10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljClopotelul a sunat de intrare pentru scolarii si profesorii doljeni

Clopotelul a sunat de intrare pentru scolarii si profesorii doljeni

Prima zi de scoala ramine in sufletul fiecarui copil o amintire de nesters. Aceasta este una dintre cele mai emotionante clipe din viata, cind, sfios, micutul „se rupe“ cu greu de parinti si face „primul pas“ spre formarea sa educationala. Ieri, in Dolj, au pasit pragul clasei I peste 7.500 de copii. „Sa ma despart de mina sigura a mamei si sa ma alatur noilor mei colegi sau sa stau chitic si sa astept? Mami, vreau sa mergi cu mine la clasa…!“, a spus un baietel care ieri a trecut pentru prima data pragul scolii.


Agitatia noului an scolar preuniversitar a cuprins ieri si Cetatea Baniei. Scolari de toate virstele, parinti, bunici si dascali au raspuns la chemarea clopotelului. Peste 115.000 de elevi si prescolari, citi sint cuprinsi anul acesta in sistemul educational, si-au inceput activitatea. Festivitatea de deschidere a anului de invatamint a reunit in curtile celor 242 de scoli din judet oficialitati locale, reprezentanti ai Inspectoratului Scolar Judetean Dolj si ai Inspectoratului Judetean de Politie Dolj, care au participat, ca in fiecare an, plini de emotii alaturi de cei mici. In straie de sarbatoare, unitatile de invatamint si-au deschis larg portile pentru elevii de toate virstele.


Parintii au avut emotii mai mari decit copiii


O mare atentie din partea dascalilor au primit „bobocii“ – elevii din clasele I, care au trecut pentru prima data pragul scolii. In uniforme apretate, prichindeii, majoritatea sfiosi si cu lacrimi in ochi, stateau cuminti in bancile lor. Este si cazul micutei Stefania Jianu, eleva in clasa I la Scoala nr. 22 „Mircea Eliade“ din Banie. Alaturi de parintii sai, Stefania a asteptat sa-si auda pentru prima data numele la strigarea catalogului de catre invatatoarea sa. Mult mai emotionati s-au dovedit parintii scolaritei. „Si la noi emotiile sint mari. Poate mai mari decit cele ale copiilor. Insa, incercam pe cit putem sa nu ne observe nimeni lacrimile din ochi. Pentru aceasta dimineata, cred ca ne-am pregatit cu o saptamina inainte. I-am insuflat si copilei noastre convingerea conform careia cine invata are mai multe sanse in viata. Cine are carte, are parte, iar cine invata este mult mai respectat decit ceilalti si stie, la rindul lui, sa respecte!“, a spus mama Stefaniei.


Sarbatoare cu fast la Colegiul National „Carol I“


Careul Colegiului National „Carol I“ din Craiova s-a dovedit neincapator pentru afluenta de elevi, cadre didactice si parinti. La eveniment au participat si reprezentanti ai bisericii, preotii dind „binecuvintarea“ noului an de invatamint. „Deschidem cel de-al 180-lea an din viata acestei unitati scolare, cea de-a doua scoala, ca vechime, de pe plaiurile oltenesti. Cu mindrie, avem ocazia acum sa ne reamintim de virfurile colegiului nostru, de cei care au adaugat in palmaresul unitatii noastre de invatamint medalii si diplome de excelenta la Balcaniada de matematica, cit si la alte concursuri si olimpiade internationale“, a spus actualul director al Colegiului National „Carol I“, Daniel Barbu. Prezent la deschidere, edilul-sef al Craiovei, Antonie Solomon, a urat celor de fata multe succese si realizari in noul an scolar, exprimindu-si convingerea ca un popor fara carte, fara cultura este un popor mort. „Merita sa muncim, merita sa invatam, iar rezultatele efortului nu vor conteni sa apara“, a concluzionat primarul. In incheiere, directorul colegiului a reamintit gazdelor si oaspetilor ca, in acest an, peste 1.865 de elevi vor fi tinta activitatilor educationale din scoala.


Nici „Elena Cuza“ nu a fost mai prejos


De la primele ore ale diminetii, febra inceputului de an scolar a cuprins si Colegiul National „Elena Cuza“. Pe trotuarul din fata liceului nu mai aveai loc sa arunci nici macar un ac, iar curtea interioara a unitatii de invatamint era plina aproape la refuz de scolari si parinti emotionati si cu bratele pline de flori. Cei mai mici dintre elevi stateau tacuti, dar in acelasi timp curiosi, incolonati pe clase. Abia cunoscindu-si colegii si dirigintii, elevii de-a V-a asteaptau tematori intilnirea cu noii profesori si clasa care-i va gazdui in anii urmatori. Abia despartita de invatatoarea mult iubita, Irina Daniela Zidaru spera ca in noul an sa invete mai bine, iar colegii sa fie mai draguti si mai buni. „Diriginta abia am vazut-o si e foarte draguta. Pe restul profesorilor inca nu i-am cunoscut, dar sper sa fie la fel de draguti“, a spus Alina, tinindu-si mama strins de mina. La festivitati au participat si reprezentanti ai Inspectoratului Judetean de Politie Dolj, care au inminat scolarilor cite o carte cu reguli de circulatie si i-au asigurat pe micuti ca politistii sint prietenii copiilor, gata oricind sa le sara in ajutor!


Moment de reculegere la „Petrache Triscu“


La Liceul cu program sportiv „Petrache Triscu“ din Craiova, inainte de deschiderea oficiala a noului an scolar, colectivul unitatii a pastrat un moment de reculegere in memoria tinarului Ionut-Irinel Onea, absolvent al clasei a XII-a, promotia iunie 2005, al carui destin a fost curmat de o moarte nemiloasa. Punctul culminant al festivitatilor a fost reprezentat de intonarea imnului „Adio, ani de liceu“, interpretat de absolventii ultimei promotii a liceului. Si aici, in centrul atentiei au fost „bobocii“, care au pasit spre clase printr-un tunel din sabii, realizat de lotul olimpic de scrima. „Numele liceului nostru este rostit ca urmare a rezultatelor obtinute pe plan didactic si sportiv. Cu mare respect afirm cu aceasta ocazie ca, prin rezultatele internationale obtinute de elevii liceului nostru, „Petrache Triscu“ este de citiva ani buni in Europa“, a spus directorul liceului, Danut Anghel.


Festivitati desfasurate in curtea bisericii


Elevii din Bucovat au deschis anul scolar intr-un mod aparte. Spre deosebire de colegii lor din mediul urban, scolarii, insotiti de directoarea unitatii de invatamint, profesoara Ana Bunea, au serbat deschiderea noului an in curtea bisericii din localitate. Preotul comunei, Gheorghe Gilcescu, i-a binecuvintat pe cei 19 elevi din clasa I si le-a urat succes, exprimindu-si speranta ca, pe viitor, lacasul bisericii sa nu le fie strain.


Protest


Bucuria inceputului de an scolar a fost umbrita de mitingul de protest al reprezentantilor Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint, care, in numele a 178.000 de dascali, au cerut in fata Ministerului Educatiei si Cercetarii din Bucuresti rezolvarea problemelor angajatilor din sistemul educational, cit si ale personalului auxiliar. Pe lista revendicarilor au fost prezente solicitari precum: asigurarea unor conditii optime de desfasurare a procesului instructiv-educativ, cresteri salariale, asigurarea finalizarii reformei in invatamint, elaborarea unei legi de salarizare pentru sectorul bugetar. Totodata, a fost dezaprobata masura privind descentralizarea administrativa a invatamintului, care, potrivit liderilor sindicali, nu a condus deloc la cresterea gradului de autonomie a unitatilor scolare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS