14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjParchetul Local Tirgu Jiu ancheteaza accidentul de la UM Sadu

Parchetul Local Tirgu Jiu ancheteaza accidentul de la UM Sadu

Uneia dintre cele patru femei ranite in explozia produsa miercuri la Uzina Mecanica Sadu s-ar putea sa ii fie extirpat un ochi. Angajatele fostei Uzine de Armament, aflata in prezent in subordinea Ministerului Economiei si Comertului, au fost transferate la Spitalul Militar din Bucuresti, unde au fost investigate, in vederea unor eventuale interventii chirurgicale.


Din cauza inrautatirii starii de sanatate a uneia dintre victime, Voichita Cilibiu, de 36 de ani, medicii din Tirgu Jiu au decis miercuri seara sa o trimita la Bucuresti, alaturi de celelalte trei ranite. Voichita Cilibiu, care a suferit un traumatism cranian acut deschis, a fost internata la Sectia neurochirurgie. Dupa efectuarea unei tomografii, cadrele medicale au stabilit ca se impune o interventie pentru inchiderea unei fistule care este localizata la nivelul capului.


Elena Palita, de 36 de ani, se afla in prezent sub supravegherea medicilor de la Sectia oftalmologie a Spitalului Militar. Femeia s-a ales, in urma exploziilor capselor, cu un traumatism la nivelul ochilor, vederea putind sa ii fie compromisa pentru tot restul vietii.


Potrivit subprefectului de Gorj, Dan Ilie Morega, care a primit periodic informatii despre starea de sanatate a pacientelor, Elena Palita ar putea ramine cu un singur ochi.


Doua ranite au nevoie de grefe de piele


Doua dintre cele patru angajate, care au avut de suferit in urma accidentului, au fost internate la Sectia chirurgie plastica a aceluiasi spital bucurestean. Marcela Tatomirescu, de 37 de ani, si Veronica Lupulescu, de 40 de ani, au beneficiat de tratamente de tratare a plagilor rezultate in urma arsurilor foarte grave. Acestea le-au afectat toracele, membrele superioare, dar si zone ale fetei. In masura in care starea de sanatate a pacientelor se va stabiliza, pacientele ar avea nevoie de transplanturi de piele.


Subprefectul de Gorj, Dan Ilie Morega, s-a aratat nemultumit de modul in care medicii gorjeni au intervenit pentru a rezolva acest caz. Morega a criticat modul neprofesionist in care s-a actionat, in ceea ce priveste transferul celor patru femei la un alt spital, avind in vedere in special intervalul mare de timp scurs de la ora producerii accidentului si pina la sosirea ambulantelor la Tirgu Jiu: „Accidentul s-a intimplat in jurul orei 12.30 si a trecut foarte mult timp pina au ajuns la Tirgu Jiu. Din primele informatii pe care le avem, salariatele se aflau intr-un atelier unde se verificau acele capse. Ar putea sa fie vorba de o manipulare gresita a capselor care se aflau intr-o cutie si s-a produs acel accident in lant. Vom vedea concluziile comisiei de ancheta. Au fost insa o serie de erori legate de interventia medicilor. A durat foarte mult tot acest transport cu ambulanta. Nu este posibil asa ceva. Am incercat spre seara sa le transportam cu elicopterul, insa pina la urma am folosit cele mai bune ambulante pe care le are Salvarea in dotare. Trebuie insa subliniat un lucru: se intimpla mai multe astfel de accidente, acum cind uzina are 800 de salariati, decit atunci cind avea 10.000 de angajati. Dotarile cu materiale de protectie sint minime. Nu s-a mai facut nimic in aceasta directie de mai multi ani“, a afirmat subprefectul de Gorj, Dan Ilie Morega.


Alin Guta, specialist in protectia muncii, in cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca, si membru al comisiei de ancheta, a declarat ca zona in care a avut loc explozia a fost inchisa.


„Fiind un sector pirotehnic, nu pot sa spun prea multe date. Este o unitate strategica. Zona a fost inchisa si sigilata si ancheta este in derulare sub coordonarea Inspectoratului Teritorial de Munca Gorj. Nu pot sa precizez cit dureaza o astfel de ancheta. Au fost patru victime si atentia trebuie indreptata asupra lor. O sa se efectueze mai multe expertize“, a precizat Alin Guta, membru al comisiei de ancheta.


Prim-procurorul Gheorghe Emil Mota, seful Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, a declarat ca Parchetul Local Tirgu Jiu participa, de asemenea, la ancheta deschisa in cazul accidentului produs la Uzina Mecanica Sadu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS