12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDetinutii au inceput scoala

Detinutii au inceput scoala

Mai intirziati cu vreo doua ore (si citiva ani) fata de restul scolarilor craioveni, detinutii de la Penitenciarul pentru Minori si Tineri Craiova au pasit in noul an scolar, nu tinuti de mina de parinti, nici cu buchetele de flori pentru doamna invatatoare. Cu chistoacele fumegind intre degete, cu tatuajele la vedere si pantofii cei mai buni frecati cu mineca, scolarii-infractori au primit binecuvintarea primei zile de scoala, fara ca importanta momentului sa le creeze stari deosebite. Poate doar vocea luI Elton John, susurind provocator in difuzoare.


In deschidere – Elton John


Festivitatea de deschidere a anului scolar 2005-2006 a inceput pe la ora 11.00. Efectivele de detinuti au purces din camere spre baza sportiva, unde urma sa se desfasoare, intr-un cadru oficial, procesul de deschidere a anului scolar. Pe grupe supravegheate de personalul penitenciarului, tragind cu sete din cite un chistoc, elevii si-au ocupat fara graba locurile in tribune. Deloc emotionati, nici chiar la vederea mesei prezidiului, acolo, unde, pe dupa un aranjament floral in ton cu atmosfera, directorul scolii – Liviu Cezar Buteica – isi pregatea discursul. Pentru mai multa destindere – si pina sa vina caseta cu imnul national – Elton John incerca, din difuzoare, sa calmeze spiritele. Dupa asezarea cadrelor didactice pe locurile rezervate din centrul careului, sosirea preotului capelan si aprinderea altor tigari, s-a lasat un moment de tacere. S-a schimbat caseta. In acordurile imnului national, toata adunarea s-a ridicat in picioare, pentru a saluta drapelul arborat linga masa prezidiului. A urmat cuvintul de deschidere, rostit de catre directorul Buteica. In lipsa sefului PMT, Constantin Bala – plecat cu treburi in folosul institutiei -, dar avind sprijinul tacit al loctiitorului acestuia, inspector Viorel Najap, detinutilor li s-a urat un calduros bun venit si multe succese in noul an scolar.


Emotiile au umflat bicepsii


Acestea fiind spuse, s-a trecut la momentul solemn al festivitatii. Dupa o scurta slujba religioasa – de care s-au putut bucura doar primele rinduri, tocmai cele cu cadre didactice, microfonul nefiind prevazut in program – preotul capelan Iulian Dimieru a facut turul tribunelor, impartind in stinga si-n dreapta binecuvintari din busuiocul sfintit. Evident ca pentru scolarii foarte stresati, acesta a reprezentat un momernt de destindere si, cu siguranta, de curatare a pacatelor.


„Sint foarte emotionat“, a declarat Alin Grancia, stringindu-si, infrigurat, bicepsii. „Am venit doar de o saptamina, prin transfer, de la Bucuresti. Omor, sase ani. Aici mai am trei, dar nu stiu la ce clasa intru… a noua sau a zecea?“ Nedumerit, priveste tinta botul pantofilor galbeni. „E o zi speciala. Pentru ea m-am incaltat asa. Sint de firma!“


Chiul din prima zi


Dupa consumarea momentului religios, directorul Buteica si-a reluat atributiile, anuntind structura anului scolar, a claselor cu profesorii diriginti si cu invatatorii respectivi. S-au strigat „cataloagele“, in ordinea nivelului de pregatire. Intii ciclul primar – cu 61 de boboci „inventariati“, apoi cele 13 clase de gimnaziu si 11 de liceu. Desi din totalul de 278 de elevi detinuti scolarizati in acest an, vreo citiva nu au raspuns prezent la apel, chiulurile au fost repede trecute cu vederea. Programul prestabilit nu prevedea nici o abatere.


In mai putin de o ora, festivitatea a luat sfirsit. Insiruiti, flancati de supraveghetori, scolarii au plecat spre camere. Emotiile se sfirsisera. Doar bobocii au mai ramas citeva clipe, strinsi ciorchine pe linga invatatori. Abia veniti, abia incarcerati, faceau repetitie pentru a doua zi.. „Mama A…“, nu pot, imi tremura mina“, se poticneste cu pixul pe-o hirtie bobocul de 16 ani, Marian Liviu Petcu, ajuns, dupa vreo 15 scoli incercate, tot in clasa intii. Din cauza unui furt calificat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS