12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalViata unui om - un an de inchisoare cu suspendare

Viata unui om – un an de inchisoare cu suspendare

In urma unui accident rutier petrecut in vara anului trecut, o craioveanca si-a pierdut viata, fiind lovita de o masina in timp ce mergea linistita pe trotuar. Trimis in judecata de procurori, soferul vinovat, Zamfirica Petrescu, directorul Colegiului National „Fratii Buzesti“, a primit din partea judecatorilor o pedeapsa „exemplara“: un an de inchisoare cu suspendare.


Judecatorii craioveni s-au dovedit foarte gentili cu profesorul Zamfirica Petrescu, directorul Colegiului National „Fratii Buzesti“ din localitate. Trimis in judecata sub acuzatia de omor din culpa, dupa ce a provocat un accident de circulatie, in urma caruia o femeie si-a pierdut viata, directorul Petrescu s-a ales doar cu o pedeapsa insignifianta: un an de inchisoare cu suspendare.


Victima a fost zdrobita de masina in timp ce mergea linistita pe trotuar


Pe 28 iunie 2004, in jurul orei 7.20, prof. Zamfirica Petrescu conducea autoturismul personal Dacia Solenza, cu numarul de inmatriculare DJ-03-RIC, pe strada Anul 1848, dinspre Calea Bucuresti catre strada General Magheru. Se grabea sa ajunga la Liceul „Traian Vuia“ cu subiectele de la bacalaureat, una dintre probele examenului desfasurindu-se chiar in acea zi. La intersectia cu strada Sfintii Apostoli (fosta Lomonosov), profesorul a observat prea tirziu indicatorul „STOP“, patrunzind in intersectie fara sa se asigure. Continuindu-si drumul, a lovit in plin un taxi Tico al firmei PML, cu numarul de inmatriculare DJ-04-UED, condus regulamentar pe strada Sfintii Apostoli (drum cu prioritate) de Ion Gotovan, de 30 de ani, din Craiova.


In urma coliziunii, taxiul a fost rasucit la 180 de grade si azvirlit prin aer la o distanta de 21,94 metri (dupa cum s-a stabilit ulterior la expertiza tehnica), a fost proiectat intr-un copac, iar de acolo a ricosat in poarta imobilului de la nr. 74, acrosind pe traiectorie o femeie care mergea linistita pe trotuar. Lovita violent de masina, craioveanca Florentina Nicolae, de 53 de ani, a fost grav ranita. In ciuda eforturilor depuse de cadrele medicale de la SMURD timp de aproape o ora pentru a o mentine in viata, Florentina Nicolae a decedat la ora 8.27 la Spitalul de Urgenta din Craiova, din cauza leziunilor suferite.


Cauza accidentului: nerespectarea semnificatiei indicatorului „STOP“


La expertiza tehnica, specialistii au stabilit ca Solenza se deplasa cu 31 km/h, iar taxiul cu 37 km/h. Asa cum au concluzionat procurorii, cauza producerii accidentului a constituit-o, fara discutie, „nerespectarea semnificatiei indicatorului «STOP» de catre conducatorul auto Petrescu Zamfirica“.


Parchetul de pe linga Judecatoria Craiova a dispus trimiterea sa in judecata sub acuzatia de ucidere din culpa ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale privind efectuarea unei anume activitati (art.178, alin.1 si 2 din Codul Penal). Rudele femeii decedate au declarat ca nu se constituie parti civile in procesul penal, intrucit nu au pretentii materiale fata de invinuit.


Profesorul Zamfirica Petrescu, altfel un cadru didactic deosebit de respectat, are 48 de ani, este casatorit si are doi copii. In fata organelor de urmarire penala a avut o atitudine sincera, cooperanta, recunoscind si regretind savirsirea faptei.


Prin sentinta penala nr.1288/2005 a Judecatoriei Craiova, judecatorii l-au gasit vinovat de omor din culpa pe directorul de la „Fratii Buzesti“. Au considerat ca, pentru curmarea vietii unei femei care mergea linistita pe trotuar este suficienta pedeapsa de un de inchisoare, si aceea cu suspendare. Sentinta Judecatoriei Craiova a ramas definitiva, pentru ca nici condamnatul Zamfirica Petrescu si nici procurorii nu au considerat oportun sa faca apel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII