3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalZiua Mortilor - traditie in Valea Jiului

Ziua Mortilor – traditie in Valea Jiului

Locuitorii din Valea Jiului sarbatoresc in fiecare an, pe 1 noiembrie, Ziua Tuturor Sfintilor, iar pe 2 noiembrie Ziua Mortilor, un fel de Halloween autohton. Ziua Mortilor este un vechi obicei adus in Valea Jiului cu sute de ani in urma de credinciosii catolici, fiind pastrat si in prezent cu sfintenie. Cei care s-au nascut in aceasta regiune vin, de oriunde s-ar afla in tara, pe 1 noiembrie la cimitir. Aceasta este ziua in care sufletele celor adormiti primesc lumina si pomana din partea celor vii.


Sarbatoarea mortilor este pregatita minutios cu o saptamina inainte, localnicii curatind mormintele si zona care inconjoara cimitirul. „In fiecare an vin si fac curat la mormintul sotului si al cumnatului, aduc flori si aprind luminari, iar trecatorilor le dau de pomana cozonac si cite un pahar cu tuica sau vin, in amintirea celor pe care ii am ingropati“, a spus Dumitra Hogea. Oamenii considera ca aduc o jertfa pentru cei disparuti punind flori la morminte in seara zilei de 1 noiembrie si aprinzind luminari. Localnicii din zona muntoasa a Vaii Jiului, cunoscuti sub numele de momirlani, care isi ingroapa mortii in curtea casei, impodobesc crucile mormintelor cu flori si hirtii colorate, aici fiind singurul loc din tara unde se pastreaza obiceiul impodobirii crucilor. Momirlanii isi inmorminteaza rudele decedate in curtea casei pentru a dovedi ca pamintul le apartine.


In aceasta perioada, pietele din Valea Jiului sint invadate de comerciantii de flori, unii veniti chiar din judetele limitrofe. „Vin din Tirgu Jiu sa vind crizanteme, deoarece la noi nu se tine aceasta sarbatoare, desi este un obicei foarte frumos. Sint cultivatoare de flori si ma pregatesc special pentru acest obicei“, a afirmat Maria Vilcu. Autoritatile locale au demarat si ele in urma cu citeva saptamini o ampla actiune de cosmetizare a cimitirelor, acestea fiind curatate si iluminate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS