10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljColegiul Medicilor Dolj ancheteaza... anestezicul

Colegiul Medicilor Dolj ancheteaza… anestezicul

O astfel de intorsatura nu constituie o surpriza, in contextul in care Colegiul Medicilor Dolj n-a scos niciodata vreun doctor vinovat pentru culpa medicala.


Ancheta derulata de Colegiul Medicilor Dolj in cazul baietelului din Balasan, decedat la Spitalul de Urgenta Craiova in urma unei anestezii efectuate de dr. Teodora Rolea, pare sa ia o turnura neobisnuita. Dupa ce specialistii Comisiei Interdisciplinare de Etica si Analiza a Incidentelor si Accidentelor Clinice din cadrul Spitalului de Urgenta Craiova au gasit-o vinovata pe anestezista, reprezentantii Colegiului Medicilor spun ca, cel mai probabil, decesul micutului pacient s-ar fi datorat anestezicului.


Pacient sanatos, decedat dupa anestezie


Pe 28 septembrie, Ionut Marius Mitri, de cinci ani, din Balasan – Dolj, a fost adus de parinti la Spitalul de Urgenta Craiova, unde a fost internat in Clinica ORL Copii, pentru a fi operat de polipi. Cadrele medicale au dat asigurari familiei ca operatia este una dintre cele mai simple si ca nu trebuie sa-si faca griji. A doua zi, copilul a fost dus in sala de operatie, unde medicul anestezist Teodora Rolea i-a facut anestezia. Dupa doar câteva minute, micutul pacient a facut stop cardiac. A fost resuscitat, apoi transferat la Terapie Intensiva. Cu toate ingrijirile medicale primite, copilul a decedat pe 1 octombrie, in jurul orei 3.00, dupa doua zile de agonie.


Comisia Interdisciplinara de Etica, compusa din nume grele ale medicinei craiovene – prof.dr. Corneliu Sabetay, dr. Raducu Nemes, prof.dr. Florea Purcaru, prof.dr. Elena Ionita – a inceput o ancheta interna, pentru a stabili daca doctorita Rolea se face vinovata de decesul pacientului. Pe 13 octombrie, comisia a facut publice rezultatele anchetei. „S-a concluzionat ca decesul a survenit in urma unui stop cardiac indus anestezic. Pacientul a fost resuscitat, dar, cu toate ingrijirile acordate, decesul a survenit in urma unor complicatii cauzate de sindromul de reperfuzie“, a mentionat conf. dr. Florin Petrescu, directorul Spitalului de Urgenta Craiova. Altfel spus, anestezista are cea mai mare parte a vinei pentru moartea copilului.


Anestezistul sau anestezicul?


Decesul lui Ionut Marius Mitri a ajuns atât in atentia procurorilor Parchetului de pe lânga Tribunalul Dolj, cât si a Colegiului Medicilor Dolj. Investigatia Colegiului Medicilor se indreapta, mai nou, intr-o alta directie decât cea pe care mersesera specialistii Comisiei Interdisciplinare de Etica de la Spitalul de Urgenta Craiova.


„Inca nu am primit rezultatele analizelor chimice si microscopice, in urma autopsiei lui Ionut Marius Mitri, pentru a ne putea pronunta in privinta cauzei mortii copilului. Insa au mai fost doua decese identice la Timisoara, unde au murit dupa anestezie un copil si un adult. Din câte am auzit, un alt caz asemanator ar mai fi fost pe la Buzau. Dupa aceste cazuri e normal sa ne intrebam daca nu cumva anestezicul a fost de vina, pentru ca e putin probabil ca mai multi anestezisti sa faca aceeasi greseala. Acum se impune o ancheta mai ampla, care o sa aiba implicatii majore daca se va stabili ca anestezicul a provocat decesele. Va trebui sa se cerceteze totul, de la cum a fost câstigata licitatia pâna la cum se produce acest anestezic“, a precizat Doru Dobrescu, presedintele Colegiului Medicilor Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS