Acasă Local Dolj Administratia locala – spectacol si circ pentru alegatori

Administratia locala – spectacol si circ pentru alegatori

Sedintele Consiliului Local Cotofenii din Fata sunt un adevarat spectacol. Consilierii care cu „dusca“ in gât, care cu dreptatea in mâna, care cu minoritatea roma nu pot decreta nici o hotarâre fara „organul de politie“ ce asigura ordinea si in comuna, si in consiliu.


Onorabilii alesi de la Cotofenii din Fata, grupati la sedinta de consiliu dupa afinitati politice, prietenii sau dupa cât de târziu au ajuns la primarie, au simtul masurii când e vorba de lungimea sedintelor. Pentru ca s-au certat, s-au dat in judecata si se judeca pentru tot felul de hotarâri pe care unii cred ca le-au adoptat ilegal, primarul si secretarul primariei au hotarât citeasca in plenul sedintei toate materialele care stau la baza proiectelor de hotarâri si pentru care li se cere votul in miniparlamentul cotofenean.


Masura a dus, saptamâna trecuta, la o sedinta maraton in timpul careia consilierii, oameni si ei, au cascat, s-au enervat, au picotit, au tropait, s-au amenintat reciproc si si-au reprosat berile consumate inainte de sedinta. Când „onorabilul“ care se simtea cu… berea pe caciula voia sa faca liniste aratându-le celorlalti scaunul tinut amenintator la nivelul capului lor, intervenea organul de ordine indemnând la pace si bunaintelegere. Cu nervii la pamânt din cauza nesfârsitelor documente citite, primarul Cârciumaru propunea din cind in cind sa fie mutata sedinta in week-end, când tot omul poate sa suporte mai usor oboseala.


Saraci, dar lipiti de litera legii


Noua si saraca, localitatea Cotofenii din Fata nu-si poate permite nici macar achizitionarea câtorva topuri de hârtie pentru intocmirea dosarelor de sedinta pentru fiecare dintre cei 11 consilieri. Asa ca, in regim de austeritate, singurul dosar cu documentele ce trebuie aprobate se citeste in sedinta de consiliu spre disperarea si nauceala unora care nu pot tine minte continutul paginilor citite, votând dupa cum le spune liderul de grup sau dupa cum ii taie capul. In ciuda protestelor si a sugestiilor de a citi macar din doua in doua pagini, presedintele de sedinta s-a tinut de litera legii citind pâna la epuizare texte din care nimeni n-a inteles nimic.


Câinii lui Flutur musca profesoarele


Consilierul rom, Stelica Bimboi, parea ca este singurul interesat de ceea ce se citea pentru ca nici nu protesta, nici nu picotea si nici nu propunea nimic, pâna când adunarea a atins punctul care durea, câinii vagabonzi ai familiei Ciangâr, care se reped la picioarele profesoarelor si ale copiilor de la scoala din sat. Atunci Bimboi a avut interventia salvatoare pentru consiliu explicând majoritarilor: „Nu sunt câinii lui Flutur, ca el are o catea mica. Eu am un câine care nu mai vrea sa stea la mine si se duce la Flutur si altul are la fel si nu sunt ai lui Flutur“, a lamurit Stelica problema fara sa se mai oboseasca vreunul sa o si rezolve.


Sa le dea, dar sa nu faca nimic sau sa nu le dea si sa faca ceva


Punctul cel mai controversat de pe ordinea de zi a consiliului care a stârnit pasiuni in ambele tabere a fost retras. Consilierul Paun, cel mai radical dintre alesii locali, a luat cuvântul pentru a-si sustine punctul de vedere cu privire la subiectul „fierbinte“ si abia retras al sedintei, alocarea a 1,5 miliarde de lei vechi de la bugetul CJ Dolj pentru amenajarea unei cladiri pentru primaria din comuna. „De atâta timp ni s-au alocat banii astia de la Consiliul Judetean Dolj si noi nu i-am folosit! Chiar vreti sa ramânem fara banii astia?! Si vreau sa stiu cu ce drept a dispus primarul evacuarea doctoritei din dispensar in numele consiliului local. Ca stiu sigur ca nu a vorbit cu mine! Si de ce sa o dam afara daca nu avem nimic planuit in legatura cu aceasta cladire?“, a intrebat Paun.


Pozitia de vesnic Gica Contra a consilierului e datorata, dupa cum spune primarul Cârciumaru, unor dispute mai vechi dintre el si consilier, in urma carora Vasile Paun a fost nevoit sa returneze pensia de invaliditate gradul II. „Conform legii, Vasile Paun nu avea voie sa munceasca datorita invaliditatii sale si, reclamat fiind la Casa de Pensii Dolj, a returnat statului aproape 30 de milioane, contravaloarea pensiei pe care acesta a luat-o cât a fost si consilier local. Imediat dupa returnarea sumei, Vasile Paun a obtinut gradul III de invaliditate, care ii da acestuia dreptul sa lucreze“, a explicat Cârciumaru neintelegerile sale cu Paun. Explicatia nu justifica, bineinteles, ilegalitatea comisa de primar când a semnat ordinul de evacuare in numele intregului Consiliu Local din Cotofenii din Fata, fara stirea acestuia.


Popicaria din sant naste controverse


Tocmai când s-au incins spiritele a aparut in consiliu personajul Civinete, om de vaza al comunei, patron al cârciumii la care se aduna, de dimineata pâna seara, toti jucatorii de popice din comuna. Consilierul sensibil care statea mai tot timpul cu mâna pe scaunul ridicat la nivelul capului consilierilor circotasi a devenit sustinator al initiativei lui Civinete, aceea de a obtine concesionarea santului in care se afla popicaria din apropierea cârciumii sale.


Popicaria, care aduna in fiecare seara zeci de pasionati, stârneste insa si mai tare pasiunile alesilor locali. Oprindu-se din relatarea furtului celor 55 de verze din curtea unui localnic, care rezuma starea infractionalitatii din comuna, seful de post Florea Stirbu aduce la cunostinta consilierilor faptul ca afacerea „Popicaria“ a primit deja o reclamatie din partea unei vecine, tanti Mariana a lu’ Misu. Aceasta si-a exprimat in scris nemultumirea fata de faptul ca in fiecare seara barbatii care se strâng la cârciuma joaca popice pe bani in fata casei sale si, drept rasplata pentru ospitalitate, acestia isi fac nevoile pe gardul curtii sale.


Dupa ce este adusa in discutie si provenienta apei cu care tanti Mariana a lu’ Misu isi uda gradina, se discuta legalitatea existentei popicariei amenajate pe santul de scurgere a apelor pluviale din ulita satului. Eliminarea popicariei ar insemna diminuarea veniturilor cârciumii lui Civinete si deci modificarea veniturilor pe cap de locuitor al comunei, fapt care n-ar da bine la statistica. Concesionarea si intrarea in legalitate a afacerii nu se pot face ca n-a mai auzit nimeni ca o primariei sa scoata bani din sant. Asa ca primarul invidios pe veniturile lui Civinete a propus, mai in gluma, mai in serios, sa se mute popicaria la magazinul nevestei lui, dar cu gândul la alegerile locale viitoare, mai bine a lasat balta problema si gardul Marianei la dispozitia jucatorilor.


Paun cere dizolvarea


Pe rolul instantei se afla un proces intentat de câtiva consilieri locali, in frunte cu Vasile Paun, primarului Cârciumaru si câtorva angajati ai institutiei pentru dizolvarea Consiliului Local Cotofenii din Fata. Desi sustine ca de luni nu le-au mai fost avizate, favorabil sau nefavorabil, hotarârile luate in cadrul consiliului local, declaratia primarului Constantin Cârciumaru o contrazice pe cea a lui Cristian Sovaila, consilier juridic in cadrul Directiei de Verificare a Legalitatii Actelor din Prefectura. „Hotarârile au fost avizate pâna acum si orice problema a fost discutata, oricum, la telefon, cu cei de la Primaria Cotofenii din Fata.


Singura problema a fost cu o hotarâre din august, pentru care am cerut documentatie suplimentara, dar in rest au fost avizate toate. Inclusiv cele de la sedinta din septembrie, care se afla pe masa prefectului, vor fi avizate favorabil.


Oricum, pentru a se dizolva consiliul local, prefectura trebuie sa anuleze cel putin trei hotarâri luate de acesta. Si nu este cazul aici“, a declarat Cristian Sovaila. Ca va fi dizolvat sau nu ramâne la latitudinea instantei sa decida. Cert este ca, ademeniti de fotoliile calde din prefectura, mai-marii judetului au uitat sa tina cont si de problemele hilare cu care se confrunta o comuna si, cu legea administratiei publice in mâna, fac dreptate de multe ori doar in spatele biroului.

Exit mobile version