12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSomerii vor primi indemnizatie in functie de contributie

Somerii vor primi indemnizatie in functie de contributie

Acordarea dreptului la indemnizatia de somaj se efectua, pâna acum, in cuantum egal tuturor persoanelor care se aflau in situatia de a nu mai avea un loc de munca. La calcularea sumei nu se tinea cont de nivelul contributiilor platite la bugetul asigurarilor. Se crea astfel o situatie de inechitate care nu putea fi eliminata decât prin modificarea legislatiei in domeniu.


Se schimba sistemul de calcul al indemnizatiei


Cea mai importanta modificare adusa Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj se refera la acordarea indemnizatiei.


Incepând cu 1 ianuarie 2006, ea va fi reprezentata de o suma neimpozabila lunara cu o valoare ce se va ridica la 75% din salariul minim de baza.


Pentru persoanele cu o vechime mai mare de trei ani se va adauga o suma calculata prin aplicarea asupra salariului lunar brut pe ultimele 12 luni, a unei cote procentuale diferentiate in functie de suma cotizata la bugetul asigurarilor. Cotele procentuale variaza de la trei la zece procente in functie de vechimea in munca. Ajutorul de somaj va fi acordat pe o perioada de la sase luni la un an.


Tinerii absolventi vor fi incurajati


Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamânt beneficiaza, pe lânga subventionarea locurilor de munca destinate acestora, si de scutirea, pe o perioada de 12 luni, de la plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj aferenta noilor angajati. Noua lege prevede de asemenea ca absolventii, in vârsta de minimum 16 ani, inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, sa beneficieze de o prima egala cu un salariu minim brut, pentru o perioada de un an.


Absolventii carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatie de somaj si se angajeaza in perioada de acordare a acestui drept vor primi in continuare ajutorul timp de un an.


Facilitati pentru persoanele peste 45 de ani


In textul noii legi gasim o serie de avantaje pentru angajatorii care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata someri in vârsta de peste 45 de ani sau care sunt parinti unici sustinatori ai familiilor monoparentale. Angajatorii beneficiaza de scutirea, pe o perioada de 12 luni, de plata a contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj aferenta persoanelor incadrate din aceste categorii, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin doi ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS