15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalColaboratorii Securitatii ar putea sa plece din magistratura

Colaboratorii Securitatii ar putea sa plece din magistratura

Magistratii care in perioada comunista au colaborat cu Securitatea ar putea fi trasi pe linie moarta, nemaiavind ce sa caute in magistratura. Si pe buna dreptate, dupa cum sint de parere chiar justitiabilii. Cum sa te ancheteze sau sa te judece unul care inainte de ’90 te-a turnat la Securitate?


Magistratii craioveni, ca de altfel si cei din intreaga tara, au dat cele trei declaratii cerute de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), insa care va fi efectul ramine de vazut, pentru ca nici macar magistratii nu stiu cu siguranta. Circula zvonuri care spun ca fostii turnatori nu au ce sa caute in instante si Parchete, desi Legea nr. 247/2005 nu prevede acest lucru in mod expres. Judecatorii si procurorii craioveni au fost nevoiti sa dea trei declaratii, doua autentificate de un notar, iar una pe proprie raspundere. In primele doua, ei au declarat in fata unui notar public daca au fost sau nu agenti ori colaboratori ai Securitatii si daca sint sau nu lucratori operativi, informatori, colaboratori sau agenti sub acoperire ai Serviciului Român de Informatii (SRI). In cea de-a treia declaratie, magistratii au consemnat daca sotul/sotia sau rudele pina la gradul patru inclusiv executa o activitate juridica. Aceasta pentru a se descoperi care sint clanurile ce troneaza in justitia din Craiova. Unii magistrati sustin ca ar fi fost bine sa se ceara si o situatie a cumetriilor care sint in floare la instantele si Parchetele craiovene. Nu de alta, dar un nas sau mos ar fi pacat sa nu-i dea „o mina de ajutor“ finului sau nepotului.


Magistratii, verificati de CNSAS


„Conform Legii nr. 303/2004, modificata recent prin Legea nr. 247/2005, judecatorii, procurorii, magistratii asistenti si personalul auxiliar de specialitate au obligatia sa dea trei tipuri de declaratii, doua autentificate in fata notarului si una pe proprie raspundere. „Fiecare dintre noi a mers la un notar, a platit 50 sau 100 de mii de lei pentru fiecare declaratie dupa care le-a depus la instanta in care isi desfasoara activitatea. In momentul acesta sintem pe ultima suta de metri, pentru ca la Curtea de Apel Craiova s-au adunat declaratiile de la instantele din judetele Dolj, Olt, Gorj, Mehedinti, dupa care vor fi trimise la CSM. Acestea vor fi verificate de CNSAS. Nu stiu daca ele vor fi facute publice, asa cum s-a intimplat cu declaratiile de avere“, a sustinut Aurel Ilie, judecator la Curtea de Apel Craiova. Magistratul a mai precizat ca justitiabilii, care sint interesati daca declaratiile vor fi publicate, pot face sesizari la CSM, pentru a cunoaste situatia unui judecator sau procuror vizat. Judecatorul avertizeaza insa ca pensionarea unor magistrati nu inseamna implicit faptul ca ei au facut parte din politia politica in perioada comunista.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS