16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Felcerul de dinti

Nimic nu se compara cu durerea de dinti. Iar mersul la dentist este, cu siguranta, cel mai crunt cosmar pe care, vrând-nevrând, orice om il traieste macar o data in viata. Când insa soarta – sau pisica neagra! – face sa dai peste femeia-stomatolog de saptej’ de ani, masiva, cu barba, mustata, probleme de igiena personala si, pe deasupra, fara autorizatie, atunci poti sa te consideri aranjat: daca nu mori de durere, sigur vei muri de inima!


Cabinetul iadului


Sa te fereasca sfântul sa te apuce durerea de masea prin zona garii! Si, mai ales, sa te abtii sa intrebi de cel mai apropiat cabinet stomatologic. Destinatia va fi una singura: cum dai coltul Farmaciei nr.18 din Piata Garii, calauzit de indicatoarele plantate din cinci in cinci metri, ajungi la „Cabinet stomatologic, dr. Bertina Singer“. Greu de recunoscut insa. Pentru ca ceea ce scrie pe firma nu seamana deloc cu ceea ce este: adica un parter de bloc insalubru, prevazut cu doua ochiuri de geam crapate si acoperite cu un strat gros de vopsea si doua usi (doar una singura de acces) semanând mai degraba cu intrarile intr-o magazie de vechituri. Inauntru – amenajat dupa ureche in asa fel incât sa arate a cabinet medical: o asa-zisa sala de asteptare, având in dotare o canapea rupta si jegoasa, un robinet infipt in perete, chiuveta fiind doar amintire, si trei glastre cu flori pentru ridicarea moralului pacientilor stresati. Grup sanitar nu exista, dar daca te trec emotiile prea tare, poti apela la vecinii de la farmacie, printr-o usa de comunicare. In fine, daca ai reusit sa treci de primele socuri, poti sa-ti faci curaj si pentru marea incercare! Cabinetul propriu-zis seamana, in linii mari, cu ce ne-am obisnuit a fi un cabinet stomatologic: scaunul torturii, lampa, polizoarele, instrumentarul. La o analiza mai detaliata insa, lucrurile nu mai sunt atât de simple si… curate. Un sort de bucatarie agatat de scaun, cutii cu instrumentar ingalbenit de rugina, tuburi de medicamente imprastiate care incotro. In aer, miros statut de mâncare, praf, transpiratie, mucegai. Pe pereti sunt afise murdare cu dantura canina si felina, lânga masti ciudate, asezate cu scopul de a distrage atentia de la durerea de masea. Iar la biroul scâlciat, printre cutii murdare de iaurt si diverse obiecte care nu pot fi identificate, sta relaxata, in asteptarea clientilor orbi sau nebuni, doamna doctor de dinti. De prisos sa mai spunem ca renunti la anestezie de buna voie!


Cum se ia durerea cu mâna!


Pe Simona P., de 30 de ani, din Craiova, a luat-o ieri-dimineata durerea de dinti. Nu stia exact care „nemernic“ ii tortura nervii, cert e ca a luat-o la fuga spre cel mai apropiat cabinet specializat pentru o consultatie. Cum se afla chiar vizavi de gara, femeia s-a orientat dupa indicatoarele de pe trotuar. A ajuns repede la cabinetul doamnei doctor Bertina Singer. Ceva mai mult i-a luat insa sa priceapa ca e acolo. In cele din urma, dupa ce a dibuit printr-o crapatura a geamului scaunul de unde urma sa-i vina salvarea, a intrat. A dat sa se aseze politicos, in sala de asteptare. S-a razgândit dupa ce a vazut canapeaua. A cautat baia, dupa usa pe care era indicata directia. A ajuns intr-o farmacie. A renuntat la satisfacerea nevoilor fiziologice, zicându-si ca oricum o sa-i treaca toate problemele sub mângâierea polizorului. Asa ca s-a intors, fiind hotarâta sa intre in cabinet. A pus mâna pe clanta si a trecut pragul catre infern.


„Buna ziua, o consultatie va rog. Am niste dureri cumplite…“, a ingaimat femeia, cu mâna impietrita pe falca.


„Da, da, sigur!“, s-a ridicat greoi de pe scaun doamna doctor, inchizând telefonul si romanul, amândoua ingramadite pe birou. In drum, a cules de pe jos halatul verde. L-a imbracat incet, miscarea larga a bratelor antrenând câteva valuri de aer acru. A apucat agenda sa noteze datele personale ale pacientei.


„Cât costa consultatia?“, a cerut lamuriri Simona, indreptându-se clatinat spre scaunul negru. „Ca nu aveti afisata lista de preturi…“.


„Da, pai era pe aci, pe undeva, dar de când a murit sotul, nu prea am avut vreme sa ma ocup, stiti… 150.000“.


Cu greutate si un inceput nesigur de sila, Simona s-a asezat pe scaun. Cam pe dunga, gata oricând pentru gestul decisiv. Cu ochii impaienjeniti de durere, pacienta a analizat indelung situatia. Inarmata cu o pereche de manusi de mecanic, doamna doctor a desfasurat tacticos instrumentarul. A ales unul, la fel de ruginit ca si celelalte. Si cu el s-a indreptat, in toata splendoarea staturii impunatoare, spre capsorul tremurator al Simonei. Atât a apucat sa mai vada femeia, sufocata de mirosul greu de transpiratie care a impresurat-o din toate directiile: doua mansete slinoase de dupa care se iteau perii negri din barba si de pe buza superioara a doctoritei. Un tipat scurt si, in trei secunde, Simona a fost afara. Durerea de dinti pierise cu totul!


Inchis de DSP!


Mentionam ca intâmplarea relatata mai sus este cât se poate de adevarata, cu precizarea ca a avut loc la initiativa reporterilor GdS. In urma unei sesizari primite la redactie, privind activitatea ilegala a unui cabinet stomatologic, situat in Craiova, strada Piata Garii, bloc G, parter („Cabinet stomatologic, dr. Bertina Singer“), reporterii GdS au incercat sa vada cu ochii lor daca acuzele sunt intemeiate. Nu inainte insa de a verifica la Departamentul de Medicina Preventiva din cadrul Directiei de Sanatate Publica Dolj.


„Respectivul cabinet din Piata Garii a fost inchis in luna august a acestui an de inspectorii sanitari. In urma controlului efectuat, s-a constatat ca lipsesc circuitele functionale, spatiile sunt subdimensioante si lipseste si grupul sanitar, cel existent fiind al Farmaciei nr. 18. S-a retras autorizatia sanitara de functionare“, a declarat dr. Emilia Cornea, inspector sanitar de stat sef, din cadrul DSP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS