17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCandidaturi-surpriza pentru posturile de conducere la Parchete

Candidaturi-surpriza pentru posturile de conducere la Parchete

Doar doi procurori s-au inscris pentru concursul de ocupare a functiei de prim-procuror al Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj. In schimb, pentru postul de procuror general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Craiova exista patru concurenti, printre ei aflindu-se si unchiul lui Iustin Covei.


Joi dupa-amiaza s-au incheiat inscrierile pentru concursul organizat in vederea ocuparii functiilor de conducere vacante de la Parchetele de pe linga tribunale si curti de apel. Pentru postul de prim-procuror al Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj s-au inscris doar doi candidati. Este vorba despre Tena Moraru (fosta Bonea), in prezent procuror al Sectiei Judiciare din cadrul acestei institutii, si Gheorghe Stoian, in prezent prim-procuror cu delegatie la Parchetul de pe linga Judecatoria Strehaia. Lipsesc de pe lista atit actualul prim-procuror, Ion George Popa Cuna, cit si doi procurori experimentati – Genel Giurca si Ion Floricel – care isi manifestasera initial dorinta de a candida, dar au renuntat in ultima clipa.


In schimb, la Parchetul Curtii de Apel Craiova exista patru candidati pentru postul de procuror general, ocupat in prezent de magistratul Victor Nicolcescu. Este vorba despre Elisabeta Dragut, procuror general adjunct al Parchetului Curtii de Apel Craiova, Costel Niculeanu, din cadrul aceleiasi institutii, unde a ajuns dupa ce a detinut functia de prim-procuror al Parchetului judetean, Valerica Mirea, un procuror de sectie judiciara a carei inscriere constituie o adevarata surpriza pentru colegii sai de breasla, precum si Gheorghe Covei, unchiul „beizadelei“ Iustin Covei.


Examenul pentru ocuparea posturilor de conducere va incepe saptamina viitoare, debutind cu o proba psihologica si de rezistenta la stres, urmata de un examen de management.


 Cinci candidati pentru postul de prim adjunct al sefului Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj


 Cinci procurori s-au inscris in cursa pentru postul de prim adjunct al sefului Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj. Acestia sint magistrati cu state vechi de plata in cadrul Parchetului Judetean sau al celor locale. Primul care a depus o cerere pentru a ocupa scaunul de adjunct al lui Gheorghe Emil Mota este chiar actualul prim adjunct, Constantin Pupazan, caruia i-a expirat mandatul. Cu toate ca nu mai are voie sa candideze, fiind la al doilea mandat, Pupazan are voie sa se prezinte la concurs, intrucit se poate prevala de o prevedere legala, care nu ii interzice sa dea concursul respectiv, dupa cum a precizat Gheorghe Emil Mota, prim procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj. Constantin Pupazan este unul dintre cei mai vechi procurori din cadrul Parchetului Judetean, alaturi de Ion Diaconescu. A doua candidatura este cea a Janetei Cosmulescu, procuror sef de sectie la Judiciar si actuala purtatoare de cuvint a institutiei. Janeta Cosmulescu nu mai poate fi sefa la Sectia Judiciar, inscriindu-se in cursa pentru postul din conducerea Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj. Gheorghe Constantinescu, procuror criminalist, este cel de-al treilea candidat care aspira la scaunul respectiv. Constantinescu a detinut la un moment dat si functia de purtator de cuvint. Un alt fost purtator de cuvint, Dumitru Bocsan, al patrulea nume de pe lista candidatilor, este prim procuror cu delegatie la Parchetul de pe linga Judecatoria Tirgu Jiu. Bocsan a fost trimis la Parchetul Local Tirgu Jiu de la Parchetul Judetean chiar de catre Emil Mota. Ultimul candidat este Gheorghe Focsan, procuror in cadrul institutiei conduse de Mota. Concursul, care consta in mai multe probe, va debuta la ministerul de resort pe 24 septembrie si se va incheia pe 2 octombrie, cind vor fi anuntate si rezultatele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS