10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPe Valea Oltului, circulatia feroviara si rutiera este inchisa

Pe Valea Oltului, circulatia feroviara si rutiera este inchisa

Noaptea trecuta, mii de tone de pietre s-au pravalit de pe versanti si au blocat calea ferata pe ruta Sibiu-Rimnicu Vilcea si drumul national DN7. Doua trenuri de persoane si sute de autovehicule au ramas blocate in trafic o noapte intreaga. Calatorii din trenuri au fost preluati in autobuze. Dupa zeci de ore de munca, lucratorii de la Drumuri si Poduri nu au reusit sa indeparteze blocurile de piatra de pe cele doua cai de rulare. In final, ei au decis dinamitarea stincilor. In urma cu aproape o saptamina, in aceeasi zona a mai avut loc o cadere de pietre. Lucratorii de la CFR trebuie sa repare din nou calea ferata.


O noua catastrofa naturala a dat peste cap circulatia de pe Valea Oltului. Luni seara, in jurul orei 19.30, in zona Riul Vadului, la kilometrul 352+900 de cale ferata, peste 2.000 de tone de stinci s-au prabusit la intrarea in tunelul feroviar. De acolo, bolovanii imensi s-au pravalit in mijlocul carosabilului, luind prin surprindere soferii care circulau in acel moment. Specialistii spun ca de vina pentru dezastru sint ploile abundente care au cazut in ultima perioada, precum si structura stincii.


Pentru a evita producerea oricarui accident, la fata locului s-au deplasat imediat lucratori de la Regia Autonoma de Drumuri Nationale si Poduri (RADNP), districtul Vilcea, precum si agenti rutieri.


In cursul noptii de luni spre marti au intervenit si alpinistii, care s-au catarat pe stinci pentru a analiza situatia si care este riscul producerii altui incident. La citeva ore dupa ce muncitorii RADNP au reusit sa elibereze un sens de pe DN 7, alta stinca s-a prabusit. Din cauza pericolului existent, orice operatiune a fost sistata pe timpul noptii. Trenurile care circulau pe ruta Sibiu-Rimnicu Vilcea au fost oprite in statiile CFR din Brezoi si Ciineni, iar calatorii au fost transportati cu autobuze. Pe DN 7 s-au format coloane de peste zece kilometri de masini.


Acest eveniment are loc la o saptamina dupa ce, in acelasi loc, s-au prabusit 3.000 de tone de piatra. Atunci, circulatia feroviara a fost oprita citeva zile, iar traficul rutier s-a desfasurat cu greutate, sub supravegherea agentilor de circulatie. Specialistii prezenti atunci la fata locului au spus ca incidentul se putea repeta. Pentru eliberarea drumului si a caii ferate, stincile urmeaza sa fie dinamitate.


Blocaj feroviar si in Rimnic


La Riul Vadului s-a deplasat si Gheorghe Dobre, ministrul transporturilor, constructiilor si turismului. Acesta a evitat sa-si exprime punctul de vedere cu privire la cele intimplate. Autoritatile nu pot estima cind se va relua traficul feroviar. Angajatii CFR au fost nevoiti sa ia de la capat toate reparatiile facute acum o saptamina.


Circulatia feroviara a fost sistata si in Rimnicu Vilcea, tot noaptea trecuta, chiar in apropierea Inspectoratului Judetean de Jandarmi. Un autobuz care apartinea SC ETA SA a derapat de pe sosea si a ajuns pe sine. Constantin D., soferul autobuzului, a declarat ca accidentul s-a produs din cauza unei roti care s-a blocat. Din fericire, in autobuz nu se aflau pasageri.


Trenul 2070, care circula pe ruta Sibiu-Craiova, a avut o intirziere de o ora, timp in care muncitorii CFR au verificat starea terasamentului de cale ferata. In prezent, conducatorii auto care vor sa ajunga la Sibiu trebuie sa ocoleasca sute de kilometri, circulind fie prin Tirgu Jiu, fie prin Curtea de Arges.


Trafic rutier


Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din România SA anunta conducatorii auto ca, din cauza lucrarilor de consolidare a versantului, incepind cu 30.08.2005, ora 13.00, timp de 48 de ore se inchide circulatia pe DN 7 (Rimnicu Vilcea-Sibiu), km 238+350 – Ciineni.


Pentru asigurarea desfasurarii traficului rutier in conditii de siguranta, CNADNR SA recomanda conducatorilor auto urmatoarele rute ocolitoare:


1. Bucuresti (DN1A) – Ploiesti (DN1) – Brasov (DN1) – Sibiu;


2. Bucuresti (A1) – Pitesti (DN65) – Craiova (DN6) – Filiasi (DN66) – Petrosani (DN66) – Simeria;


3. Craiova (DN6) – Drobeta-Turnu-Severin (DN6) – Caransebes (DN6) – Lugoj (DN6) – Timisoara.


CNADNR SA roaga participantii la trafic sa respecte restrictiile impuse in zonele respective, sa colaboreze cu autoritatile pentru a evita blocajele in trafic si sa se informeze din timp asupra rutelor ocolitoare.


Circulatie feroviara


Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA anunta publicul calator ca circulatia feroviara pe tronsonul Ciineni – Valea Marului, km 352+950, a fost intrerupta luni, 29.08.2005, la orele 16.00, ca urmare a caderilor de stinci de pe versantul situat in apropierea caii ferate.


Pentru a preintimpina pericolul unor noi caderi de stinci peste vehiculele feroviare sau auto, incepind de marti, 30.08.2005, ora 13.00, timp de 48 de ore se va lucra la dislocarea rocilor de pe versantul stincos care prezinta un grad ridicat de prabusire. (C.N.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS