17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBatrânii din Stoina vor sa moara oraseni

Batrânii din Stoina vor sa moara oraseni

Locuitorii comunei gorjene Stoina au cerut duminica, prin referendum, ca localitatea lor sa capete statutul de oras. Multi sateni au declarat ca au votat „DA“ deoarece primarul le-a spus ca viata la oras este mai buna. Acest fapt este insa infirmat de experienta celor din Tismana, care spun ca singurul „câstig“ dupa ce au devenit oraseni a fost triplarea impozitelor locale.


Stoina, o localitate gorjeana cu putin peste trei mii de locuitori, cu drumuri proaste, o rata a somajului destul de ridicata si un primar „infratit cu America“, aspira la statutul de oras. La referendumul organizat duminica, 27 noiembrie, au participat 1.007 dintre cei 1.881 de localnici cu drept de vot. Rezultatul votului a fost in favoarea trecerii de la statutul de comuna la cel de oras: 596 de voturi pentru, 393 impotriva si 18 voturi nule. Dorinta oamenilor va fi analizata de autoritatile judetene si nationale.


Primarul din Stoina inventeaza avantaje


La vot s-au prezentat mai mult oamenii in vârsta si aproape toti beneficiarii de ajutoare sociale. Batrânii insa nu prea stiau pentru ce voteaza. „Ne-a trimis vorba primarul sa venim la vot, ca o sa ne fie mai bine“, a afirmat o batrâna de 75 de ani. „Ne-am nascut tarani si murim oraseni“, a spus in gluma sotul acesteia.


Intrebat daca localitatea are infrastructura necesara pentru a fi oras, primarul Constantin Vladutu a raspuns: „Avem de toate, doua scoli, doua gradinite, chiar si agentie Loto, deci meritam sa fim oras“. Ca nu exista apa curenta, alimentare cu gaze sau spital nu mai conteaza. Acesta a dat asigurari ca vor fi numai avantaje atunci când Stoina va deveni oras: „Stiu eu ce am in cap. Voi face aici statiune balneoclimaterica, vom avea o exploatare de marmura. O sa fim mai ceva ca Timisoara“. Intrebat insa daca s-au descoperit la Stoina rezerve de marmura, primarul Vladutu a spus in soapta ca „astea sunt lucruri care nu pot fi inca discutate“. Iar statiunea balneoclimaterica este tot in capul primarului, deocamdata fiind vorba doar despre un izvor cu apa calda de lânga o sonda cu petrol.


Tismana regreta statutul de oras


Localitatea Tismana a trecut la statutul de oras in urma cu doi ani, iar locuitorii regreta acest lucru. Conditiile au ramas aceleasi, doar ca traiul a devenit mai scump. Primarul orasului Tismana, Costel Buzianu, spune ca impozitele locale s-au triplat. Alt mare dezavantaj este acela ca nu mai poate accesa fonduri pe programele externe gen SAPARD, destinate exclusiv dezvoltarii comunitatilor rurale. In legatura cu avantajele pe care le are localitatea ca urmare a faptului ca a devenit oras, acesta a raspuns sec: „Nici unul“. Asta in conditiile in care Tismana este o localitate mult mai dezvoltata decât Stoina, atât din punct de vedere al infrastructurii, cât si al nivelului de trai.


Costel Buzianu spune ca ar vrea ca Tismana sa revina la statutul de comuna, dar nu crede ca mai este posibil. „Au incercat unii din Moldova, de la Podul Iloaiei, unde oamenii au votat in proportie de 95% sa revina la statutul de comuna, dar autoritatile nationale nu au mai fost de acord“, a spus primarul Buzianu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS