10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUn gorjean a pus in circulatie sute de diplome false

Un gorjean a pus in circulatie sute de diplome false

• Cele mai multe dintre inscrisurile oficiale falsificate erau din partea Universitatii „Babes-Bolyai“ din Cluj • Augustin Vaduva le vindea doritorilor diplome de bacalaureat sau universitare, in functie de comenzi • In urma unui flagrant si a unei perchezitii, la domiciliul falsificatorului de diplome din satul Cirbesti, comuna Dragutesti, politistii si procurorii au descoperit mai multe diplome in alb, dar si documente completate, care asteptau sa fie ridicate • O adeverinta simpla costa 100.000 de lei, iar o diploma universitara ajungea si pina la 1.500.000-2.000.000 de lei • Cu toate ca si-ar putea continua „activitatea“, Augustin Vaduva este cercetat in stare de libertate • Cei care au cumparat si folosit diplomele falsificate se fac vinovati de infractiunea de uz de fals


Un gorjean din satul Cirbesti, comuna Dragutesti, este cercetat de catre Parchetul de pe linga Judecatoria Tirgu Jiu pentru falsificarea si detinerea unor instrumente oficiale, precum si pentru comiterea infractiunii de fals material in inscrisuri oficiale.


Augustin Vaduva, de 47 de ani, a fost prins de catre politisti si procurori, in urma unui flagrant organizat joi seara. Ulterior, in baza unui mandat de perchezitie, de la casa din satul Cirbesti, unde barbatul locuia impreuna cu mama sa, au fost ridicate citeva sute de diplome, fotografii, fotocopii dupa diplome, stampile, precum si citeva agende cu nume si numere de telefon.


La locuinta falsificatorului de diplome au fost descoperite si citeva documente recent completate, diplome de bacalaureat si universitare, care asteptau sa fie ridicate de clientii lui Augustin Vaduva. Cei care au organizat flagrantul au valorificat o informatie primita de la Comandamentul Judetean de Jandarmi, conform careia pe raza judetului Gorj ar fi fost introduse in circulatie mai multe inscrisuri oficiale false. Acestea nu numai ca au aparut pe piata, dar au si fost folosite de catre amatorii de astfel de diplome „la minut“, pentru angajare sau pentru diverse alte activitati.


Universitatea „Babes-Bolyai“ – cea mai ceruta


Anchetatorii au constatat ca barbatul, care a lucrat citiva ani electrician la Bazinul minier Rovinari, falsificase stampilele mai multor institutii de invatamint, cum ar fi Universitatea „Babes-Bolyai“ din Cluj sau licee din judet, precum si stampilele unor societati comerciale. Augustin Vaduva detinea mai multe copii dupa diplome originale, de pe care copia semnaturile si alte caracteristici. Principiul de baza era destul de simplu: executarea unei copii pe un anumit tip de hirtie, aproape identic cu cel folosit pentru diplomele sau actele originale, aplicarea semnaturilor si a stampilelor false, dar si a unor elemente de siguranta cum ar fi timbrul special. Acest lucru i-a determinat pe procurori sa considere ca Vaduva fie a avut complici, fie a avut acces la o baza de documente. Cel prins isi recunoaste numai in parte „productia“ de diplome, acolo unde exista dovezi clare ca el este cel care le-a realizat. In tot judetul au fost raspindite sute de astfel de falsuri, iar cei care le-au folosit se fac vinovati de infractiunea de uz de fals si risca sa suporte consecintele legii. Vaduva sustine ca si-a inceput activitatea in anul 2004.


A inceput audierea beneficiarilor


Exista indicii ca o parte dintre diplomele fabricate la Cirbesti au depasit granitele judetului si au fost folosite in diferite scopuri.


Parchetul de pe linga Judecatoria Tirgu Jiu a inceput deja audierea celor care au beneficiat de actele false, dar si a citorva persoane asupra carora planeaza suspiciunea ca i-ar fi fost complici falsificatorului de diplome. „Au fost falsificate sute de diplome. I s-a dus vestea ca este foarte bun. Sigur ca la o analiza mai atenta, falsurile se pot distinge de originale. Avea nevoie cineva de o diploma, mergea si facea o comanda. Avea trecute numere de mobil peste tot: prin agende, pe facturi de telefon, pe tot felul de hirtii. Preturile variau intre 100.000 de lei o adeverinta simpla si 1,5 – 2.000.000 de lei o diploma de bacalaureat sau o diploma emisa de o institutie de invatamint superior. Mai este vorba de atestate, adeverinte de student etc. Am gasit diplome in alb, am gasit diplome completate, pe care aplicase si fotografia. El spune ca a inceput in 2004. Putea sa execute o diploma in maximum o jumatate de ora. Unele le completa el, altele le completau cei care le cumparau. Va fi foarte greu sa depistam toate falsurile, insa nu imposibil, mai ales daca acestea au fost folosite“, a declarat procurorul Adrian Baican, din cadrul Parchetului de pe linga Judecatoria Tirgu Jiu. Intrucit infractiunile de care se face vinovat Augustin Vaduva sint pedepsite cu maximum trei ani de inchisoare, procurorii nu au mai avut cum sa propuna Judecatoriei Tirgu Jiu emiterea unui mandat de arestare preventiva. Cel acuzat a fost retinut in baza unei ordonante de retinere, dupa care a fost pus in libertate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS