10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCe reprezinta virusul gripei aviare si cum se raspindeste

Ce reprezinta virusul gripei aviare si cum se raspindeste

Gripa aviara este o infectie care se datoreaza unui virus din familia Orthomyxoviridaelor. Ea include citeva subspecii, printre care este si Influenzavirus A, impartit in subtipuri, doua dintre ele fiind H-5 si H-7. Aceasta infectie poate sa afecteze aproape toate felurile de pasari salbatice si domestice. Este molipsitoare, mai ales la pui si curci, si este posibil sa duca la o deosebit de ridicata mortalitate printre aceste specii.


Virusul Influenza aviaire poate sa contamineze si alte specii de animale, precum porcul si alte mamifere. Virusul gripei aviare, in cazurile in care susa (tulpina) este inalt patogena, poate sa se transmita si la om, ceea ce s-a observat, cu privire la virusul Influenza A/H5N1, in Hong Kong, in anul 1997 si in februarie 2003, precum si de curind in Vietnam, unde focarele virusului au fost observate la sfirsitul anului 2003.


Cazuri de transmitere a virusului Influenza A/H7N7 au fost semnalate in Olanda, in primavara anului 2003. Transmiterea virusului se face pe cale aeriana prin stropi si prin contactul cu produse provenite de la animalele contaminate.


Lumea a aflat pentru prima data despre aparitia unui nou tip mortal de gripa aviara in decembrie 2003. El a pornit din Coreea si in citeva luni s-a raspindit in aproape toate statele din Asia de Est: Taiwan, Vietnam, Cambodgia, Indonezia, Malaiezia, Thailanda, China. In incercarea de a opri molima, autoritatile au distrus peste 140 de milioane de pasari domestice, ceea ce a adus daune de miliarde de dolari economiilor lor.


Potrivit datelor, in decembrie 2004 epidemii de gripa aviara au fost observate printre pasarile din Canada, SUA, Indonezia, Vietnam, Olanda. In Tailanda au existat sapte cazuri mortale de gripa aviara la oameni.


Dupa luni de acalmie, in prima jumatate a anului 2005, in limita a 20 de zile, au fost inregistrate cazuri in Filipine, Indonezia, Vietnam, Japonia si Rusia: raioanele Novosibirsk, Altai si Tiumen. Cu aparitia gripei aviare si in Kazakhstan, la inceputul lui august, a devenit evident ca virusul se indreapta spre Europa.


Presedintele francez Jacques Chirac a facut apel la o puternica rezistenta internationala impotriva amenintarii gripei aviare, care poate sa evolueze spre o serioasa criza de sanatate.


In Olanda s-a dat dispozitia ca toate pasarile domestice sa fie tinute in incaperi inchise, pentru a se limita posibilitatea de contaminare. Purtatorul de cuvint al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) a tras un semnal de alarma asupra posibilitatii producerii unei incrucisari intre virusurile gripei aviare si umane, care se va transmite de la om la om si va duce la pandemie.


Pe 4 octombrie 2005, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) a adoptat un raport asupra luptei cu gripa aviara in Europa. In acest document se mentioneaza ca APCE sprijina apelul Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru o mobilizare internationala impotriva virusului aviar si indeamna tarile membre sa ia masurile necesare.


Principalele nelinisti au aparut in legatura cu migratia pasarilor salbatice, acestea pornind pe traseele lor traditionale din Siberia spre Marea Caspica si Marea Neagra si Europa de Sud. Exista temeri ca multe dintre ele poarta susa gripei, care se va imprastia printre pasarile salbatice si domestice nemigratoare din aceste zone.


In 2003, in Olanda a fost inregistrata o epidemie de gripa aviara pricinuita de mai putin periculoasa susa H7N7 si ca urmare au fost exterminate 30 de milioane de pasari, iar pagubele au atins suma de 150 de milioane de euro.


Gripa aviara este produsa in principal de doua feluri de virusuri: H5 si H7, fiecare avind noua subspecii. Pentru prima data un virus al gripei aviare a fost izolat in Italia, in urma cu mai bine de 100 de ani. H5N1 este deosebit de patogen si poate sa se transmita de la pasari la oameni.


Pina acum nu au existat cazuri de contaminare a omului de la om. Temerile expertilor sanitari constau in faptul ca susa se afla in stare de mutatie suplimentara si poate provoca o pandemie care sa concureze sau sa intreaca asa-numita gripa spaniola, care a produs moartea a 20-50 de milioane de oameni in perioada 1918-1919.


Organizatia Mondiala a Sanatatii recunoaste ca, daca virusul are o mutatie incit sa-i permita sa se transmita de la om la om, el va fi in stare sa omoare milioane in intreaga lume.


Dintre cele trei tipuri de virusuri ale gripei cunoscute, cel mai periculos este tipul A, care anual contamineaza si omoara o multime de oameni. El provine de la pasarile salbatice de apa, asupra carora n-are nici un fel de efect patogen. Virusul insa ajunge usor la pasarile domestice, iar de acolo si la unele mamifere, precum porcul sau pisica, de unde, dupa mutatiile corespunzatoare, poate sa ajunga si la om.


Lumea a capatat o reprezentare a unui astfel de scenariu, desi la scara mult mai mica, in anul 2003, cind izbucneste o epidemie de TOPC. In cinci luni sint contaminati peste 8.000 de oameni, zece procente dintre ei murind. Dupa aparitia lui TOPC in China, virusul se imprastie in alte cinci state in 24 de ore si in trei dintre cele sase continente, in citeva saptamini.


Numai in Canada, unde au fost contaminati 438 de oameni, iar 43 au murit, dupa ce un bolnav adusese virusul din Hong Kong, daunele s-au ridicat la 419 milioane de dolari. In timpul crizei, zborurile aviatice civile in regiunea Oceanului Pacific asiatic au scazut cu 40-70 de procente.


Cantitatile existente de medicament Tamiflu, produs de concernul Roche, calculate intre 100.000 si trei milioane de doze, sint in stare sa limiteze si chiar sa preintimpine raspindirea mutantului gripei aviare printre oameni. La limitarea contaminarii vor ajuta si masurile traditionale, precum carantina, inchiderea scolilor si limitarea contactelor directe intre oameni.


Potrivit cercetatorilor, daca o eventuala pandemie va incepe peste aproximativ patru luni, pe parcursul ei se vor contamina zilnic cite 300.000 de oameni. Pina acum, 25 de state au comandat diferite cantitati de Tamiflu. SUA dispun deja de medicamentatie pentru 2,3 milioane de oameni. La rindul sau Roche a daruit Organizatiei Mondiale a Sanatatii 120.000 de doze pentru situatii speciale.


„Semn tulburator“


Reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) au estimat ca sosirea virusului gripei aviare in Europa reprezinta o sursa de preocupare si au cerut tarilor vizate sa intareasca mijloacele de supraveghere in ceea ce priveste pasarile si fiintele umane. Dupa cum informeaza site-ul Yahoo!News, reprezentantii OMS au mai precizat, prin intermediul unui comunicat de presa publicat pe site-ul who.int, ca toti indicii demonstreaza ca virusul H5N1 nu se transmite cu usurinta de la pasari la om. „OMS recomanda tarilor afectate de epidemii care vizeaza pasarile sa respecte mijloacele de precautie, in special in ceea ce priveste operatiunile de sacrificare si de supraveghere a persoanelor“, se arata in comunicatul OMS. Reprezentantii OMS nu au relevat nivelul de alerta in ceea ce priveste o eventuala pandemie a gripei aviare la nivel uman. Ministrul american al sanatatii, Mike Leavitt, aflat in vizita la Hanoi, a declarat ca propagarea in Europa a virusului gripei aviare constituie un „semn tulburator“. (C.N.)


Virusul mortal H5N1?


Rezultatele asteptate ieri, in legatura cu identificarea virusului gripei aviare in România, vor fi disponibile abia astazi, au anuntat reprezentantii Comisiei Europene. Mai multe esantioane au fost trimise la Londra pentru ca expertii sa stabileasca daca este vorba despre virusul H5N1, care a cauzat moartea a 60 de persoane in Asia. Intr-un comunicat al Comisiei Europene se precizeaza ca transportul esantioanelor a fost intirziat din cauza „procedurilor vamale aplicate transportului materialelor periculoase“. „Probele vor ajunge in laboratorul din Londra vineri (ieri -n.r.) si speram ca rezultatele sa fie comunicate simbata dupa-amiaza. In nici un caz mai devreme“, se mai precizeaza in comunicatul citat. Comisia Europeana a confirmat joi prezenta in Turcia a virusului gripei aviare H5N1. (C.N.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS