12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCasele romilor pun in pericol statia meteo

Casele romilor pun in pericol statia meteo

Activitatea Statiei Meteo Judetene Târgu Jiu, care apartine Centrului Meteorologic Regional Oltenia, este perturbata de constructiile ridicate ilegal de familiile romilor din cartierul Meteor, unde se afla amplasata si institutia amintita.


Din cauza unor familii de romi din cartierul Meteor, care au ridicat ilegal constructii in apropierea Statiei Meteo, gorjenii ar putea sa nu mai afle cu precizie prognoza meteorologica. In ciuda amenzilor aplicate cu regularitate de reprezentantii Serviciului Urbanism din cadrul Primariei Târgu Jiu, romii nu au incetat sa construiasca, dupa cum i-a taiat capul, dar mai ales fara autorizatie de construire. De altfel, in cartierul Meteor, regula in ceea ce priveste inaltarea unei case este lipsa autorizatiei de urbanism sau de construire, cei care au astfel de avize sunt o exceptie.


Tocmai din aceasta cauza, reprezentantii primariei au mari probleme la colectarea impozitelor si a taxelor locale de la populatia de etnie roma din cartierul respectiv, unde luxul palatelor tiganesti face casa buna cu eludarea legii. Fara sa tina seama de dispozitiile primite de la Serviciul Urbanism, Mihai Istrate, proprietarul unui palat tiganesc, situat in apropierea Statiei Meteo, joaca „alba-neagra“ cu oamenii legii si pune in pericol activitatea filialei Centrului Meteorologic Regional Oltenia.


Amendat de doua ori


De câteva luni, familia de etnie roma Istrate a inceput constructia unei case mai mici lânga palatul tiganesc situat la numai câteva sute de metri de Statia Meteo. Cu toate ca au primit amenzi si dispozitii de sistare a lucrarilor, romii si-au vazut inainte de treaba si au reusit sa termine in urma cu câteva zile acoperisul noii case. Acesta actioneaza acum asemenea unei „perdele de protectie“ in calea vântului si a radiatiei solare, care ar trebui sa ajunga la aparatele institutiei care colecteaza astfel de date. In baza informatiilor respective se realizeaza si prognoza meteo. Angajatii Statiei Meteo Judetene Târgu Jiu sustin ca datele finale ar putea fi denaturate, iar obiectivitatea acestora ar putea fi pusa la indoiala. „Lânga palatul lor tiganesc si-au facut aceasta cosmelie in care sa locuiasca. Nu stiu de ce nu folosesc palatul, dar asta e treaba lor. Problema este ca nu au avut niciodata autorizatie si nimeni nu i-a putut opri sa isi continue activitatea. Acoperisul noii case actioneaza impotriva aparatelor noastre. Nu are nimeni ce sa le faca!“, a declarat Maria Ion, angajata a Statiei Meteo Târgu Jiu. Purtatorul de cuvânt al Primariei din Târgu Jiu, Constantin Cretan, a precizat ca Mihai Istrate a primit o dispozitie de sistare a lucrarilor, urmata de o amenda in valoare de 10.000.000 de lei vechi. Aceasta poate fi contestata in termen de 15 zile.


Constructiile lânga statiile meteo, interzise


Gelu Gâtejescu, directorul Centrului Meteorologic Regional Oltenia, a precizat ca potrivit Legii nr. 139, care reglementeaza activitatea in domeniul meteorologiei, este interzisa orice constructie la o distanta mai mica de 30 de metri fata de statiile si aparatele meteo, iar la pâna la o distanta de 500 de metri este necesar avizul unei institutii de meteorologie abilitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS