11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSistemul sanitar doljean are nevoie de bani

Sistemul sanitar doljean are nevoie de bani

Consiliul Judetean Dolj are in subordine trei spitale, Spitalul Judetean Craiova, Spitalul Dabuleni si Spitalul Leamna si sapte centre medico-sociale carora trebuie sa le asigure fondurile necesare pentru reparatii, restul banilor venind fie de la Ministerul Sanatatii, fie de la Casa de Asigurari de Sanatate. Pentru refacerea unei unitati sanitare de talia spitalului judetean ar fi nevoie, dupa parerea lui Constantin Dascalu, vicepresedinte al Consiliului Judetean Dolj, de citeva sute de miliarde de lei pentru ca aceasta institutie are nevoie de reparatii capitale. Anul acesta, Spitalul Judetean a primit aproape 13 miliarde de lei, bani destinati reparatiilor curente.


Prioritara este repararea sistemului de tevi de la subsolul cladirii, dar, din cauza ritmului lent al lucrarilor dat de conditiile improprii de munca, reparatiile nu vor fi incheiate pina la sfirsitul anului. Astfel se va realiza o realocare a fondurilor catre alte zone ale spitalului care au nevoie urgenta de reconditionari. O problema care nu mai suporta aminare este cea a repararii lifturilor care sint foarte vechi si care pot pune in pericol siguranta celor care le folosesc.


Totodata, de reabilitare mai au nevoie si aleile din incinta spitalului, precum si sistemul de iluminat. Pe termen lung, este avuta in vedere extinderea Sectiei de primire urgente, pentru ca spatiul in care functioneaza acum este neincapator pentru afluenta mare de pacienti care au nevoie de ingrijiri medicale in regim de urgenta, si Sectia de sterilizare a spitalului care trebuie modernizata si care va fi mutata de la etajul cinci, unde se afla acum, undeva la subsol.


Avem nevoie de centre de asistenta pentru virstnici


Centrele medico-sociale din judet au primit peste 30 de miliarde de lei. Centrului de la Bechet, unde centrala termica nu mai este functionala, i-au fost asigurate sume speciale. Astfel, centrul a primit un miliard si jumatate pentru refacerea sistemului de incalzire. Pentru acest lucru a fost facut un studiu de fezabilitate si un proiect, iar in curind se va tine licitatia care va desemna firma care se va ocupa de efectuarea lucrarilor. „In viitor, noi ne vom concentra pe consolidarea acestor centre pentru ca ele sint necesare. De asemenea, trebuie ca reprezentantii consiliilor locale sa se ocupe de crearea unor centre pentru asistenta persoanelor de virsta a treia, acesta fiind un capitol la care am cam ramas restantieri“, a afirmat vicepresedintele Dascalu. Cu toate acestea, banii de care dispune sistemul sanitar doljean sint insuficienti. O solutie pentru remedierea acestei situatii ar putea fi intocmirea de proiecte pentru atragerea de fonduri externe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS