Acasă Local Fata Luncii atenteaza la potenta lui Solomon

Fata Luncii atenteaza la potenta lui Solomon

„Intr-o luna, Solomon o sa ramina impotent! Il leg pe cinci ani, sa nu-l mai iubeasca nevasta, ma duc si-i stropesc casa cu rostoglinda. Cum se duce apa la pirau, asa o sa sa duca banii de pe el! Aduc noua cai, cu noua pisici din noua colturi si-i imbirlighez ca pisica cu ciinele, sa nu mai aiba noroc. Intr-o luna – ca atita-mi ia sa dezleg fermecele cu care l-am facut primar! – o sa vina la mine in genunchi. Ca sint a mai mare vrajitoare. Io l-am facut, io-l desfac. Il leg definitiv!!!!“, prezice viitorul sumbru al Primariei Craiova vrajitoarea Timisoara Velcu.


Cam asa s-a sfirsit sedinta-conferinta de presa cu tema „atitudini discriminatorii rasiale si xenofobe“, sustinuta ieri-dimineata, la sediul Organizatiei Uniunea Romilor din Craiova. Greu de precizat insa cum a inceput. In programul de sedinta – prevazuta sa inceapa la ora 10.30 – subiectul dezbaterilor era unul singur: „Azi, cazul primarului Antonie Aurel Solomon, amendat de doua ori de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii Rasiale“. Adica reprezentantii presei erau invitati – cu o aluna si-un suc – sa aduca la cunostinta opiniei publice decizia uniunii de a nu-l mai sustine pe primarul Solomon, cum au facut-o la alegeri. Ba chiar de a-l „actiona in instanta, actiunea urmind sa fie adusa si la cunostinta organismelor internationale pentru apararea drepturilor omului“. De dragul opiniei publice, ne ingaduim sa relatam, cronologic, desfasurarea sedintei.


Pregatirile


La 10.30, 19 reprezentanti ai Uniunii Romilor din Craiova asteptau la sediul organizatiei -alias domiciliul lui Vasile Velcu Nazdravan, din str. Fata Luncii – sosirea ziaristilor. In curte, sub vie, doua mese, a prezidiului si a ziaristilor, amenajate asa cum ii sta bine unei conferinte de presa: farfuriute de plastic de unica folosinta cu salatini, covrigei si alune, alaturi de pahare (aceeasi marca) pentru sticlele de jumatate de apa minerala si suc. In jur, agitatie.


Toti cei cinci barbati ai prezidiului – Nazdravan – presedinte, Ambasador, fiul sefului, Ghita Radulian, presedintele Sindicatului Liber al Romilor, Dan Putulache, reprezentantul din Drumul Apelor, si Egret, membru cu camasa portocalie si ochelari de soare – minuiau scaune, aparate, cabluri, totul pentru a asigura buna defasurare a sedintei.


In stinga, la un separeu, restul reprezentantilor etniei nemultumite – 16 pirande, care la cafeaua de dimineata, care la micul dejun. Si in stinga si in dreapta, spiritele incinse la maximum, gata sa-si dea drumul.


Masa si dansul


10.33, Paulina Ungureanu, din stinga, da startul, prea suparata sa mai poata astepta venirea ziaristilor „Nu se mai poate, mergem la Aga (Haga – n.r.), oriunde, si-a batut joc de noi! Ne-a jignit! Noi l-am facut om si el ne-a lasat in mizerie. S-au imbolnavit copiii nostri de tebeceu, dizinterie, ca i-a lasat sa manince din gunoaie! Mergeam la el, inainte, ne promitea ca va fac, va dreg. Ne-a si dat! Zece suluri de carton si vreo 300 de caramizi. Atit. Acum, ca l-am pus primar, ne ignora… da!“, isi gaseste repede cuvintele Paulina, agitind niste retete in mina. „Ma duc io, femeie bolnava, cu doua infracte, sa-mi dea socialu’ si ma da afara ca sint tiganca! Pa’ cine l-a sustinut, a?? Nu noi, toti tiganii din Fata Luncii? Cind venea aci, era vice, aplaudam. Acu’ plingem!“. Femeia se agita din ce in ce mai mult, revoltata de toate suferintele indurate de intregul neam. Alaturi de ea, celelalte surori de suferinta pledeaza cauza. Dind din miini, confirmind, adaugind, amenintind. Ba chiar smulgind copilul de la sin.


Aproape 11.00. In tot acest timp, reprezentantii presei au tot venit. Pe rind. Si pentru fiecare in parte, Vasile Velcu Nazdravan a tinut cuvintarea pregatita in cele mai mici detalii. Nu de la masa prezidiului, care deja incurca traficul. Ci in picioare, ca un adevarat lider.


„Pe calea acestor unde, facem apel sa afle toata lumea – am chemat si PRO TV si Antena, da’ nu stiu de ce n-au venit! – despre problemele rasiale aduse comunitatii de primarul Craiovei. Am trecut peste toate greselile si jignirile lui, l-am iertat, dar s-a umplut paharul. Lupul isi schimba parul, dar Solomon naravul nu. A fost om de colaborare pina acum. Exact omul pe care l-am cautat. Pentru ca noi am cautat omul, nu partidul!“ Dupa o referire scurta la ofensele aduse de catre primar etniei rome intr-o editie din luna mai a ziarului Gardianul, Nazdravan a continuat sa depene evenimentele care au dus la racirea relatiilor Solomon – romi: „Mi-a jurat cu mina pe Biblie ca n-a spus el asa ceva, dar sa las lucrurile asa, sa nu mai aparem prin ziare. Mi-a promis ca va rezolva problemele comunitatii de tigani si ne va acorda unele facilitati. Totul a fost bine pina in august, cind a primit amenda de 15 milioane (a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii Rasiale – n.r.) si a crezut ca eu l-am reclamat. Cind l-am sunat, mi-a spus: «Ba, Nazdravane, crezi ca io sint la cheremul tau?» Eu i-am spus frumos: «Domnule primar, nu-mi vorbiti cu ba, ca nu asa trebuie sa vorbeasca un primar. Asa vorbeste un cetatean de pe maidan». S-a suparat. Mi-a inchis telefonu’ si mi-a spus ca nu mai am ce cauta in primarie“.


Felicitarile


11.30. In fine, ultima camera de luat vederi, ultimul ziarist. Se sintetizeaza aspectele problemei, se comunica deciziile.


„Il dam in judecata. Vom sesiza autoritatile internationale, ca pina acum n-am facut nimic. Cerem daune de un milion de euro, bani care vor intra in contul comunitatii rome si cu care vom remedia strazile, vom trage gaze (n.r. – !?), si vom face chiar si un spital pentru cei care nu au acte. Ca sa aratam ce putere avem si citi sintem vom organiza un mars al tacerii in fata primarilor balcanici, ca sa vada toata Europa tiganii din Craiova. Chiar astazi trimit imelu’ pe internet. Iesim in strada legal, nu cum ne-a zis el, ca, daca vrem miting, sa-l facem in zbor!“


…si darul!


Dupa 11.30. Curtea se goleste de ziaristi. Pirandele fac un rezumat intre ele. Nazdravan isi scrie citeva concluzii pe laptop. Este intrerupt insa de biriitul telefonului. „Da, dom’ primar. Acum va amintiti de mine? Da, pai avem si noi niste probleme, nu mai stiti? Cind stateam ca un ciine la usa dumneavoastra nu ma bagati in seama, ca aveati alti ciini! Acum aveti caii la caruta, dar o sa vina timp’ sa umblati iara dupa ei! Si numai eu cu neamul meu fac un cartier. N-am loc? Imi iau un loc pe Luna si fac acolo o alta organizatie!“, afirma cu convingere Nazdravan.


Sub bolta organizatiei, momentul era de maxima incordare. Pirandele stateau inlemnite, prezidiul asculta cu sufletul la gura. In spatele curtii se tinea o scurta sedinta de incheiere. De magie. Neagra. Trei vrajitoare gaseau solutia rezolvarii cazului Solomon.


„Il leg, definitiv, o sa vina la mine in genunchi. Impotent… Intr-o luna“, prezicea Timisoara Velcu, sotia lui Nazdravan, „vestita si cea mai mare vrajitoare din cite exista“.


„Plicul“ lui Solomon


„Ha, ha, ha, astia sint mai nebuni ca mine! Eu nu merg la conferintele organizate de partidele politice. Sa indrazneasca numai sa faca miting in fata primarilor balcanici! Niste lenesi, care n-au muncit o zi din viata lor, n-au semnat o condica! Am fost singurul primar care i-a bagat in seama! Am fost extrem de tolerant! Pai cit cred ei ca le mai merge? … Si nu cred in vrajitoare, doar in bunul Dumnezeu, nevasta si baiatul meu!“, a afirmat primarul Antonie Solomon, luind la cunostinta de ceea ce i se imputa si pregateste.

Exit mobile version