8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljenii invata de la UE cum e cu administratia

Doljenii invata de la UE cum e cu administratia

Comunitatile locale din Dolj sunt implicate de câtiva ani in proiecte europene menite sa-i „lumineze“ atât pe edili, cât si pe cetateni in ceea ce priveste transparenta decizionala in administratia publica locala.


Principalul obiectiv al proiectului care va fi implementat in judetul Dolj il constituie marirea puterii decizionale a cetatenilor in hotarârile luate de consiliile locale. Magdalena Ciobanu, coordonator al programului „Buna guvernare la sate“, a declarat ca pentru realizarea obiectivului se vor organiza dezbateri la care vor participa atât alesii locali ai comunelor, cât si cetatenii interesati sa se implice in viata comunitatii. Edilii localitatilor care vor fi selectate pentru a participa la proiect va trebui sa participe la o sesiune de pregatire de trei zile, in care vor fi instruiti cu privire la relatia pe care trebuie sa o aiba functionarul public dintr-o primarie cu cetateanul care vine sa se informeze cu privire la o problema de interes public.


In Malu Mare, ARDC a adus apa


In comuna Malu Mare, ARDC prin Asociatia Allavida a implementat in 2003 un proiect in care a fost implicata toata comunitatea locala. Alexandru Dicu, pe atunci coordonator al programului si actual primar al comunei, a afirmat ca, in urma unei dezbateri publice cu cetatenii, a fost aleasa problema cea mai acuta a localitatii, aceea a alimentarii cu apa. „Am organizat o intâlnire cu oamenii si, din multitudinea de probleme, am ales sa o rezolvam pe cea a alimentarii cu apa.


In patru luni, cât a durat proiectul, au fost sapate fântâni pe tot cuprinsul comunei Malu Mare si aproape 200 de oameni beneficiaza in prezent de ele“.


Proiectul e in faza preliminara


Proiectul „Buna guvernare la sate“ se desfasoara pe perioada unui an si va fi implementat in alte sapte judete din tara, printre care si Vâlcea, si Mehedinti. Proiectul, care este finantat prin programul PHARE, costa 50.000 de euro si se afla, deocamdata, in faza preliminara de primire a aplicatiilor din partea comunitatilor locale, urmând ca pâna la sfârsitul lunii noiembrie sa fie alese comunele beneficiare ale programului. La sfârsitul programului, in octombrie 2006, 250 dintre cetatenii celor zece comunitati locale din tara va trebui sa fie pusi la curent cu deciziile luate de consiliile locale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU