10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUn miliard de lei pentru a salva o comuna

Un miliard de lei pentru a salva o comuna

Autoritatile administrative ale Doljului se fac ca muncesc participând la tot felul de sindrofii mai mult sau mai putin importante. In teritoriu, primarii localitatilor se dau de ceasul mortii incercând sa-si scoata concetatenii si din iarna asta care se anunta grea si care vine dupa o vara si o toamna ploioase ce au lasat urme adânci in sufletele oamenilor si in case.


In aceasta vara, comuna Mischii si satele care apartin acesteia au fost inundate frecvent atât de apele pârâului Teslui, care din cauza precipitatiilor abundente a iesit din matca, dar si de cele sapte canale colectoare care erau infundate. Astfel, apa de pe dealuri s-a scurs in acestea si nu a putut fi evacuata.


Canalele s-au umplut si apa a inundat casele si gospodariile din apropiere, lasând in urma apa, namol, durere si disperare. Peste 700 de locuinte distruse de ape, peste 700 de fântâni inundate, cinci poduri si podete luate de ape, zeci de drumuri avariate, zeci de animale si sute de pasari moarte sunt cifre care amintesc acum autoritatilor locale de dezastrul din aceasta vara.


SNIF promite ca va da bani


Trezite ca din somn de furia apelor si de „tipetele“ oamenilor, autoritatile au inceput sa caute solutii pentru evitarea unor asemenea dezastre si sa bata pe la toate usile ca sa gaseasca bani. Din pacate, putine s-au deschis si tot putine raspunsuri favorabile a primit si Ion Duta, primarul comunei Mischii. „Când am realizat ca una dintre cauzele inundatiilor este faptul ca toate canalele colectoare sunt infundate, am cerut ajutor la Directia Apelor, la consiliul judetean, dar nu am primit nici un raspuns. Asa ca am hotarât sa ma descurc singur, am facut un studiu de fezabilitate, am evaluat la aproximativ un miliard decolmatarea, adâncirea si indiguirea la intrarea in sat a canalelor Corbu, Proda, Bobotu, Bobotelul, Oda, Visina si Valea Popii. Folosindu-ma de relatiile de la partid am ajuns si la Bucuresti, la Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare (SNIF), de unde am reusit sa smulg o promisiune, deoarece acestia au considerat ca suma de un miliard de lei de care am nevoie este acceptabila“, a spus Ion Duta. Acesta spera ca pâna la sfârsitul anului viitor lucrarile la cele sapte canale colectoare sa fie terminate.


„Mischii – o comuna avantajata“


De ce a fost nevoie ca oamenii din Mischii sa treaca mai intâi prin cosmarul inundatiilor si dupa aceea canalele sa fie decolmatate este o intrebare la care nimeni nu poate sa raspunda. Ion Duta spune ca el nu stia ca acestea sunt infundate, iar Constantin Dascalu, vicepresedintele CJ Dolj, sustine ca este datoria primarului sa se ocupe de astfel de probleme si sa-si stabileasca prioritatile la nivel local. In plus, astfel de lucrari s-au mai facut in Mischii, localitate considerata ca fiind avantajata. „O data ce ai facut o lucrare de regularizare si de decolmatare, ea trebuie intretinuta si asta inseamna costuri mult mai mici.


Mischii a fost din acest punct de vedere o comuna avantajata, deoarece aici s-au alocat mereu importante sume de bani, numai ca primarul trebuie sa stie ce inseamna prioritatile unei comunitati si sa incerce sa rezolve singur problema. Daca nu poate, atunci trebuie sa apeleze la noi sau la Directia Apelor“, a explicat Dascalu. In legatura cu initiativa primarului Duta de a merge la SNIF, vicepresedintele CJ Dolj considera ca este bine sa se urmeze cât mai multe cai pentru ca problema sa fie rezolvata. CJ ar putea da bani comunei Mischii pentru decolmatarea celor sapte canale colectoare numai atunci când se va construi bugetul consililui. „In functie de problemele cu care se confrunta fiecare localitate din judet, vom stabili prioritatile si vom da bani. Daca primarul de la Mischii va solicita o suma in plus de bani pentru aceste lucrari, el poate primi fonduri din sumele alocate pentru situatii speciale.


Oricum, pentru astfel de lucrari e nevoie de mult mai multi bani, de care, din pacate, nu dispunem“, a explicat Dascalu. Comuna Mischii nu are insa nevoie decât de un miliard de lei, bani care ar preveni atât inundatiile, cât si risipirea altor câteva zeci de miliarde cheltuite pentru reconstructia caselor, drumurilor, podurilor si podetelor spulberate de ape.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS