12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSaracii - integrati in comunitate

Saracii – integrati in comunitate

Autoritatile judetene isi amintesc din când in când si de saracii judetului, atunci când participa la diferite programe si seminarii care au ca scop gasirea unor solutii pentru combaterea saraciei. Un astfel de seminar a fost si cel intitulat „Populatia rurala afectata de excluziunea sociala“, la care Nicolae Giugea, prefectul judetului, Lucian Buse, rectorul Universitatii din Craiova, alaturi de directorii principalelor institutii publice si de presedintii ONG-urilor de profil au dezbatut problemele cu care se confrunta persoanele sarace din judet.


Acestea trebuie ajutate sa se integreze mai usor in comunitatile din care fac parte prin gasirea de locuri de munca, beneficiind de ajutorul institutiilor locale, al Universitatii din Craiova si de cel al Bisericii. Tinerii, vârstnicii, oameni de diverse etnii si cu capacitati diferite de munca trebuie sa participe si sa contribuie la activitatile comunitatilor. Fiecare persoana trebuie sa aiba sansa de a-si utiliza aptitudinile si de a-si gasi un loc de munca indiferent de studiile pe care le are sau din ce mediu social face parte.


„Problemele-cheie ale saraciei, educatia si invatamântul“


Nicolae Giugea a atras atentia asupra faptului ca politicile si programele antisaracie nu pot rezolva problemele cu care se confrunta oamenii, deoarece acestea nu sunt identificate corect de autoritati si, de cele mai multe ori, nu corespund realitatilor din teritoriu. In plus, cea mai grava problema la nivelul judetului o constituie invatamântul din mediul rural. „Problemele-cheie ale saraciei sunt educatia si invatamântul, in special in mediul rural. Fluctuatia cadrelor, transportul deficitar al elevilor, infrastructura slab dezvoltata si lipsa unor programe clare de ajutorare a elevilor din scolile din mediul rural constituie cele mai mari probleme cu care ne confruntam in prezent. De aceea, politicile antisaracie trebuie adaptate in functie de nevoile oamenilor si trebuie sa se concentreze pe facilitarea fortei de munca si pe diversificarea acesteia. Saracia se extinde si pune stapânire pe toate aspectele vietii daca nu este oprita la timp“, a precizat Giugea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS