14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRedescoperirea Bistretului istoric

Redescoperirea Bistretului istoric

In parcul din centrul comunei Bistret (Dolj) s-a construit recent un monument in cinstea eroilor bistriteni cazuti la datorie in cele doua razboaie mondiale. Monumentul este din marmura, impune respect si onoare. Pe cele trei laturi ale sale sunt inscriptionate numele celor 124 de eroi cazuti in lupta pentru reintregirea neamului si numele celor 66 de eroi care au murit in cel de-al doilea razboi mondial. Primarul Constantin Raicea, viceprimarul Dumitru Bratan, consiliul local si directorul Scolii Bistret, Mihai Dinu, impreuna cu reprezentanti ai Prefecturii si Consiliului Judetean Dolj au reusit, cu bani putini, sa redea bistritenilor adevarul istoric. Monumentul este amplasat intr-un parc modern, cu alei, trotuare si pomi. Nu lipsesc nici florile, mereu proaspete, inima bistritenilor batând aidoma stramosilor lor. De asemenea, monografia Bistretului a fost scrisa de Mihai Chirita, si a aparut in sapte volume. Mihai Chirita are 91 de ani si este veteran de razboi. Fara a exagera cu nimic, monografia este una de exceptie. Numai volumul intâi, aparut in Editura Sitech, contine aproape 300 de pagini. Nu intâmplator, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga“ din Bucuresti detine toate cele sapte volume ale acestei monografii, cercetatorii stiintifici de aici apreciind eforturile si insemnatatea documentelor din diverse arhive descoperite de autor. Monografia a aparut cu sprijinul Primariei Bistret si cel al preotului Valentin Bratan de la Biserica Ortodoxa Româna din Paris, fiu al comunei Bistret.


Mihai Chirita este fericit ca, in sfârsit, si-a realizat visul. Cu toate acestea, ca un adevarat erou, face dezvaluiri, unele de-a dreptul terifiante: „Bistretul a pierdut in timpul razboiului de reintregire a neamului 124 de vieti tinere sau mature, lasând in urma lor jalea celor ramasi acasa, in special vaduve si copii orfani. Ei au murit pe câmpul de lupta, in spitale din cauza ranilor de pe front sau a epidemiilor, in lagare de prizonieri ori acasa, dupa demobilizare, ca urmare a ranilor si bolilor contractate pe front. In curtea bisericii sunt noua cruci, pe doua dintre ele numele fiind indescifrabil. De asemenea, inca 13 invalizi de razboi si trei mari mutilati de razboi. La Bistret, nemtii au ridicat din casele tiganilor pâna si caldarile de arama in care isi faceau mamaliga sau isi spalau rufele, precum si clopotele de bronz ale bisericii“.


Iata ce inseamna dezgroparea adevarului istoric, spiritul de echipa al administratiei publice locale. Vicele Bratan spune ca bistretenii vor sarbatori cum se cuvine Ziua Nationala a României, indiferent ce va spune puterea, pentru ca asa doresc localnicii, profesorii, elevii si biserica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS