5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoi muncitori ai SC ForConCid au fost ingropati de vii

Doi muncitori ai SC ForConCid au fost ingropati de vii

Nerespectarea celor mai elementare reguli de protectie a muncii a facut ca doi oameni sa fie ingropati de vii. Incidentul s-a petrecut sub „atenta“ supraveghere a conducerii santierului, in timpul executarii unei lucrari de alimentare cu apa potabila. In urma evenimentului, atit colegii de santier, cit si adjunctul sefului de post, in loc sa demareze cercetarile pentru a determina exact care au fost cauzele care au dus la surparea malului de pamint peste muncitori, au gasit de cuviinta sa se cinsteasca cu un paharel de tarie, bucurosi ca accidentatii au scapat cu viata. Conducerea Inspectoratului Teritorial de Munca Vilcea a inceput anchetarea cazului, urmind sa ia masurile care se impun.


Incidentul s-a petrecut ieri-seara, in jurul orei 17.30, in localitatea Stoilesti, satul Delureni, in timpul executarii unor racorduri la reteaua de alimentare cu apa de catre SC ForConCid Rimnicu Vilcea. In imediata apropiere a bazinului de captare a apei a fost sapat un canal adinc de aproximativ trei metri, necesar montarii conductei de evacuare a surplusului din bazin. In timpul lucrarii de racordare, marginile canalului ingust de aproape un metru nu au fost protejate cu panouri de protectie, asa cum prevad cele mai elementare reguli de protectie a muncii.


Organele de ancheta cercetau locul accidentului cinstindu-se cu muncitorii


La un moment dat, din cauza instabilitatii solului, una dintre marginile canalului s-a rupt si a cazut peste doi dintre muncitorii care lucrau la conducta. Acestia au fost ingropati de vii. Unul dintre ei, Dan Avram, de 55 de ani, a fost prins pe jumatate sub pamint, fiind ranit grav la picioare. Cel de-al doilea muncitor, Anton Dobrescu, de 54 de ani, a fost prins in intregime sub pamint, fiind strivit in zona toracica. Pentru salvarea celor doi au intervenit imediat colegii de santier si au fost chemati si pompierii din cadrul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Vilcea. Dupa ce au fost dezgropati, muncitorii accidentati au fost transportati de urgenta la Spitalul Judetean Vilcea, pentru a primi ingrijiri medicale. Imediat ce operatiunea de salvare a luat sfirsit, in canal au fost aruncate trei panouri, pentru a scoate in evidenta faptul ca la locul de munca au fost respectate regulile de protectie a muncii. In mod normal, daca panourile ar fi fost montate pe toata lungimea marginilor canalului, pentru a proteja muncitorii in timpul lucrului, malul de pamint nu s-ar fi surpat. Ulterior, muncitorii si adjunctul sefului de post au gasit de cuviinta sa se cinsteasca cu un paharel de tarie, asezati la o masa in imediata apropiere a locului accidentului. Potrivit declaratiilor agentului-sef adjunct Gheorghe Pieptea, facute printre aburii de alcool, locul lucrarii a fost asigurat asa cum prevede legislatia in vigoare. „Locul a fost asigurat conform legii. Nu pot sa va dau mai multe detalii, pentru ca sint elemente ale anchetei pe care o facem aici. Dar asa sa scrieti, ca asa este. Sa nu cumva sa scrieti altceva… ca vorbim altfel apoi“, a precizat agentul.


ITM cerceteaza neregulile existente la locul accidentului


Vizavi de neregulile existente la locul accidentului, si conducerea Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Vilcea a demarat o ancheta proprie, existind suspiciunea nerespectarii normelor de protectie a muncii. „Imi este greu sa cred ca acest accident se putea intimpla daca erau respectate ca la carte regulile de lucru. Vom face o cercetare amanuntita, mai ales ca una dintre victime este in stare grava la spital. O sa dam ulterior publicitatii toate rezultatele anchetei inclusiv masurile care se vor lua impotriva conducerii SC ForConCid Rimnicu Vilcea, pentru nerespectarea normelor de protectie a muncii“, a declarat Ion Nicolaescu, inspectorul-sef al ITM Vilcea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS