13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGripa aviara a scos OJPC la piata

Gripa aviara a scos OJPC la piata

OJPC Dolj verifica modul in care comerciantii depoziteaza si vând carnea de pasare. In urma controlului efectuat sâmbata in unitatile alimentare din Piata Garii s-a ajuns la concluzia ca multi patroni craioveni au inca probleme cu respectarea normelor care ar trebui sa asigure sanatatea clientilor.


Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj continua actiunile, incepute in urma cu doua saptamâni, de verificare a modului in care se comercializeaza carnea de pasare având in vedere faptul ca in România au fost depistate cazuri de gripa aviara. Astfel, inspectorii OJPC Dolj au efectuat sâmbata un control la mai multe unitati alimentare din Piata Garii. „Prin articolul 7 din ordinul comun nr. 206/447/86/2002, al Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, Ministerului Sanatatii si Agentiei Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), se interzice vânzarea de carne de pasare vrac. Chiar daca de la depozitele angro ea pleaca vrac, trebuie sa fie vânduta preambalata si trebuie sa prezinte eticheta pentru ca persoana care intra in magazin sa stie ce anume cumpara, care este temperatura de pastrare, care este termenul de valabilitate“, a afirmat inginerul Dumitru Ionescu, inspector principal in cadrul OJPC Dolj.


Carne cu pene si lactate expirate


La societatea comerciala CIA GEMA carnea de pasare era depozitata si comercializata vrac, avea pene, iar vitrina frigorifica nu se inchidea ermetic. Nereguli au fost descoperite si la alte produse alimentare. Cârnatii polonezi si carnea tocata nu aveau etichete, lazile cu cârnati erau depozitate pe jos, drojdia depasise termenul de valabilitate, pâinea feliata preambalata nu avea eticheta, iar hârtia de ambalare era atât de groasa incât tragea la cântar. De asemenea, in magazin era multa dezordine, podeaua nu mai fusese spalata de mult si nici nu era prevazuta cu sifon de scurgere.


Societatea comerciala CIPEDI prezenta o serie de neajunsuri. Carnea de pasare era tinuta vrac, la o temperatura mai mare decât cea indicata, iar uleiul era depozitat direct pe paviment. Au fost descoperite produse lactate, brânza topita, iaurt si lapte batut expirate, eticheta carnii tocate nu arata proportiile amestecului, termenul de valabilitate de pe ambalajul cascavalului nu se putea citi, elementele de identificare pentru produsele de panificatie comercializate vrac lipseau. Punctul de desfacere a marfii prezenta si alte nereguli. Incaperea nu era prevazuta cu un vestiar, iar galeata si mopul cu care se spala pe jos erau tinute in vecinatatea vitrinelor.


„Am gasit nereguli la toate societatile comerciale controlate si vom aplica amenzile care se impun, de la sapte la 70 de milioane. Fac un apel catre toti agentii comerciali sa nu mai comercializeze carnea de pasare in conditii necorespunzatoare. Vom continua actiunea de control si va asiguram ca in câteva zile carnea de pasare vrac va disparea de pe piata“, a mai spus Ionescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS