11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCasa de Pensii Dolj a platit milioane unor falsi agricultori

Casa de Pensii Dolj a platit milioane unor falsi agricultori

Dosarele de pensionare au fost masluite de fosta contabila de la CAP Predesti, care s-a ales in schimb cu un dosar penal pentru complicitate la inselaciune si fals intelectual


Niculina Bica, de 54 de ani, din localitatea doljeana Predesti, a fost pâna in anul 1992 contabila la CAP-ul din localitate. In anul 1994, printr-o hotarâre a Consiliului Local al Primariei Predesti, femeia a fost imputernicita sa intocmeasca dosarele de pensionare ale fostilor membri CAP din Predesti si Plesoi. La completarea dosarelor, contabila trebuia sa tina seama de timpul lucrat efectiv de angajati si de normele fizice realizate. Cu cât timpul lucrat in domeniul agricol si norma realizata erau mai mari cu atât cuantumul pensiei crestea. Zis si facut, Niculina Bica s-a pus pe treaba. In functie de datele gasite in arhiva fostei cooperative agricole, ea a intocmit fisele necesare dosarelor de pensionare. In curând s-au gasit persoane interesate sa intre in posesia unor fise din care sa reiasa ca au muncit pe rupte in CAP.


Agricultor si betonist in acelasi timp


In martie 2000, Niculina Bica a fost „rugata“ de Stoica Munteanu sa-i intocmeasca si lui o fisa de pensionare din care sa reiasa ca a lucrat la CAP Predesti. Barbatul lucrase in perioada anilor 60′ la cooperativa, dar nu avea anii de vechime necesari pentru a primi pensie de agricultor.


Ajutat de Niculina, el a obtinut dintr-un condei 16 ani de vechime in loc de patru, cât lucrase in realitate. Din datele falsificate de contabila rezulta ca Stoica Munteanu lucrase in agricultura in perioada anilor 1962-1969 si 1971-1984, fata de 1964-1967 cât a lucrat efectiv. Cei doi au „umblat“ si la normele de lucru realizate, acestea fiind mult mai mari decât cele planificate. Inarmat cu un dosar de pensionare fals, Munteanu s-a prezentat la Casa de Pensii Dolj, de unde, prin decizia din 10.05. 2000, a obtinut pensie de agricultor. Nu mare le-a fost surprinderea celor de la Pensii sa constate ulterior ca respectivul pensionar mai incasa pensie si din sectorul bugetar. El fusese angajat 35 de ani (1962-1990) la Trustul de Constructii din Craiova ca betonist, culmea, cam in aceeasi perioada când ar fi practicat si agricultura. Acum, Stoica Munteanu trebuie sa restituie peste 22 de milioane de lei, bani incasati fara drept ca pensie de agricultor.


Norme triple


Pe 7 septembrie 2000, si Tudor Bivolaru s-a prezentat la CJP Dolj, cu dosarul completat pentru a obtine pensie de agricultor. Bineinteles ca si el apelase la Niculina Bica pentru a-i completa fisa de pensionare. Dintr-un foc contabila i-a trecut 15 ani de vechime si norme de doua ori mai mari decât cele, chipurile, lucrate efectiv. In realitate, Bivolaru nu lucrase nici macar o zi la CAP, el fusese angajat in perioada anilor 1962-1992 la IAS Breasta si SMA Predesti si primea deja pensie pentru munca prestata. Prin urmare, Casa de Pensii ii cere si lui Bivolaru sa returneze banii care nu i se cuveneau, in suma totala de 16 milioane de lei. In acelasi mod a procedat Niculina Bica si in cazul lui Dumitru si Constantin Raduca, ambii din Predesti. Cei doi aveau pensie de stat, dar s-au gândit ca nu le-ar strica un ban in plus. Cu acte false, ei au reusit sa obtina fara drept si pensie de agricultor. Din fisele completate de contabila reiesea ca ambii realizasera norme triple, ceea ce le dadea dreptul la o pensie mult mai mare.


Cei patru asa-zisi agricultori s-au ales si ei cu dosar penal pentru comiterea infractiunii de inselaciune si uz de fals, iar binevoitoarea contabila a fost trimisa in judecata pentru patru infractiuni de complicitate la inselaciune. Ea a scapat de cea de-a doua acuzatie, falsul intelectual, deoarece a trecut termenul in care ar fi putut raspunde in fata oamenilor legii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS