24.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVeteranii de razboi ar putea ramâne fara bani

Veteranii de razboi ar putea ramâne fara bani

Pentru ca nu au dosarele complete si succesiunile facute, peste 100 de veterani de razboi doljeni decorati sau mostenitorii acestora risca sa piarda aproape doua miliarde de lei. Acesti bani reprezinta despagubirile pe care Prefectura Dolj le acorda veteranilor de razboi care, conform Legii nr. 44/1994, trebuia improprietariti cu terenuri agricole.


Conform legii, fiecare veteran de razboi, in functie de ordinul cu care a fost decorat, ar fi trebuit sa primeasca intre unu si cinci hectare de teren agricol extravilan sau 500 mp teren intravilan din fondul funciar al localitatii in care domiciliaza. Pentru ca Doljul, la fel ca si celelalte judete, nu avea teren disponibil, Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a alocat, in luna august, 15,6 miliarde de lei pentru despagubirea veteranilor de razboi decorati sau a mostenitorilor acestora care nu au primit pamânt. Astfel, aproximativ o mie de persoane ar fi trebuit sa primesca câte 15 miloane de lei, prioritate având veteranii din satele afectate de inundatiile din vara.


Dosare incomplete, succesiuni nefacute si un prefect mereu plecat


Pâna la sfârsitul lunii octombrie, banii trebuia sa fie distribuiti, dar, din diferite motive, mai sunt inca 122 de persoane care asteapta sa-si primeasca drepturile. „In luna septembrie au avut prioritate veteranii din satele afectate de inundatii. Ne-am dus in fiecare localitate, cu politistii, pentru ca aveam la noi sume mari de bani, si i-am dat la 350 de persoane, iar in octombrie au primit in acelasi mod banii 589 de persoane. Mai sunt 122, majoritatea fiind fie veterani de razboi care nu au avut dosarul complet, fie mostenitori ai acestora care nu au facut succesiunea. Cei care au dosarele in regula isi vor primi banii dupa ce Comisia Judeteana de Fond Funciar se va intruni“, a precizat Olimpia Baloi, directoarea Directiei Economice, Integrare Europeana, Servicii publice deconcentrate din cadrul Prefecturii Dolj. Nu se stie când isi pot obtine acestia drepturile banesti in conditiile in care Comisia Judeteana de Fond Funciar nu s-a mai intrunit de trei saptamâni, deoarece prefectul Nicolae Giugea, presedintele comisiei, a avut cursuri, examene si intâlniri la Bucuresti. In plus, sarbatorile si vacanta de iarna bat la usile functionarilor din prefectura.


Când sunt mai multi mostenitori se face o imputernicire


Aproximativ 30 de persoane din Craiova, Amarasti, Bârca, Sadova, Malu Mare, Maglavit, Grecesti, Bucovat, Predesti, Robanesti, Carpen si Vela, majoritatea mostenitori ai veteranilor de razboi decorati, nu-si pot primi banii care reprezinta despagubirile acordate de MAI celor care nu au fost improprietariti, pentru ca nu au facut succesiunea. „Urmasii veteranilor care nu au facut succesiunea nu pot primi bani. La noi vin toti, fie sotia batrâna si bolnava, fie copii care au nevoie urgenta de bani si incearca sa ne impresioneze, dar noi nu putem sa ii ajutam. In cazul in care sunt mai multi mostenitori, acestia pot face in fata notarului o imputernicire prin care deleaga pe unul dintre ei sa ridice banii“, a explicat Olimpia Baloi. Daca, pâna la sfârsitul anului, Comisia Judeteana de Fond Funciar nu valideaza dosarele care sunt complete pentru ca veteranii de razboi decorati care nu au fost inca despagubiti sa-si primeasca banii, iar cei care au dosarele incomplete sau ai caror mostenitori nu au facut succesiunea nu intra in legalitate, cele doua miliarde de lei care le revin se vor intoarce acolo de unde au venit, la bugetul statului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS