17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBusturile de pe Aleea personalitatilor au ruginit

Busturile de pe Aleea personalitatilor au ruginit

Aleea personalitatilor din fata Teatrului National din Craiova are amplasate, incepând de sâmbata, noua din cele 24 de busturi. Primarul Antonie Solomon este insa profund nemultumit de culoarea verzuie a statuilor si de rugina care curge pe socluri.


Dupa ce a asteptat câteva luni sa isi vada visul implinit, primarul Antonie Solomon a ramas profund dezamagit de modul de realizare a celor noua busturi, amplasate pe Aleea personalitatilor, din fata Teatrului National din Craiova. Informat ca in sfârsit au fost modelate primele noua busturi, din cele 24, edilul-sef al orasului a plecat sa le admire, extrem de incântat.


Când a ajuns insa pe Aleea personalitatilor, Solomon a ramas mut de uimire, afirmând ca busturile nu sunt pe placul lui. „Nu imi plac deloc. Din pacate, cei care le-au realizat au spus ca le vor face din bronz, deoarece acesta este la moda in strainatate. Eu nu am zis nimic, dar acum când am mers sa le vad, am observat ca au devenit verzi. Nu cred insa ca voi mai colabora niciodata cu cei care le-au facut, pentru ca nu imi place felul lor de a lucra. Nici nu au fost bine puse ca a si inceput sa curga rugina din ele“, a precizat Antonie Solomon.


Desi, initial, cele 24 de busturi trebuia asezate pe Aleea personalitatilor cu ocazia „Zilelor Municipiului Craiova“, inaugurarea nu a fost posibila pentru ca acestea nu erau gata. Pentru a nu-l supara mai rau pe primar, realizatorii au cazut de acord sa amplaseze macar noua dintre busturi. Ieri-dimineata insa, Solomon nu a reusit sa recunoasca decât patru dintre busturile care au fost expuse. „Daca nu scriem in dreptul lor pe cine reprezinta nu o sa stie craiovenii despre cine este vorba. Abia i-am recunoscut eu si stiam deja care dintre personalitati au fost imortalizate de artistii nostri. Cei care seamana cât de cât cu adevaratele personalitati sunt Maria Tanase si Marin Sorescu. Am vorbit cu cei care le-au realizat si au recunoscut ca au avut mult de lucru la realizarea lor, dar au promis ca restul vor fi cu siguranta finisate pâna pe 1 decembrie. Sper insa sa se tina de cuvânt“, a concluzionat Solomon.


Artistii nu stiu cine e de vina


Cele 24 de busturi au fost realizate de o echipa de artisti formata din patru persoane: Lucian Irimescu, Marcel Voinea, Popescu Emilian, Gheorghita Rodion. Dupa ce au fost facute in ipsos, modelarea acestora in bronz a fost câstigata de Gheorghita Rodion. „Noi le-am facut exact cum erau in ipsos. Ca nu au iesit bine nu este vina noastra. Turnarea inseamna copiere. Primele pe care le-am pus acum sunt realizate de ceilalti colegi ai mei, pentru ca nu am vrut sa fiu acuzat ca le asez pe ale mele primele. Fiecare artist a realizat câte sase busturi. Printre cele care pot fi admirate se numara Ion Ciuculescu, Vasile Cirlova, Theodor Aman“, a precizat Rodion.


Lucian Irimescu sustine ca nu este vina artistilor care le-au modelat in ipsos daca nu arata exact cum trebuie. „Lucrarile realizate de noi au fost analizate de comisii de specialitate care si-au dat avizul pentru construirea lor. Am fost chiar felicitati pentru modul in care au fost realizate“, a precizat acesta.


Desi suma stabilita pentru imortalizarea in bronz a celor 24 de personalitati a fost de patru miliarde de lei, ulterior aceasta a mai crescut cu inca zece mii de euro.


Statuile au fost ingramadite pe o alee


In planul initial, primarul dorea ca busturile sa fie asezate aleatoriu in tot parcul din fata Teatrului National. In acest mod, câteva sute de metri patrati urma sa fie acoperite cu busturile unora dintre cele mai importante personalitati autohtone. La acea vreme insa, Solomon a fost „tradat“ de arhitecti care au decis sa le inghesuie pe toate pe o singura alee. Nemultumit, primarul a promis insa ca ii va urmari indeaproape pe cei responsabili, pentru a nu mai comite vreo greseala.


Modul de realizare a busturilor a lasat insa de dorit, deoarece pâna in luna noiembrie au fost refacute de trei ori. Prima evaluare a fost realizata de o comisie de specialisti din care au facut parte cei doi viceprimari, dar si primarul Solomon. „In cele din urma, cei care au decis au fost tot specialistii, pentru ca busturile trebuia sa indeplineasca anumite standarde“, a declarat viceprimarul Gheorghe Nedelescu.


Printre busturile care vor putea fi admirate se afla Nicolae Romanescu, Gheorghe Chitu, Henri Coanda sau Constantin Brâncusi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU