Acasă Local PIC-ul, amendat de primarie

PIC-ul, amendat de primarie

Societatea PIC SA a inceput in Craiova lucrarile la un hipermarket fara a poseda autorizatie de construire. Inspectorii de specialitate ai primariei au amendat societatea cu 100 de milioane si au dispus sistarea lucrarilor si intrarea in legalitate.


In urma cu câteva luni, societatea pitesteana PIC SA a cumparat pamânt la marginea Craiovei spre Filiasi si a demarat obtinerea actelor legale pentru construirea unui hipermarket. La Primaria Craiova a fost depus un dosar prin care se cerea schimbarea destinatiei pamântului care figura ca teren extravilan si certificatul de urbanism. Dupa obtinerea avizelor legale impuse de certificatul de urbanism, urma eliberarea autorizatiei de construire care ii dadea dreptul posesorului sa inceapa constructia efectiva a obiectivului propus. Autorizatia nu a mai fost emisa pentru ca, intre timp, primaria a fost notificata de mai multi cetateni care isi revendicau proprietatea funciara chiar pe locul pe care-l cumparase PIC SA.


Amenda de 100 de milioane


Cristi Smarandachescu, inspector in cadrul Serviciului control, disciplina in constructii din cadrul Primariei Craiova, este cel care a depistat ca societatea PIC a inceput construirea hipermarketului la marginea orasului: „Am fost la fata locului si am constatat ca, la marginea orasului, pe fostul teren al Statiunii pomicole, a inceput construirea unei cladiri lânga care s-a facut si organizare de santier. Pentru ca proprietarul cladirii nu avea autorizatie de construire am dat amenda in valoare de 100 de milioane lei pe care PIC, prin reprezentantul sau legal, Cornel Panescu, trebuie sa o plateasca in termen de 30 de zile si am dispus sistarea lucrarilor. Daca nu va plati amenda vom inregistra debitul la Serviciul taxe si impozite“.


Dupa depunerea actelor premergatoare emiterii autorizatiei de construire, Primaria Craiova a fost notificata de mai multe persoane sa nu elibereze nici un document de construire pentru terenul cumparat de societatea pitesteana deoarece acesta se afla in litigiu.


„Nu stau eu cu magazinul dupa hârtiile lor“


Cornel Panescu, unul dintre cei doi actionari majoritari ai SC PIC SA din Pitesti, nu stia ca societatea pe care o conduce a fost amendata de Primaria Craiova, dar stia ca a inceput lucrarile de construire fara a avea de autorizatie.


„Ce amenda? Nu am primit nici o amenda pentru ca nici nu am de ce. Noi am cumparat terenul si am inceput lucrarile pentru ridicarea hipermarketului fara sa mai asteptam autorizatia de construire. Nu stateam eu cu magazinul dupa hârtiile lor. A venit intr-adevar unu’ si a inceput sa tipe ca e terenul lui, dar pe urma a plecat si n-a mai venit. Când am fost la primarul Solomon, ne-a spus ca ii pare bine ca aducem 700 de locuri de munca in Craiova“, a spus Cornel Panescu.


De la Ana la Caiafa


Primaria Craiova a sistat lucrarile incepute de PIC si a dispus intrarea in legalitate prin obtinerea autorizatiei de construire. Autorizatia care trebuie emisa tot de primarie nu poate fi data pentru ca mai multe persoane au deschis actiuni in instanta prin care cer pamântul cumparat de PIC. Intr-o astfel de situatie, daca s-ar respecta legea, PIC ar trebui sa astepte cu magazinul pâna când una din partile aflate in litigiu obtine o hotarâre definitiva si irevocabila, ceea ce s-ar putea intâmpla peste câtiva ani. In acelasi timp, societatea care construieste fara autorizatie nu este parte in nici unul dintre procesele aflate pe rolul instantelor de judecata in care se disputa cu ardoare terenul in discutie.

Exit mobile version