Reforma sistemului judiciar, blocata de finante



Intrigat de amenintarile Ministerului Finantelor, cuprinse in adresele pe care le-a trimis Inaltei Curti de Casatie si Justitie si, ulterior, Consiliului Superior al Magistraturii, presedintele Dan Lupascu considera ca „finantele sint intr-o confuzie“ privind rolul si atributiile consiliului.

„Noi am fost tratati aici mai degraba ca o agentie sau un departament lipsit de semnificatie“, a declarat, ieri, Dan Lupascu, nemultumit de modul in care este tratat CSM-ul de Ministerul Finantelor. El a precizat ca institutia pe care o conduce este virful autoritatii judecatoresti (adica peste un minister) si ca propunerile de buget, refuzate de minister, sint argumentate prin prevederile legii.

Lupascu a atras atentia ca orice subfinantare a procesului de reforma a sistemului judiciar nu inseamna decit periclitarea acestui proces si chiar punerea in pericol a statului de drept.

„Daca justitia nu va avea capacitatea sa functioneze la parametri normali, daca CSM nu va avea sumele necesare pentru a garanta independenta justitiei, ma tem ca toate consecintele negative care vor fi produse in sistem vor fi extrem de grave“, a afirmat acesta.

Românii inchid conturile…

In sprijinul afirmatiilor sale, Dan Lupascu a invocat faptul ca, potrivit legii, CSM are buget propriu si decide singur, iar avizul pe care-l da Ministerul Finantelor este consultativ si nu conform. In plus, in cele 55 de milioane de lei (550 de miliarde de lei vechi) solicitate de CSM, intra si sumele aferente Scolii Nationale de Grefieri si Institutului National de Magistratura.

In ceea ce priveste adresele pe care Ministerul Finantelor le-a remis Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Consiliului Superior al Magistraturii, prin care ameninta ca vor bloca deschiderile de conturi daca propunerile de buget pentru 2006 nu sint in limita aprobata de guvern, Lupascu a precizat ca, intr-o astfel de situatie, nu se vor mai putea face plati si achita salarii ori chirii.

Mai mult, potrivit declaratiilor lui Lupascu, cheltuielile in care CSM este somat sa se incadreze au fost „chipurile, aprobate de guvern, desi nu cred ca executivul sa stie aceasta chestiune si sa se fi luat o decizie“, a adaugat presedintele CSM.


…europenii le deschid

Vicepresedintele Comisiei Europene, Franco Frattini, prezent ieri la o intilnire cu ministrul justitiei, Monica Macovei, si presedintele CSM, Dan Lupascu, a sustinut ca va sprijini procesul de reforma judiciara din România. Comisarul european a solicitat sa fie „informat punctual“ privind acest proces, in special in legatura cu independenta justitiei si capacitatea CSM de a asigura aceasta independenta.

Totodata, Frattini a asigurat partea româna ca o va ajuta sa rezolve problemele de buget si finantele necesare pentru continuarea procesului de reforma, astfel incit CSM sa obtina sumele pentru a-si indeplini atributiile.

Lupascu: „Procesul de integrare europeana ar putea fi in pericol“

„Propunerile pe care le-a facut CSM pentru bugetul pe 2006 sint fundamentate pentru fiecare leu. Ele sint determinate de modificarea legilor si nu trebuie uitat faptul ca s-au desfiintat peste o suta de posturi de inspectori la instante si Parchete, activitati care au fost preluate de consiliu, astfel ca s-a propus suplimentarea schemei, chiar la mai putin de jumatate dintre posturile desfiintate la Inspectia Judiciara a CSM. Au intervenit tot felul de modificari si nu am avut pretentii hazardate. Nu am facut decit sa propunem strict, in limitele pe care ni le-a impus legea pentru 2006.

Sa nu se uite insa faptul ca Justitia produce venituri si ca, din pacate, taxele de timbru, de ani buni, sint incasate in justitie si se duc in bugetele primariilor, precum si ca in justitie sint o serie de prioritati si ca, fara a rezolva problemele justitiei, punem in pericol inclusiv procesul de integrare europeana“, a declarat, ieri, presedintele CSM.



Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 1 octombrie 2005

Actualitate

» Ginecologia, o profesie potrivita pentru femei
» Cezariana, o moda?
» Desi practica sexul, taranii cunosc foarte putine despre el
» Desi practica sexul, taranii cunosc foarte putine despre el
» Evolutia principalelor fenomene demografice in semestrul I 2005 fata de semestrul I 2004, la nivelul judetului Dolj
» Directorii din preuniversitar au interzis accesul in scoli in timpul desfasurarii orelor
» Scoala din Brabova, renovata cu ajutorul Scorpionilor Rosii
» Conflict intre liderii din teritoriu ai conservatorilor
» Moda de a fi masterand
» Un barbat din Bilteni, diagnosticat cu leptospiroza
» Tentativa de suicid din cauza iubitului pierdut
» Spitalul din Tirgu Carbunesti, 113 ani de existenta
» Ramas fara penis din cauza unei prostituate
» Scurte stiri

Local

» Traian Basescu: „Sint perfect!“
» Europa unita nu poate fi conceputa fara Balcani
» Agentii SPP au facut pe grozavii cu ziaristii
» Reforma sistemului judiciar, blocata de finante
» Opt milioane de dolari, „spalati“ la Bucuresti pe filiera irakiana
» Romii din Circea au luat cu asalt Spitalul de Urgenta
» Renault facut KO de un microbuz
» Politist calafetean, trimis in judecata pentru ucidere din culpa
» Incepe anul universitar
» Grav accident de circulatie

Gorj

» Un gorjean a pus in circulatie sute de diplome false

Sport

» Somatie: a saptea victorie in campionat!
» Salih promite ca va marca
» Lung n-ar vrea sa stea pe banca
» Stinga stie ca e greu
» Oltenii vor sa nu piarda
» Atentat gorjean la invincibilitatea clujenilor
» Scurte stiri
» Razbunarea lui Razvan Lucescu
» Calificare la pas
» Noroc cu victoria din tur
» Marti vor fi aflati viitorii adversari

Opinii

» COTET, IZMANA, CACAREAZA

Top