10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSpitalul de la Poiana Mare se extinde

Spitalul de la Poiana Mare se extinde

Intre timp, protestele continua in fata spitalului de psihiatrie doljean, iar drumul ramâne in continuare blocat de ambulante


Directia de Sanatate Publica (DSP) Dolj nu intentioneaza sa desfiinteze Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare, ci, dimpotriva, ar dori extinderea lui. „In momentul de fata, Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare figureaza cu 250 de paturi pentru bolnavii cronici si 250 de paturi pentru cei internati prin hotarâre judecatoreasca. Daca Ministerul Sanatatii va desfiinta sectia care tine de justitie, si o va desfiinta, noi vom solicita ministerului suplimentarea numarului de paturi pentru bolnavii cronici cu cel putin 150, in asa fel incât sa ajungem macar la 400 de paturi“, a declarat dr. Stefan Popescu, director adjunct al DSP Dolj.


Inchiderea sectiei penale, cerinta europeana


Directorul Popescu sustine ca nu este posibila si nici nu poate fi luata in discutie desfiintarea Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare, pentru ca aceasta unitate sanitara este singura din Dolj in care sunt tratati bolnavii psihic cu suferinte cronice: „Nu-i putem duce in alta parte pe acesti bolnavi. Dimpotriva, sunt prea multi, astfel ca se impune cresterea numarului de paturi la Poiana Mare“.


Procesul de inchidere a sectiei in care se afla bolnavii internati in regim de detentie nu va putea fi insa oprit, el debutând in urma cu mai mult de un an. „O comisie venita cu mai multa vreme in urma sa verifice conditiile care li se ofera detinutilor de la Poiana Mare a constatat ca sectia lor nu indeplineste mai multe conditii cerute de legislatia europeana, cum ar fi separarea de bolnavii cronici, construirea unui gard din beton foarte inalt si multe altele. Pentru ca nu erau indeplinite toate aceste cerinte, autoritatilor românesti li s-a impus ca toti detinutii bolnavi psihic sa fie cazati in numai patru astfel de spitale, iar Poiana Mare nu se afla printre cele patru. Oamenii trebuie sa inteleaga ca inchiderea acestei parti a spitalului nu este un moft, ci o cerinta europeana“, a spus dr. Stefan Popescu.


Protestatarii nu renunta


Cu toate acestea, protestul cadrelor medicale de la Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare nu a incetat nici ieri. In fruntea protestatarilor care au blocat ilegal drumul cu doua ambulante s-a aflat tot Ileana Ionescu, lidera SANITAS Dolj. „Protestul salariatilor merge inainte pentru ca, in loc sa primim o invitatie la negocieri, ne-au trimis o adresa in care se cere situatia personalului de la Poiana Mare. Oamenii se tem ca in aceste conditii se doreste mutarea lor la alta unitate. Ei nu vor dori acest lucru si isi vor da demisia. In acest fel ministerul scapa de grija angajatilor de la Poiana Mare. Este inadmisibil ca sa nu vina cineva si sa discute la fata locului! Oamenii vor protesta in continuare, ambulantele blocheaza in continuare drumul, comunitatea e alaturi de angajati si situatia ia amploare“, a declarat Ileana Ionescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS