7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAutoritatile doljene, incapabile sa puna capat grevei ilegale

Autoritatile doljene, incapabile sa puna capat grevei ilegale

Autoritatile doljene au dovedit ca sunt incapabile. Sta dovada protestul ilegal al angajatilor Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare, caruia nimeni nu s-a obosit sa-i puna capat. Politia, jandarmeria, Prefectura Dolj, Directia de Sanatate Publica si chiar Ministerul Sanatatii stau cu mâinile in sân si prefera sa priveasca de pe margine la protestatari, fara sa faca nimic pentru a pune capat blocarii ilegale a soselei.


A inceput cu gafa ministrului


Sa incepem cu inceputul: o declaratie facuta sâmbata de ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, potrivit careia Spitalul de Psihiatrie va fi inchis. Ministrul a dovedit insa ca habar n-are de situatia de la Poiana Mare, pentru ca, dupa debutul protestelor, a dat-o la intors. Marti, la Timisoara, a incercat s-o scalde, declarând ca, de fapt, se referea strict la inchiderea sectiei in care se afla bolnavii internati in regim de detentie.


Declaratia facuta pe negândite de ministrul Nicolaescu a avut drept efect iesirea in strada, duminica, a angajatilor Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare. Dupa ce si-au facut aparitia la fata locului camerele de filmat ale televiziunilor, protestatarii – care se limitasera pâna atunci la afisarea unor pancarte – au blocat repede strada cu doua ambulante si s-au strâns in numar cât mai mare, pentru a da bine la televizor. In jurul lor, puzderie de politisti si jandarmi, dar nimeni nu lua nici o masura, in contextul in care protestul era ilegal.


SANITAS Dolj, de partea ilegalistilor


Pentru a declansa o greva, reprezentantul salariatilor de la Spitalul Poiana Mare – lidera de sindicat Marcela Ticu, ori lidera SANITAS Dolj Ileana Ionescu – ar fi trebuit sa urmeze o anumita procedura, stabilita de Legea nr. 168/1999 privind conflictele de munca. Primul pas ar fi fost o notificare adresata Directiei de Dialog, Familie si Solidaritate Sociala (DDFSS) Dolj. „Pentru a declansa un protest, conform legii, trebuia sa vina la noi cu o notificare, pentru a declansa procedura de negociere prin institutia noastra. Nici pâna astazi (miercuri – n.r.) nu s-a depus o asemenea notificare“, a precizat Doina Tircomnicu, director executiv cu delegatie la DDFSS Dolj.


Si mai ciudata pare, in acest context, târârea SANITAS Dolj – o adevarata forta sindicala, cu mii de membri la nivelul judetului – intr-o greva ilegala. In loc sa insiste pe lânga organizatia sindicala a Spitalului Poiana Mare pentru intrarea in legalitate, lidera SANITAS Dolj, Ileana Ionescu, s-a instalat in fruntea protestatarilor, fapt care a generat multe nemultumiri in rândul membrilor SANITAS. Ca si când n-ar fi fost suficient, alte organizatii SANITAS din judetele invecinate s-au grabit sa tina isonul liderei doljene, trimitând scrisori de adeziune, in stilul celor de pe vremea lui Ceausescu.


Politia si jandarmeria, martore la blocarea soselei


Lasând la o parte revendicarile angajatilor Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare – carora, pâna la urma, le putem da dreptate, in conditiile in care ministrul habar n-avea ce vrea sa inchida, iar conditiile din unitatea sanitara amintita au fost imbunatatite considerabil in ultimul an – nu putem trece atât de usor peste modalitatea in care s-a desfasurat protestul ilegal. Salariatii Spitalului Poiana Mare au blocat Drumul Judetean 553 Poiana Mare – Maglavit, cu doua ambulante amplasate de-a latul soselei. Au trecut destule zile, iar autoritatile n-au fost in stare sa deblocheze drumul. Dimpotriva, politistii au ajuns sa-i pazeasca pe protestatarii aflati in ilegalitate.


Singurii care au intreprins ceva au fost jandarmii doljeni, care au dovedit inca o data ca sunt cu un minut mai destepti decât politistii. Marti, jandarmii au aplicat trei amenzi contraventionale consistente – 10.000.000 de lei de persoana – liderei de sindicat Marcela Ticu si soferilor celor doua ambulante postate in drum, Constantin Rosiu si Gabriel Tonea.


Intre timp, politistii au facut si ei ceva: au deviat circulatia de pe drumul judetean pe o ulita alaturata, ca sa nu-i deranjeze pe grevisti. In rest, absolut nimic. „Ca sa eliberam drumul, singura solutie ar fi o interventie in forta, dar nu avem autorizatia pentru acest lucru, doar prefectul poate autoriza o asemenea actiune. Insa oamenii protesteaza pasnic, nu fac scandal si noi avem politisti acolo pentru a supraveghea situatia“, a declarat comisarul Nicusor Badea, adjunctul sefului Inspectoratului Judetean de Politie Dolj. „Efective de jandarmi au fost prezente la fata locului inca de duminica seara, dar nu se putea interveni in forta pentru ca prefectul nu a dat o asemenea autorizatie“, a precizat lt. Bogdan Nicolae, purtatorul de cuvânt al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Dolj.


Autoritatile n-au stiut sa gestioneze criza


Ramâne o intrebare: se impunea folosirea fortei impotriva protestatarilor din Poiana Mare pentru eliberarea soselei? Români fiind, am spune nu. In orice tara europeana insa, politia si jandarmeria i-ar fi imprastiat pe manifestantii aflati in ilegalitate dupa câteva minute de la inceperea protestului neconform legii. Autoritatile doljene au preferat insa, sa se intoarca pe partea cealalta, iar ministrul sanatatii le-a tinut isonul. Varianta care ar fi fost de preferat – solutionarea prin negocieri – n-a avut succes pentru ca reprezentantii Ministerului Sanatatii nu s-au obosit sa discute cu protestatarii.


Dându-si seama pâna la urma ca fac un lucru ilegal, si protestatarii au dat-o la intors, pentru ca greva o fi ea greva, dar mai bine e sa primesti si salariu când faci greva. Asa ca, de marti, au inceput sa sustina in fata reprezentantilor presei ca, de fapt, nu sunt in greva, ci ar fi vorba doar de un protest al salariatilor care au iesit din tura si se afla in afara orelor de program…


Ieri, si directorul Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare, Viorel Oprescu, a inceput s-o dea la intors: „Am auzit ca domnul ministru Nicolaescu a declarat la Timisoara ca nu mai are intentia de a inchide spitalul si ideea ne-a bucurat pe toti. Asteptam comisia pe care a spus ca o va delega sa vina la Poiana Mare si sa vada la fata locului care este situatia reala. Cel mai probabil, salariatii vor suspenda protestul in orele urmatoare“.


La ora inchiderii editiei, protestul continua, iar drumul era tot blocat. Cât va mai dura aceasta situatie, vom vedea. Un lucru este insa clar: autoritatile n-au fost in stare sa gestioneze criza, dând unda verde oricui vrea sa blocheze o strada in tara lui Papura Voda. Pardon, am vrut sa spun România!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS