16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj108 miliarde de lei pentru bugetul Doljului

108 miliarde de lei pentru bugetul Doljului

Doljul a beneficiat de 108 miliarde de lei la ultima rectificare de buget din acest an, aprobata in sedinta de guvern de saptamâna trecuta. Sursele financiare vor fi redistribuite consiliilor locale in functie de câteva criterii: suprafata localitatii, populatie si puterea economica a acesteia.


Din cele 108 miliarde de lei alocate de guvern la ultima rectificare din acest an, Consiliul Judetean Dolj va folosi pentru echilibrarea bugetelor locale din cele 111 localitati 64 de miliarde de lei. Pentru copiii institutionalizati, vor fi cheltuite 41 de miliarde de lei, 26 de miliarde se vor aloca cheltuielilor cu personalul didactic preuniversitar, iar 35 de miliarde de lei vor fi distribuite persoanelor cu handicap. Bugetul alocat anului 2005 nu a ajuns in toate localitatile nici pentru achizitionarea lemnelor de foc pentru scoli in vederea traversarii sezonului rece si nici pentru plata salariilor. Pâna in prezent, 20 de scoli din judetul Dolj nu au putut sa-si cumpere lemne de foc pentru intreg sezonul rece din lipsa de bani. Consiliul Local Dragotesti a avut nevoie de cea mai mare suma de bani, 260 de milioane de lei, pentru a achizitiona lemne.


Proiect nou


Alaturi de doua organizatii nonguvernamentale, Consiliul Judetean Dolj va deveni in curând partener la Centrul de voluntariat pentru situatii de criza. Amenajarea unui astfel de centru va costa 50.000 de euro, din care partea consiliului va fi de 8.000 de euro plus spatiul in care se va amenaja acest centru. „Cuvântul care zideste“ si „Asociatia româna a tinerilor cu initiativa“ sunt cei doi parteneri ai consiliului judetean care vor pune pe picioare acest proiect finantat de Uniunea Europeana si care va avea drept scop strângerea de ajutoare in cazuri de calamitate, precum si solutionarea cazurilor sociale din judetul Dolj.


A inceput inventarierea


Pentru ca toata lumea asteapta sa se imparta cele 5,5 milioane de euro aprobate de Comisia Europeana pentru reabilitarea scolilor afectate de calamitatile naturale, o comisie se afla si in judetul Dolj pentru a inventaria si a evalua scolile si gradinitele din Grecesti, Brabova, Cleanov, Plenita. Aceeasi Comisie Europeana a aprobat si suplimentarea fondurilor pentru repararea infrastructurii afectate de inundatii, iar in judet se incearca identificarea drumurilor judetene care nu au beneficiat de bani din fondurile europene. Specialistii Directiei de Drumuri si Poduri lucreaza la inventariere pentru a putea atrage cât mai multi bani.


Desi nimeni nu zboara, toti vor cherosen


Pâna la sfârsitul saptamânii va aparea hotarârea de guvern prin care Consiliului Judetean Dolj ii vor fi transferate cu titlu gratuit 256 ha de teren din fosta proprietate a unitatilor militare din zona Aeroportului Craiova, a declarat Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean Dolj.


Pâna in prezent, in proprietatea consiliului nu a trecut decât o enclava de 7.000 de metri patrati, pe care sunt amplasate trei rezervoare in care pe vremuri era cherosen.


Aceasta suprafata este foarte disputata de tot felul de societati care ar dori sa o concesioneze pe motiv ca ar avea nevoie de rezervoare (enclava a fost trecuta pe site-ul CJ pentru concesionare) doar in speranta ca, o data instalate pe proprietatea consiliului, va fi foarte greu sa fie date la o parte. „Am scos enclava de 7.000 mp de pe site-ul CJ pentru ca au inceput tot felul de presiuni. Asteptam sa ne fie transferate toate terenurile si pe urma vom hotari ce vom face“, a motivat Ion Prioteasa decizia pe care a luat-o CJ.


Cadoul de la Ministerul Apararii


Cele 256 ha de teren care vor fi transferate cu titlu gratuit de la MApN la CJ Dolj sunt situate in dreapta si in stânga Aeroportului Craiova, in zona fostelor cazarmi, in zona de siguranta a celor doua foste unitati militare. De asemenea pamântul dinspre Ghercesti, cel de lânga Turnul de control pâna la fostul depozit de munitii, patru hectare de teren din spatele blocurilor de locuinte pentru aviatori si 1,5 ha in spatele cimitirului din Plaiul Vulcanesti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS