Lucrari de arta atribuite lui Brâncusi, in colectia lui Nastase

Autori


Reprezentantii Ministerului Culturii si Cultelor sustin ca piata româneasca si internationala este invadata de lucrari de arta falsificate atribuite renumitului sculptor Constantin Brâncusi. Acestia au facut o sesizare penala in legatura cu punerea in vinzare a unor astfel de lucrari. Oamenii de arta spun ca exista o adevarata mafie, care are ramificatii si in judetul Gorj. Mai mult, un valoros sculptor român si un renumit critic de arta sustin ca fostul premier Adrian Nastase are in colectia lui astfel de lucrari falsificate, atribuite lui Brâncusi.

Secretarul de stat in cadrul Ministerului Culturii pe probleme de patrimoniu, Virgil Nitulescu, a spus ca a fost depusa o plingere penala la Parchet in privinta punerii in circulatie a unor lucrari de arta falsificate: „Piata româneasca si internationala este invadata de falsuri, care sint o ofensa a artei universale a lui Constantin Brâncusi. Convingerea mea este ca este vorba de o retea. Unele opere sint atribuite lui Brâncusi, altele sint atribuite altor artisti români, cum ar fi Victor Brauner. Sint artisti de talie mondiala si este cunoscut faptul ca multi amatori de a-si investi banii pe care i-au cistigat in ultimii ani pentru a da un lustru de onorabilitate propriilor averi nu au nici un fel de cunostinte si nici nu stiu macar ca ar fi bine sa apeleze la un expert atunci cind achizitioneaza o opera de arta. Arunca pur si simplu banii pe o lucrare falsa si incearca apoi sa o vinda la un pret mai mare si, in felul acesta, se pun in circulatie niste facaturi care pot sa ajunga in sfera noastra de interes abia in momentul in care sint puse in vinzare intr-un magazin specializat, unde exista un expert acreditat de Ministerul Culturii si Cultelor sau se incearca exportul definitiv sau temporar al unei asemenea lucrari si, atunci, din nou este nevoie de o expertiza din partea unei persoane acreditate de minister, iar in acel moment se descopera falsul. Dar pina atunci e posibil ca asemenea lucrari sa circule pe piata. Faptele incriminate de noi si care fac obiectul plingerii facute la Parchet constau in realizarea si punerea in circulatie a unor lucrari de arta falsificate. Este posibil sa fie cel putin o persoana din judetul Gorj implicata in aceasta retea“.

Exista o mafie care se ocupa cu realizarea si punerea in vinzare a falsurilor

Vlad Ciobanu, declarat de Uniunea Artistilor Plastici din România cel mai valoros sculptor in anul 2004, a spus ca fostul premier Adrian Nastase, presedintele PSD, detine doua lucrari falsificate care sint atribuite lui Brâncusi: „Doua lucrari de felul acesta au ajuns in posesia lui Adrian Nastase, iar una dintre ele a fost vinduta in Peru si a iesit un mare scandal. Chiar daca le-a cumparat sau le-a primit cadou a fost tot pacalit. Compromiterea unui om aflat la acest nivel mi se pare un act grav. El probabil ca a avut niste specialisti care l-au indus in eroare, pentru ca un om de calitatea lui, din punct de vedere social si politic, e grav sa se compromita prin faptul ca ii sint bagate pe git niste opere putin spus dubioase. Adrian Nastase poate ca este un cunoscut colectionar, dar alta e sa fii priceput“. Spusele lui Vlad Ciobanu vin sa intareasca afirmatiile facute de renumitul critic de arta, Barbu Brezianu, care a precizat ca un fals Brâncusi a ajuns pe masa lui Adrian Nastase.

Vlad Ciobanu afirma ca exista o adevarata mafie care se ocupa cu realizarea si punerea in vinzare a acestor falsuri: „A inceput o ancheta si e bine ca aceasta sa se desfasoare in liniste. E vorba de asa-zisele opere de tinerete ale lui Brâncusi si in care a fost implicat acel Lucian Radu Stanciu. De fapt, sint implicati si unii securisti. Exista si anumiti oameni din Gorj care au contribuit la scoaterea pe piata a acestor falsuri. Unul este din Bucuresti si se pare ca doi sint din Gorj. A fost o intreaga mafie cu asa-zisele nepoate si stranepoate ale lui Brâncusi, cu madam Brâncusi, avocata, si cu mama ei si asa mai departe“. Vlad Ciobanu a spus ca una dintre aceste lucrari falsificate a ajuns in Peru, unde a fost vinduta cu cu opt-noua milioane de dolari, iar dupa efectuarea tranzactiei a izbucnit un scandal de proportii, fiindca un expert a stabilit ca lucrarea este un fals.


Cartea de onoare a Muzeului Memorial de la Hobita, vinduta lui Stanciu

Lucian Radu Stanciu, numele amintit de sculptorul Vlad Ciobanu, este cercetator stiintific principal in sociologia artei la Academia Româna. Acesta s-a proclamat descoperitorul mai multor lucrari apartinindu-i lui Brâncusi. Una dintre aceste „opere“ a ajuns si in Peru. Modalitatea folosita de Stanciu este scoaterea unor albume despre aceste lucrari descoperite de el si introducerea acestora in prefata unor carti de specialitate realizate de cunoscuti oameni de arta.

Lucian Radu Stanciu a cumparat, in urma cu citiva ani, de la Ion Blendea, fostul muzeograf al Casei Memoriale „Constantin Brâncusi“ din satul natal Hobita, cartea de onoare a muzeului.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 2 septembrie 2005

Actualitate

» Clisura Dunarii si secretele ei
» Gradina Zoologica din Craiova este vizitata gratis
» Sinucidere din dragoste
» O viata pentru o casa?
» Primaria Craiova, in plin scandal imobiliar
» Vicele Nedelescu isi cere scuze pentru incidentul cu ministrul Dobre
» Reabilitarea caminelor studentesti din Craiova bate pasul pe loc
» 38.000 de doljeni vor primi subventii pentru caldura
» Speranta a renascut pentru o familie greu incercata
» GdS va raspunde
» A murit Alexandru Paleologu
» Scurte stiri
» Apa infestata la FRIGORIFER Craiova
» Severinenii vor bea apa tot din Dunare
» „Mie n-are ce sa-mi faca nimeni in Tara Româneasca!“
» Mistretii au dat iama in culturile de porumb din Gorj
» Palatul Cultural „Teodor Costescu“ este pe punctul de a se prabusi
» Nu sint bani pentru drumurile din Valea Jiului
» Noapte alba pentru bolnavii din Mehedinti
» Criza de specialisti la Primaria Aninoasa
» Gradinite – in sedii de scoli
» Piriul Teslui a fost poluat
» Mona Musca a inaugurat sase sculpturi la Tirgu Jiu

Local

» Doua amenzi pentru Iustin Covei intr-o saptamina
» Spitalul „Victor Babes“ a actionat in judecata SC ATLAS SA
» Conducerea Liceului ICM nr. 2 Craiova acuza patronul SC POIANA SRL ca incalca legea
» Impatimitii raliurilor propun pace: Intram in legalitate, dar sa avem cu cine!
» Taranii din Padea s-au revoltat impotriva arendasilor
» Covei junior si prietenii sai, lasati in libertate
» Politist craiovean – mort la Ganeasa
» Aproape 1.000 de morti la Bagdad

Dolj

» Peste 13.000 de CD-uri si DVD-uri pirat, capturate de politistii doljeni

Gorj

» Nici un week-end fara explozie la casele lui Nicovala
» Lucrari de arta atribuite lui Brâncusi, in colectia lui Nastase

Sport

» Oltenii sint hotariti sa confirme
» „Vrem sa cistigam“
» Bornescu: „Adversarele trebuie sa se teama de noi“
» Istoria disparuta a Universitatii Craiova
» Nitulescu: „Avem sansa noastra“
» Lung vrea sa ramina neinvins
» Concurenta face bine echipei
» „Ii legitimam pe Falemi si Cursaru“
» Scurte stiri
» Ultima speranta
» Galasek este accidentat
» Dorinel „peste“ Hagi
» Ai lu’ „Flocea“ nu se tem de cehi

Opinii

» O lume nebuna, nebuna, nebuna…
» O lume normala… normala… normala…
» O sindrofie degeaba

Top