10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCase noi in locul celor distruse de alunecarile de teren

Case noi in locul celor distruse de alunecarile de teren

Mai multe familii din comuna gorjeana Rosia de Amaradia, sat Seciuri, ale caror gospodarii au fost distruse in ultimii ani de alunecarile de teren, vor primi case noi din partea primariei imediat ce va fi finalizata preluarea acestora de la Complexul Energetic Craiova, de care apartin exploatarile miniere din zona Ruget-Seciuri.


Primariile Rosia de Amaradia si Bustuchin (Gorj) vor primi gratuit câteva cladiri din patrimoniul Complexului Energetic Craiova, pentru a le pune la dispozitia localnicilor ale caror gospodarii au fost afectate de alunecarile de teren. Proiectul de hotarâre de guvern a fost deja intocmit si este supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Economiei si Comertului.


Potrivit proiectului, Complexul Energetic Craiova va preda catre Primaria Rosia de Amaradia un sediu social si trei case construite cu ani in urma pentru viitori stramutati din minerit, dar care au ramas in final neocupate. Acestea sunt amplasate in satul Becheni, unde vor fi mutate câteva familii din satul Seciuri, a caror viata este pusa in pericol de casele subrede, care stau sa cada peste ei.


Primarul localitatii, Cristinel Faitar, a inceput demersurile pentru preluarea cladirilor inca din primavara acestui an, dupa ce a vorbit cu familiile afectate, iar acestea si-au dat acordul de principiu sa se mute.


Apartamente in loc de case


Numai in satul Seciuri sunt peste 40 de gospodarii afectate, din care zece foarte grav. Pentru ca nu li se pot oferi case tuturor, primaria intentioneaza sa amenajeze apartamente in fostul sediu social al exploatarii miniere. Este vorba de un imobil cu doua etaje, aflat intr-o stare avansata de degradare, din cauza ca nu mai este folosit de foarte mult timp. Primaria spera sa il amenajeze tot cu sprijinul celor din minerit si al autoritatilor judetene.


Casele, terenurile agricole si drumurile din satele Ruget si Seciuri sunt afectate de alunecari de teren de mai multi ani, dar pâna acum oamenii nu au fost ajutati cu mai nimic. Cei din minerit au sustinut tot timpul ca nu au nici o vina pentru aceste fenomene si chiar asta a reiesit din studiile comandate la institute specializate. Expertii au constatat ca alunecarile de teren sunt produse de cauze naturale, fapt pe care localnicii nu-l cred. Acestia sustin ca expertii le-au dat dreptate celor care au platit studiul. Edilii localitatii spun ca se impune efectuarea urgenta a altui studiu hidro-geologic, pentru a se gasi solutii de captare a apelor de suprafata, caz in care fenomenul alunecarilor de teren ar putea fi tinut sub control.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS