14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalIarna isi intra in drepturi

Iarna isi intra in drepturi

Lapovita si ninsoarea vor afecta in acest week-end Craiova. Din acest motiv, Comandamentul pentru Situatii de Urgenta, din cadrul primariei, a intrat in stare de alerta si a intrunit societatile raspunzatoare de deszapezire.


Primaria Craiova a intrat in alerta dupa ce a primit avertizare din partea Centrului Meteorologic Regional Oltenia privind aparitia lapovitei si ninsorii, incepând cu acest week-end. Fara a mai sta pe gânduri, edilii au intrunit Comandamentul pentru Situatii de Urgenta, din cadrul primariei, pentru a pune la punct ultimele detalii privind prima interventie. Nici societatile care se vor ocupa propriu-zis de actiunea de deszapezire nu au fost uitate, fiind invitate in aceasta saptamâna la o intâlnire cu mai- marii urbei. Edilii au ramas insa dezamagiti dupa prima intâlnire deoarece nici o persoana cu functie de conducere de la cele 14 societati nu a catadicsit sa participe.


„Ne-au trimis sa stam de vorba cu sefii de atelier si alte persoane care nu au un cuvânt de spus in cadrul firmei la care lucreaza. Din acest motiv, m-am si suparat pe ei si le-am transmis ca marti, la ora 15.00, directorii societatilor de deszapezire sa aiba o intâlnire cu mine. Nu mai vrem sa avem situatii precum cele din anul trecut, când noi, cei din primarie, trebuia sa ne facem griji pentru ca ei nu au masini sau personal pentru a indeparta zapada. In iarna asta, directorii trebuie sa iasa pe teren cu noi“, a declarat viceprimarul Gheorghe Nedelescu.


Investitii in actiunea de deszapezire


Pentru a trece cu bine de aceasta iarna, primaria si-a facut provizii consistente. Astfel, au fost achizitionate 300 de tone de sare care au costat 600 de milioane de lei si 1.200 de metri cubi de nisip, pentru care s-au platit 400 de milioane de lei. In zilele urmatoare, autoritatile intentioneaza sa mai cumpere doua vagoane de sare. Dupa experienta nu prea fericita de anul trecut cu ecotau, substanta impotriva inghetului si poleiului, s-a decis inlocuirea cu clorura de calciu, 48 de tone, pentru care s-a platit 1.292 lei noi/ tona +TVA, si clorura de magneziu, 20 de tone care au costat 842 lei noi/ tona + TVA. De asemenea, si numarul utilajelor care vor fi utilizate in aceasta iarna pentru actiunea de deszapezire a crescut de la 56 la 76. O crestere a fost inregistrata si la tarifele pentru deszapezire platite de Primaria Craiova firmelor care realizeaza aceasta actiune.


„Majorarea variaza in functie de tipul de utilaj folosit de la 13% la 15%. Spre exemplu, la o autobasculanta cu o capacitate de 7 tone, ora de functionare ne costa 43 de lei noi, iar ora de stationare 6 lei noi. In cazul unei autobasculante cu un tonaj mai mare de 24 mc, preturile sunt de 110 lei noi, respectiv de 30 lei noi“, a concluzionat Nedelescu.


Valorile termice vor inregistra scaderi


Pentru a fi siguri ca circulatia in oras nu va fi blocata, chiar daca vor fi inregistrate caderi abundente de zapada, edilii au format echipe pentru a verifica activitatea societatilor care se ocupa de deszapezire. Din acest motiv, Craiova a fost impartita in 14 sectoare, fiecare firma urmând sa raspunda de câte unul. In cazul in care, in urma verificarilor, se va constata ca firmele nu si-au facut treaba, acestea nu vor fi platite pentru ziua respectiva.


Cele mai mari caderi de zapada au fost insa anuntate pentru data de 25 noiembrie.


Potrivit Iuliei Lup, meterolog in cadrul Centrului Meteorologic Regional Oltenia, vremea va capata treptat aspect de iarna, fiind posibil sa se depuna un strat consistent de zapada, in special la deal si munte.


Nici valorile termice nu vor cunoaste o ameliorare, ele fiind cu aproximativ 10 grade Celsius mai mici decât cele normale pentru aceasta perioada. Valorile maxime se vor situa intre 0 grade Celsius si 3 grade Celsius si cele minime intre -8 grade Celsius si -3 grade Celsius, in special in perioada 19 – 21 noiembrie.


Zapada de 20 de centimetri la Rânca


Ninsoarea abundenta cazuta ieri a adus bucuria in rândul localnicilor din Rânca. In jurul orei 16.00, stratul de zapada atinsese inaltimea de 20 de centimetri, iar fulgii nu mai conteneau sa cada. Aflat la Rânca, la cota 1700, unde se afla casele de vacanta si pensiunile turistice, seful SALVAMONT Gorj, Sabin Cornoiu, a declarat ca, in conditiile in care ninsoarea nu se va opri, inaltimea stratului de nea ar putea atinge astazi 40 de centimetri. El a precizat ca in zona se poate urca numai cu masini cu tractiune integrala sau cu autoturisme echipate cu lanturi. Pentru inlaturarea zapezii, angajatii de la drumuri au folosit un utilaj cu lama. (E.M.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS