10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStrainii curata fântânile taranilor doljeni

Strainii curata fântânile taranilor doljeni

Strainii ne demonstreaza inca o data cât de departe este judetul Dolj de intrarea in Uniunea Europeana, aratându-ne ca fântânile, principala sursa de apa a oamenilor din satele Olteniei, sunt poluate si ca taranii nu stiu nimic despre poluare.


Campania „ACIS- Apa Curata si Igiena la Sate“, care face parte din Proiectul de Dezvoltare Rurala initiat si finantat de Banca Mondiala si Ministerul Administratiei si Internelor, s-a incheiat vineri la Craiova. In perioada septembrie 2004- martie 2005 au fost controlate, depoluate si restaurate 753 de fântâni publice din localitatile doljene, li s-au prezentat taranilor proiecte de imbunatatire a fântânilor din curti, prin diferite instalatii sanitare imbunatatite care pot fi achizitionate la preturi mici. In plus, in scolile doljene din mediul rural s-au desfasurat programe de educatie in domeniul mediului si al sanatatii si s-au organizat intâlniri cu localnicii. „Oamenii nu erau obisnuiti sa fie informati, sa li se spuna ceva despre aceste lucruri, iar prin ACIS li s-a explicat. Populatia rurala are nevoie de un stimul ca sa inteleaga situatiile concrete legate de apa si sanatate. Desi la inceput au fost reticenti la schimbarile pe care trebuia sa le faca, acestia au inteles ca majoritatea fântânilor sunt poluate cu nitrati, nitriti sau amoniu si ca trebuie depoluate, iar apa din cele mai afectate nu trebuie folosita decât pentru spalat“, a spus Iuliu Pacurariu, consilier in Ministerul Administratiei si Internelor.


Banca Mondiala lumineaza autoritatile judetene


Autoritatile judetene au recunoscut ca problema poluarii fântânilor din mediul rural nu reprezenta o prioritate pentru Dolj si ca au ramas surprinse de modul in care au reactionat taranii. Acestia au fost foarte receptivi si au ajutat reprezentantii ACIS la depoluarea principalelor surse de apa, intrând in competitie unii cu altii, fiecare dorind ca fântâna de pe ulita lui sa aiba cea mai buna apa. „S-a creat o competitie atât intre oameni, cât si intre primari, pentru ca prin acest program ne-am mai luminat putin. Pot sa spun ca a fost un moment de cotitura in activitatea noastra deoarece am constatat, in urma unui studiu al Bancii Mondiale, ca mai mult de jumatate dintre fântânile din judet sunt poluate. In timp ce noi consideram infra-structura prioritara, am descoperit alta problema care merita atentia consiliului judetean“, a declarat Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean Dolj. Acesta crede ca uneori este nevoie sa vina cineva si sa ne arate cu degetul lucrurile importante pe care trebuie sa le rezolvam: „Uniunea Europeana ne-a deschis ochii si am inteles ce trebuie sa facem. Campania aceasta se incheie, dar problemele ramân si trebuie sa ne luptam singuri cu ele“.


Nicolae Giugea, prefectul Doljului, considera ca aceasta campanie a fost ca „un dus rece“ pentru autoritati. „Suntem deficitari la capitolul utilitati si din pacate Doljul este departe de integrare, pentru ca nu suntem in stare sa ne prezentam asa cum ar trebui. Astfel, aceste programe sunt binevenite“, a spus Giugea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS