17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProfesorii doljeni fug de perfectionare

Profesorii doljeni fug de perfectionare

Cadrele didactice doljene din invatamântul preuniversitar nu par interesate de cursurile de reconversie si perfectionare puse la dispozitia lor – gratuit – de Guvernul României in parteneriat cu Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) si cu administratiile locale.


Doar zece cadre didactice din 3.200 de dascali nespecializati din invatamântul rural doljean s-au inscris la cursurile gratuite de reconversie si perfectionare, puse la dispozitia lor de autoritatile centrale, care au inceput la sfârsitul lunii octombrie.


Prin programul de reconversie si perfectionare de tip IDD-invatamânt deschis de la distanta si finantat de forurile mentionate, cadrele didactice ar trebui sa se pregateasca in vederea obtinerii unei calificari de studii aprofundate. Insa, potrivit inspectorului scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean Dolj (ISJ), Diana Busoi, din Dolj doar zece persoane, patru din invatamântul primar si sase profesori de biologie, chimie, engleza, geografie, matematica si educatie tehnologica, au optat pentru acest curs de perfectionare.


Profesorii vor fi legati de post


„Numarul redus al inscrisilor a fost motivat intr-o oarecare masura de conditiile impuse candidatilor dupa absolvirea cursului. Criteriile programului i-au speriat rau de tot pe oameni. O data inscrisi la curs ei nu mai pot sa-si retraga dosarul sau sa se razgândeasca. Mai mult, candidatilor admisi li se impune ca, dupa finalizarea cursului, sa semneze un contract de colaborare prin care se obliga ca patru ani sa predea intr-o scoala din mediul rural. Si automat nu mai au dreptul sa se mute de pe un post pe altul“, a explicat inspectorul general. Totodata, din cele precizate de reprezentantii ISJ Dolj, pentru a parcurge un astfel de program, un candidat trebuie sa fie absolvent de invatamânt liceal sau superior. Iar o conditie eliminatorie, pentru cei cu diploma universitara care predau si alte discipline decât cele pentru care sunt calificati prin pregatirea universitara, sunt studiile superioare de lunga durata.


Drepturi si obligatii


Inspectorul general a adaugat ca perfectionarea cadrelor didactice se face si in functie de specializare si ca doritorii acestor cursuri gratuite au obligativitatea sa fi predat minimum doi ani din ultimii trei ani intr-o scoala din mediul rural, sa aiba domiciliul in mediul rural, sa aiba maximum 50 de ani si sa predea disciplina la care doreste sa se formeze. Diana Busoi a spus ca aceste cursuri se tin doar sâmbata, la Universitatea din Bucuresti, si nu le pericliteaza profesorilor activitatea didactica din cursul saptamânii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS