10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljComuna Terpezita a ramas inecata in noroi

Comuna Terpezita a ramas inecata in noroi

La o zi dupa trecerea viiturii, satenii din comuna doljeana Terpezita incearca sa scoata apa si milul din locuinte si sa stringa ce a mai ramas din lucrurile pe care puhoiul le-a imprastiat prin gospodarii. Pe ulitele satului se pot vedea femei care isi sterg lacrimile cu coltul broboadei. Oamenii au renuntat la cizmele care le ingreuneaza mersul si prefera sa umble desculti prin noroaiele in care se afunda pina la glezna. Satul Terpezita este asezat intre dealuri, pe valea piriului cu acelasi nume. Cu toate ca aici nu a plouat considerabil, satul este unul dintre cele mai afectate din judet.


Vine valul, imi ia calul


„Ieri (luni – n.r.) lucram la casa. Asezasem pe jos niste zgura, iar peste urma sa pun pardoseala pe care am scos-o dupa inundatiile de acum o luna si doua zile. A trecut pe la noi o verisoara care mi-a spus sa nu ma ostenesc degeaba ca vine apa mare dinspre Carpen. Eu n-am crezut-o, ca la noi nu ploua cine stie ce. Apoi a venit un baiat cu o caruta din sus si mi-a spus sa ma duc sa-mi iau caii de pe pasune ca vine apa si mi-i ia. M-am dus sa iau caii, nici nu ma gindeam ca vine mare ca in august, dar a fost chiar cu un metru mai mare. In cinci minute mi-a ajuns apa pina la piept. A ajuns pina la un metru saptezeci, un metru optzeci. Noroc ca am scapat animalele. Ce-am reparat prin casa s-a distrus din nou. Investisem 20 de milioane in refacerea ei. Nici nu mai pun la socoteala banii dati pe mincarea si pe bautura pentru oamenii pe care i-am avut la munca. Acum nici struguri nu sint in vie ca sa faci un vin, sa te mai ajuti cu el. Sint dator si la banca, nu stiu ce-o sa fac. Am pierdut fin, lucerna si patru carute de porumb abia cules“, a povestit Nicu Patru.


Casa barbatului se afla la doar 50 de metri de albia piriului care de obicei nici nu depaseste o jumatate de metru. Oamenii povestesc ca vara acest curs de apa seaca.


Nu s-a mai vazut asa revarsare de apa


„Pe mine m-au scos vecinii pe brate. Am 75 de ani, dar nu am vazut in viata mea asa ceva. Ma urcasem pe soba si asteptam sa vad ce se intimpla. Casa este plina de mil, paturile sint ude, toate sint ude“, a spus Dobre Miu. In curtea lui Dumitru Simion, sotia acestuia plingea. „Nu mai stiu maica, nu mai am gard, nu mai am gradina, pasarile mi-au murit, porumbul mi-a fost luat, casa a fost plina cu apa. Acum facui focul in soba ca e frig si ma gindesc ca asa poate se mai usuca peretii. Abia am venit de la spital si uite peste ce am dat. Am fost cu el (sotul – n.r.) sa-l operez ca si-a rupt piciorul la inundatiile de data trecuta. Atunci l-au scos pe geam ca a cazut si si-a fracturat piciorul, a avut tija metalica, iar acum, in loc sa vina si el linistit acasa, vine tot in udeala si namol“, a povestit Ioana Simion.


Elevii stau acasa doua zile


Intr-un singur sector al Terpezitei, satul de centru, au fost inundate 23 de case, gospodarii si anexe, patru case au fost distruse in proportie de 80%, iar la doua poduri, unul in Terpezita si unul in Caciulatu, le-au fost distruse capetele, asfel ca circulatia peste ele este imposibila. De asemenea, s-au inregistrat patru sute de pasari moarte.


O problema deosebita a aparut la scoala. „Luna trecuta, apa a ajuns pina la treptele scolii, dar acum a intrat inauntru, unde a ajuns la o jumatate de metru. Profesorii i-am scos pe fereastra si i-am luat cu un tractor. Am stat pina la 12 noaptea si am scos la apa. Apoi am curatat milul. Acum este curat, dar a inceput sa se umfle parchetul. Cred ca trebuie inlocuit. Copiii stau acasa pentru doua zile, dar de joi vor reveni la cursuri“, a spus directorul Ion Zlotea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS