14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjLa Motru se deruleaza proiecte majore

La Motru se deruleaza proiecte majore

Proiectele majore pentru dezvoltarea si modernizarea municipiului Motru au inregistrat o stagnare care a generat o stare de ingrijorare in cadrul comunitatii locale. Din cauza restructurarii si reorganizarii in fiecare an a sectorului minier, care a avut drept rezultat inchiderea celor patru mine de subteran Boca, Leurda, Rosiuta si Horasti, precum si a disponibilizarilor masive de la Carierele Lupoaia si Rosiuta, cei aproximativ 25 de mii de locuitori ai orasului au inceput sa creada ca orice activitate industriala va inceta in aceasta regiune.


Disparitia a mii de locuri de munca din sistemul de exploatare a carbunelui a dus implicit la cresterea numarului de someri si a celor asistati social, fapt care a declansat o mare presiune asupra Administratiei Publice Locale, ajunsa uneori in situatii-limita. Efortul necesar ameliorarii si redresarii situatiei a fost impartit intre consiliul local, Primaria Motru si CJ Gorj. Alimentarea cu gaze naturale a orasului asteptata inca din 1992 este in curs de finalizare. Printr-un proiect de modernizare al Consiliului Local (CL) Motru in valoare de 180.000 de mii RON s-au executat lucrari de reproiectare si modernizare a strazii Carol Davilla, care se va reda circulatiei in câteva zile. „Noi nu ne vom opri aici si vom continua sa propunem si sa initiem proiecte care sa poata fi realizate pentru binele locuitorilor“, a spus viceprimarul Tudor Dobrica. Tot in aceasta toamna a inceput acoperirea blocurilor de locuinte aflate intr-un stadiu avansat de degradare, cu bani obtinuti de la Fondul Român de Dezvoltare Sociala (FRDS). Interventia grupurilor de interes local coordonata de Primaria Motru si facuta in temeiul Legii nr. 129/1998, in zonele defavorizate, a avut succes, obtinându-se fonduri pentru acoperirea a 11 blocuri de locuinte. Din cele noua proiecte, sase sunt finantate si se afla in derulare, iar trei se afla in asteptare. „Programul-pilot, primul de acest gen din tara, ne ajuta foarte mult, deoarece nu aveam nici o solutie pentru rezolvarea acestei situatii grele, iar cheltuiala pentru un singur proiect se ridica la aproximativ 70-75 de mii de dolari“, a afirmat primarul Hanu Dorin.


La aceste proiecte care se deruleaza pe raza orasului se adauga si lucrari in satele care apartin de municipiu, executate si finalizate de Directia Publica Motru. In aceasta saptamâna va fi terminata amenajarea unei fântâni in satul Plostina si a unei troite in satul Horasti. La nivelul administratiei locale se depun in prezent eforturi in vederea obtinerii de investitii majore pentru construirea unei termocentrale electrice, care ar duce la reducerea costurilor la energie si ar rezolva situatia sociala deosebita din aceasta zona.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS