20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSluga la doi vecini

Sluga la doi vecini

Daniel are 14 ani si este singur. Mama sa s-a recasatorit si mai are trei copii. Baiatul a fost crescut de bunici, dar dupa moartea acestora a ramas sa isi poarte singur de grija, iar acum vecinii sunt cei de la care capata o farfurie de mâncare in schimbul muncilor pe care le mai face prin gospodariile acestora.


Daniel Stoian din Dabuleni nu poate merge la scoala pentru ca nu are nici un venit si nici nu este inscris la unitatea de invatamânt pe care vrea sa o frecventeze. „Anul trecut, dupa ce a murit si bunica, am stat la mama, la Ianca. Clasa a saptea am facut-o acolo. Acum vreau sa merg aici la scoala“, a spus Daniel. Baiatul nu mai vrea sa locuiasca la mama sa pentru ca, sustine el, nu este acceptat de cel de-al doilea sot al acesteia, cu care femeia mai are trei copii. „Nu vreau sa ma duc la ei pentru ca nu imi place acolo. Eu aici am crescut, iar tatal vitreg nu ma vrea si ma si bate“, a spus Daniel. Baiatul s-a dus, din nou, la scoala in Dabuleni, la Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu“, inca din 13 septembrie, dar nu a fost inscris in catalog pentru ca nu avea transfer de la Scoala din Ianca. „Am tot rugat-o pe mama sa vina sa dea o declaratie si sa semneze, pentru a ma putea trece si pe mine in catalog. A spus mereu ca vine, dar nu a mai venit. Eu inca sper sa apara, ca asa mi-a promis“, a afirmat Daniel Stoian.


Crescut de bunici, ramas sa-si poarte singur de grija


Când reporterii GdS au ajuns la casa lui Daniel, aceasta parea a fi pustie. O casuta batrâneasca inconjurata de un gard legat cu sârma care statea sa pice, geamuri sparte sau care nu se mai inchid si o curte plina numai de frunze uscate. La un moment dat, printr-o spartura a gardului care desparte curtea de gospodaria vecina a aparut si baiatul. Plin de faina, acesta a marturisit ca tocmai ii ajuta pe vecini la caratul unor saci de tarâte. Pe figura baiatului erau clar intiparite urmele lipsurilor si ale grijilor. Desi are 14 ani, Daniel este numai o mâna de om.


Baiatul spune ca nu isi cunoaste tatal natural. Inca de la nasterea sa, Daniel a fost crescut de bunicii din partea mamei. Din pacate, bunicul a murit in 1999, iar baiatul a ramas in grija bunicii imobilizate la pat din cauza unei paralizii. Bunica a murit si ea in 2004, an in care Daniel s-a dus sa locuiasca la mama sa. „Am plecat de la mama si am stat toata vara in casa in care am crescut, casa bunicilor mei. Din luna septembrie, de când a inceput sa se faca frig, nu am mai putut sa mai stau aici. Am stat pe la vecini“, a povestit Daniel. Acestia spun ca lui Daniel ii place scoala si ca este un baiat harnic si descurcaret. El a incercat, atât cât i-a stat in putinta, sa mai repare câte ceva pe lânga casa. „Cât a stat el aici era curat, si prin curte, dar mai ales in casa. El a facut curatenie in gradina, tot el a sapat-o. Noi i-am purtat de grija, i-am dat mereu sa manânce“, a spus una dintre vecine.


Munceste ca sa aiba ce mânca


Daniel este nemultumit ca in vara aceasta a muncit timp de trei luni in gospodaria unei alte vecine, tanti Florina, dupa cum ii spune el, si nu a primit nimic in schimb. „In ultimele luni nu am putut nici sa-mi mai iau alocatia pentru ca actele mele, buletinul, carnetul de cecuri si carnetul de sanatate au ramas la ea si nu vrea sa mi le mai dea inapoi“, a afirmat Daniel. El spune ca a muncit din greu in gospodaria vecinei, ca nu i se dadea voie sa iasa sa se joace impreuna cu ceilalti copii si ca daca dadea drumul televizorului, luând o pauza de la activitatile sale zilnice, era imediat luat la zor. „Vara asta nu mi-a luat nimic, am muncit degeaba. Am fost la sapatul porumbului, la vie, la adunat de iarba. Nu am avut nici macar o ora libera“, a mai spus Daniel. La poarta vecinei s-a incins cearta intre tanti Florina si baiat.


„Vara asta am muncit de pomana“


„In ultimii trei ani a muncit la mine câte trei luni. Nu l-am batut si i-am luat tot ce ii trebuia. Pleca pe drum, mai venea si noaptea, se ducea sa se scalde la canal. Eu i-am zis sa nu se mai duca pentru ca eu raspundeam de el. Când a plecat de aici si-a luat si hainele, si actele“, a afirmat Florina, vecina la care Daniel a muncit toata vara. „Da, mi-am luat hainele, dar te-au vazut vecinii când ai intrat in casa si mi le-ai luat din nou. Vara asta nu mi-ai cumparat nimic, am muncit de pomana“, a spus Daniel. „Dar de când te-ai dus la Jeni, ea ce ti-a dat? Nu-ti era mai bine aici? De ce ai plecat? Ti-am luat hainele ca sa vii inapoi. Actele nu sunt la mine ca nu au la ce sa-mi foloseasca“, a afirmat vecina, care a recunoscut ca, fiind singura, Daniel i-a fost de ajutor.


La Primaria orasului Dabuleni este cunoscuta situatia dificila in care se afla baiatul. „Am cerut o ancheta sociala la Ianca pentru a afla care este situatia familiei mamei baiatului. Raspunsul a fost ca Gheorghita Dimulescu, mama lui Daniel, este de acord ca acesta sa vina si sa locuiasca impreuna cu ea si familia ei. Si noi suntem de parere ca locul lui este lânga mama. Acum incercam sa gasim o metoda prin care sa-i putem acorda ajutor social“, a afirmat Maria Mihailica, referent in cadrul Primariei Dabuleni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS