Octavian Costescu a fost demis

Autori


Octavian Costescu, fostul guvernator al Vaii Jiului, a fost demis, in urma cu doua zile, din functia de consilier de stat in cadrul Cancelariei primului-ministru, printr-o decizie care i-a apartinut premierului Calin Popescu Tariceanu. Decizia va intra in vigoare o data cu publicarea in Monitorul Oficial.

In zona in care a activat, Costescu a avut misiunea sa implementeze „Strategia de Dezvoltare a Vaii Jiului“, care a cuprins 500 de proiecte, al caror obiectiv urma sa fie imbunatatirea conditiilor generale de viata, crearea de locuri de munca si dezvoltarea unui mediu favorabil sectorului privat.

Programul ar fi trebuit sa duca, pina in anul 2010, la stimularea crearii de locuri de munca si a dezvoltarii sectorului privat, atragerea de noi investitori in scopul modernizarii si reabilitarii infrastructurii, sprijinirea si consolidarea activitatii sectoriale, implicarea comunitatii locale in dezvoltarea regiunii, transformarea mediului natural intr-unul care sa sustina o economie diversificata si, nu in ultimul rind, promovarea si prezentarea Vaii Jiului si a oportunitatilor sale. Costurile totale prognozate sint de-a dreptul astronomice, numai promovarea imaginii Vaii Jiului, in perioada 2003-2005, se ridica la 9.961 de miliarde de lei, din care 3.810 miliarde de lei trebuie sa fie alocati de la bugetul de stat.

Pentru punerea in aplicare a strategiei, guvernul a creat Autoritatea Guvernamentala pentru Valea Jiului, condusa de un guvernator, institutie care ar fi trebuit sa urmareasca atit modul in care se realizeaza obiectivele programului, cit si cum sint gestionate fondurile, avind in vedere sumele foarte mari vehiculate.

Autoritatea Guvernamentala, desfiintata la sugestia Bancii Mondiale


La doi ani de la lansarea programului, Autoritatea Guvernamentala, agentie care trebuia sa implementeze „Strategia de Dezvoltare socio-economica a Vaii Jiului“, a fost desfiintata din cauza ineficientei si la sugestia Bancii Mondiale. Practic, reprezentantii Bancii Mondiale au atras, la vremea respectiva, atentia guvernului asupra faptului ca ar putea pierde sprijinul financiar international, din cauza ca au fost ignorate masurile din raportul prezentat de Banca Mondiala in luna iulie 2003, care se refereau la mediul economico-social si la masurile care trebuie luate pentru dezvoltarea Vaii Jiului. La vremea respectiva, Octavian Costescu, fostul guvernator al Vaii Jiului, a respins insa ideea ca desfiintarea Autoritatii Guvernamentale are legatura cu Banca Mondiala si declara ca face parte dintr-un program al guvernului de reducere a numarului de agentii, cu care personal a fost de acord.

Sute de milioane cheltuite anual ineficient

Pe linga Autoritatea Guvernamentala, cabinetul Nastase a sprijinit infiintarea „Asociatiei Valea Jiului“, care sa adune consilii locale, sindicate, organizatii non-guvernamentale, precum si diferite societati comerciale, pentru a contribui la dezvoltarea zonei. Structura nou creata, care trebuia sa ajute la atragerea de investitori in zona, a reusit imediat sa adune aproape 70 de membri. Numai ca, daca la inceput au avut loc citeva actiuni, in ultima perioada activitatea asociatiei a constat, dupa cum sustinea chiar presedintele acesteia, Octavian Costescu, doar intr-o vizita in Marea Britanie si o intilnire cu primarii pentru a-i convinge sa aloce bani in dezvoltarea turismului si promovarea lui. Ba mai mult, o parte dintre investitorii din Valea Jiului au decis sa-si mute afacerile pe motiv ca nu sint sustinuti. „Nu sint multumit de activitatea asociatiei. Vrem sa facem actiuni cit mai multe, dar membrii vin doar cind au treaba sau urmaresc un interes personal. Rolul principal al asociatiei era acela de forum de dezbatere pentru problemele de interes zonal, am pornit ca toate ONG-urile cu mult entuziasm, dar pe masura ce a trecut timpul a disparut, deoarece inca nu s-a inteles ca nu poti sa ai beneficii fara sa depui efort“, a afirmat Costescu. In acest timp insa, in conturile asociatiei se string sume importante, avind in vedere ca membrii ONG platesc cite trei milioane de lei, societatile comerciale cite cinci milioane de lei, iar consiliile locale si consiliul judetean cite zece milioane de lei. Desi accepta sa dea bani, primarii nu sint nici ei multumiti de activitatea desfasurata in cadrul Asociatiei Valea Jiului.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 30 septembrie 2005

Actualitate

» Ginecologia, o profesie potrivita pentru femei
» Cezariana, o moda?
» Desi practica sexul, taranii cunosc foarte putine despre el
» Desi practica sexul, taranii cunosc foarte putine despre el
» Evolutia principalelor fenomene demografice in semestrul I 2005 fata de semestrul I 2004, la nivelul judetului Dolj
» Directorii din preuniversitar au interzis accesul in scoli in timpul desfasurarii orelor
» Scoala din Brabova, renovata cu ajutorul Scorpionilor Rosii
» Conflict intre liderii din teritoriu ai conservatorilor
» Moda de a fi masterand
» Un barbat din Bilteni, diagnosticat cu leptospiroza
» Tentativa de suicid din cauza iubitului pierdut
» Spitalul din Tirgu Carbunesti, 113 ani de existenta
» Ramas fara penis din cauza unei prostituate
» Scurte stiri
» Studentii basarabeni, hotariti sa nu dea nici un leu pentru cazare
» Criteriile de repartizare a ANL-urilor, modificate pe ultima suta de metri
» Casele dintr-o comuna mehedinteana risca sa fie distruse
» Medicul de familie de la Sopot, cautat de autoritati
» Averea unei batrine a ajuns marul discordiei intre doua familii
» Cu jalba la Basescu
» „Expo-Deco-Art“, la Drobeta Turnu Severin
» In citeva saptamini veti primi decizia

Local

» Traian Basescu: „Sint perfect!“
» Europa unita nu poate fi conceputa fara Balcani
» Agentii SPP au facut pe grozavii cu ziaristii
» Reforma sistemului judiciar, blocata de finante
» Opt milioane de dolari, „spalati“ la Bucuresti pe filiera irakiana
» Romii din Circea au luat cu asalt Spitalul de Urgenta
» Renault facut KO de un microbuz
» Politist calafetean, trimis in judecata pentru ucidere din culpa
» Incepe anul universitar
» Grav accident de circulatie
» Liderii minerilor au intrat in carantina la puscarie
» Octavian Costescu a fost demis
» Costestiul plinge stingerea „Luceafarului huilei“

Gorj

» Un gorjean a pus in circulatie sute de diplome false

Sport

» Somatie: a saptea victorie in campionat!
» Salih promite ca va marca
» Lung n-ar vrea sa stea pe banca
» Stinga stie ca e greu
» Oltenii vor sa nu piarda
» Atentat gorjean la invincibilitatea clujenilor
» Scurte stiri
» Razbunarea lui Razvan Lucescu
» Calificare la pas
» Noroc cu victoria din tur
» Marti vor fi aflati viitorii adversari

Bani & Afaceri

» Mafia cupoanelor agricole lasa terenurile necultivate
» Moartea sefului, salariu mai mare

Opinii

» COTET, IZMANA, CACAREAZA

Top