Acasă Local Dolj Peste 13.000 de CD-uri si DVD-uri pirat, capturate de politistii doljeni

Peste 13.000 de CD-uri si DVD-uri pirat, capturate de politistii doljeni

Politistii doljeni din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor au reusit cea mai importanta captura de CD-uri si DVD-uri pirat din România


Filme-pirat, oferite prin mica publicitate sau pe internet


Radu Mihai Popescu, de 40 de ani, are domiciliul in Bucuresti, dar s-a intors cu ceva vreme in urma in Craiova, la casa parintilor, situata in apropiere de Ciuperca. Dupa mai multe condamnari la activ pentru infractiuni de furt calificat, barbatul s-a gindit sa se „reprofileze“ pe alt gen de infractiuni. Si-a cumparat mai multe calculatoare – ajunsese sa aiba cinci computere ultraperformante, care functionau nonstop – si s-a apucat sa reproduca ilegal CD-uri si DVD-uri, care contineau softuri, muzica si filme, incalcind flagrant legislatia in vigoare privind drepturile de autor.


Cumparatori pentru aceste produse isi gasea relativ usor, atit prin mica publicitate, cit mai ales prin intermediul propriului site – avind adresa de web www.xcvrei.ro – unde afisa o lista de citeva sute de titluri de filme, inclusiv celor din categoria XXX. Clientii luau legatura cu el prin intermediul celor doua numere de telefon mobil si comandau filmul dorit, apoi se intilneau cu el undeva in oras, pentru a-si primi produsul dorit si a-i inmina contravaloarea. Clientii mai vechi nici macar nu mai comandau prin telefon sau e-mail, ci il vizitau direct acasa pe realizatorul inregistrarilor-pirat.


Pretul produselor era derizoriu: un CD sau un DVD cu filme costa intre 30.000 si 60.000 de lei. Noutatile ajungeau la cel mult 100.000 de lei, in conditiile in care o reproducere oficiala a unui film ajunge in magazinele de specialitate la preturi de zece ori mai mari.


Mustruluiala lui Fatuloiu a dat roade


Pornind de la anuntul dat la mica publicitate, politistii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor i-au luat urma lui Radu Mihai Popescu. In baza unui mandat de perchezitie emis de judecatori, la solicitarea politistilor si a procurorilor Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj, oamenii legii i-au facut o vizita neanuntata realizatorului de CD-uri si DVD-uri pirat. Joi, pe la ora 10.00, politistii i-au batut la usa. Popescu a deschis, calm, ca si cind s-ar fi asteptat la asa ceva. Nici macar ciinele lui n-a latrat la aparitia oamenilor legii.


In casa parintilor lui Radu Mihai Popescu, politistii au gasit, raspindite prin toate cele trei dormitoare, 13.049 CD-uri si DVD-uri, dintre care 8.829 inscriptionate ilegal, iar celelalte erau pregatite pentru inscriptionare. „Este, din cite cunosc, cea mai importanta captura de acest gen din România“, a declarat subcomisarul Lucian Bandoi, seful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Dolj. Captura de inregistrari ilegale valora, pe piata neagra, circa 750.000.000 de lei. Politistii i-au confiscat lui Popescu atit inregistrarile-pirat, la clasificarea carora au fost nevoiti sa munceasca o zi si o noapte, cit si cele cinci computere prin intermediul carora fusesera inscriptionate.


Procurorii doljeni i-au intocmit lui Radu Mihai Popescu cuvenitul dosar penal, recidivistul fiind cercetat in stare de libertate pentru savirsirea a trei infractiuni: realizare in scopuri comerciale de marfuri pirat, oferirea spre vinzare de astfel de marfuri prin anunturi publice ori prin mijloace electronice de comunicare, precum si punerea la dispozitia publicului fara consimtamintul titularilor de drepturi a produselor purtatoare de drepturi de autor. Pentru cele trei fapte, „piratul“ risca pina la cinci ani de puscarie.


Lovitura data de politistii doljeni vine la doar o luna de la mustruluiala pe care le-o trasese seful Politiei Române, chestorul Dan Valentin Fatuloiu, care le-a reprosat politistilor de la Investigarea Fraudelor ca nu intreprind mai nimic impotriva celor care incalca drepturile de autor.

Exit mobile version