27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCoruptia ne sapa integrarea

Coruptia ne sapa integrarea

Coruptia ne-ar putea tine la usa Europei inca un an. Comisia Europeana a avertizat ieri România si Bulgaria ca aderarea lor la UE ar putea fi aminata cu un an daca nu se iau masuri urgente in combaterea coruptiei, mai ales a celei la nivel inalt. Acest avertisment, scris negru pe alb in Raportul de ieri al Comisiei Europene, vine in completarea declaratiilor comisarilor europeni, in special ale lui Olli Rehn, care au cerut in mod repetat rezultate concrete ale reformelor de la Bucuresti si de la Sofia. „S-au facut progrese prea limitate in combaterea coruptiei“, a precizat ieri Rehn. Parlamentarii europeni, care au un cuvint greu de spus in privinta respectarii calendarului de aderare a României si Bulgariei, au primit ieri rezultatele monitorizarii celor doua state. Pentru prima oara, in analizele oficialilor de la Bruxelles, Bucurestiul primeste, pe ansamblu, un scor mai bun decit Sofia. Insa Comisia are o lista destul de lunga a punctelor „nevralgice“ – 14 pentru România, 16 pentru Bulgaria – care ar putea impinge data aderarii in 2008.


Activarea clauzei de salvgardare a fost insa aminata pentru primavara anului viitor, iar Comisia avertizeaza România si Bulgaria ca nu va avea nici o retinere de a apela la acest instrument daca va considera ca cele doua tari nu sint pregatite pentru 1 ianuarie 2007.


„Bulgaria si România detin cheia aderarii lor la timp. Chiar mai mult decit in anii trecuti, ele va trebui sa ia masuri ferme si hotarite sa rezolve aceste probleme“, se arata in raportul prezentat ieri la Strasbourg.


Cartonase rosii


Ca si in cazul celorlalte rapoarte ale Comisiei Europene, coruptia ridica cele mai mari probleme pentru România.


Daca ramine la nivelul actual, se arata in raport, acest flagel ameninta functionarea pietei interne europene, a politicilor europene si a programelor finantate de UE.


România insa, considera Comisia Europeana, mai are mult de lucru si in alte domenii. Bucurestiului i se cere sa aiba in vedere prioritar intarirea viitoarelor granite externe ale UE. In acest sens, Comisia atrage atentia ca România nu are inca suficient personal pregatit si ca ar putea impune masuri restrictive astfel incit securitatea Uniunii sa nu fie compromisa.


Alta problema este legata de agentiile de plati care ar trebui sa gestioneze banii europeni alocati agricultorilor dupa aderare. Comisia Europeana avertizeaza ca România si Bulgaria risca sa piarda miliarde de euro daca nu creeaza agentiile de plati adecvate pentru subventiile agricole si regionale.


De asemenea, oficialii europeni atrag atentia Bucurestiului ca trebuie sa ia masuri urgente in domeniul protectiei mediului, cu referire speciala la poluarea industriala.


Si sectorul veterinar inregistreaza restante, in special in privinta sigurantei alimentare.


Lipsa unor masuri concrete in toate aceste cazuri, a precizat Olli Rehn, poate duce la recomandarea aminarii aderarii. Mai mult, Comisia Europeana va implica Parlamentul in luarea unei astfel de decizii. „Voi lua foarte in serios parerile dumneavoastra – le-a spus comisarul europarlamentarilor – cind vom face o recomandare. Daca vor fi probleme nu vom ezita sa recomandam aminarea aderarii“.


O politica fiscala mai prudenta


România indeplineste, in continuare, criteriile unei economii de piata functionale. Daca va continua sa implementeze energic reformele structurale, se arata in raport, tara noastra ar putea face fata competitiei de pe piata UE.


In linii mari, România isi mentine stabilitatea macroeconomica, chiar daca se exprima ingrijorari cu privire la politicile economice considerate de oficialii europeni drept mai putin prudente. Se continua implementarea programelor de reforma, desi nu la fel de energic in toate sectoarele de activitate.


Comisia considera ca s-au inregistrat unele progrese economice, repartizate insa inegal. Inflatia a fost domolita, a crescut insa spectaculos consumul. Raportul remarca plusuri in restructurarea sectoarelor energetic si minier. Sint amintite si eforturile guvernului de a limita pierderile mari din zona transporturilor, in special a cailor ferate. Sfatul explicit al UE este sa fie reconsiderata drept prioritara o politica fiscala prudenta. Se recomanda aproape imperativ continuarea procesului de privatizare, limitarea proastei alocari a resurselor, imbunatatirea si intarirea disciplinei financiare.


Minusurile reflectate in raport sint: numarul mare de intreprinderi care nu raporteaza profit, cresterea constanta a pretului la energie, incetinirea ritmului privatizarii. Procedurile de lichidare si declarare a falimentului sint in continuare greoaie, se mai aminteste in raportul de tara pe 2005.


Puncte slabe


Politic: Progresele in domeniul administratiei sint foarte limitate, iar resursele insuficiente. Este nevoie ca eforturile sa fie orientate pentru o reforma completa a a administratiei publice. Reforma sistemului juridic trebuie sa continue in concordanta cu Planul de strategie si actiune, iar cadrul legislativ trebuie implementat efectiv.


Lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie prioritara, cu urmarirea impunerii legii, a combaterii coruptiei la cel mai inalt nivel. Este nevoie imediata de o imbunatatire a situatiei din spitalele psihiatrice.


O atentie speciala trebuie data accesului rromilor la serviciile sociale si piata muncii.


Economic: Exista riscul unei cresteri economice marcate de dezechilibre. Crestere puternica bazata pe consum. Deteriorarea balantei comerciale, alaturi de reforma fiscala si cresterea cheltuielilor publice poate duce la o crestere a deficitului public. Ritmul de privatizare este lent.


Se cere implementarea legislatiei privind falimentul. Piata muncii are nevoie de flexibilitate.


Libera circulatie a bunurilor: Trebuie implementata legislatia in privinta achizitiilor publice.


Libera circulatie a serviciilor: Deficiente in aplicarea legilor. Numarul mare de autoturisme neasigurate provoaca ingrijorare.


Legile companiei: Slaba implementare a legislatiei in privinta drepturilor de autor, de proprietate intelectuala si industriala trebuie redresata urgent.


Agricultura: Infiintarea agentiilor de plati trebuie accelerata urgent. Trebuie facute eforturi considerabile in sectorul veterinar, in particular in vederea imbunatatirii sigurantei alimentare si alinierii la standardele europene in materie de sanatate animala.


Taxe: Introducerea sistemului de taxe in domeniul IT trebuie accelerata urgent.


Politica regionala: Trebuie depuse eforturi semnificative pentru intarirea cadrului institutional, incluzind cresterea si intarirea capacitatii administrative, precum si cooperarea intre stucturile centrale si cele regionale. Managementul financiar al fondurilor europene trebuie securizat.


Mediu: Trebuie depuse eforturi pentru combaterea poluarii industriale.


JAI: In primul rind, trebuie sa creasca semnificativ pregatirile privind aplicarea acquis-ului Schengen si controlului la viitoarele frontiere ale UE. De asemenea, trebuie acordata atentie pregatirii personalului.


In al doilea rind, România trebuie sa intensifice lupta impotriva fraudei si coruptiei. Legislatia existenta in domeniu trebuie sa fie aplicata riguros. Totodata, se cer rezultate concrete in lupta anticoruptie pentru a se trimite un mesaj puternic astfel incit faptele de coruptie sa fie prevenite.


Puncte tari


Politic: Reforma pozitiva a sistemului de justitie in sensul asigurarii independentei. Libertatea presei, restituirea proprietatii, protectia minoritatilor si a copiilor au fost imbunatatite.


Economic: Situatia macroeconomica a fost imbunatatita. România a inregistrat o robusta crestere economica, la care se adauga imbunatatirea nivelului de ocupare, colectare a taxelor si reducerii inflatiei. S-au facut reforme majore in sectoarele energetic si transporturi.


Libera circulatie a persoanelor: A fost inregistrat un nivel mai mare de aliniere in privinta recunoasterii calificarii profesionale.


Libera circulatie a serviciilor: Alinierea legislativa in domeniul serviciilor financiare este aproape completa.


Libera circulatie a capitalului: Toate restrictiile in privinta transferurilor de capital si a platilor au fost retrase.


Concurenta: Au fost facute progrese semnificative in domeniul antitrust, iar capacitatea administrativa a Consiliului Concurentei a crescut semnificativ. Mecanismul de preconsultare in acordarea ajutoarelor de stat functioneaza. Mai mult, nu s-au mai acordat ajutoare de stat in sectorul metalurgic.


Energie: Se inregistreaza un nivel ridicat de aliniere, iar structurile administrative sint operationale. Restructurarea sectorului energetic se deruleaza conform programului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII