15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalStudentii craioveni incep anul universitar cu proteste

Studentii craioveni incep anul universitar cu proteste

Liderii studentilor craioveni anunta proteste, cu putin timp inainte de inceputul anului universitar 2005-2006. Studentii sint nemultumiti de conditiile proaste de cazare din camine si de bursele mici care se acorda pentru performantele obtinute. Desi in campusuri sint aproximativ 4.000 de locuri de cazare, acestea nu acopera toate solicitarile, iar conditiile proaste din camine le fac aproape nelocuibile.


Studentii din Craiova se pregatesc de proteste la inceputul anului universitar 2005-2006. „Cred ca am inceput sa nu mai fim luati in serios. Am devenit niste personaje din filmele mute, care vin in fiecare an sa semnaleze aceleasi probleme si care nu sint niciodata in asentimentul guvernantilor. Problemele din invatamint sint foarte mari, incepind de la spaga, nepotism si incheind cu conditiile din camine“, a precizat unul dintre liderii studentilor, Andy Dunoiu, vicepresedinte al Conventiei Organizatiilor Studentesti (COS). Acesta a spus ca, din pacate, studentul trebuie sa scoata bani din buzunar pentru taxa de studiu, care variaza de la o facultate la alta si este intre 400 si 700 de euro pentru un an de studiu, bani pe care tot parintii trebuie sa-i suporte.


Potrivit lui Andy Dunoiu, aceste masuri vor duce in cel mai scurt timp la exodul studentilor in alte tari la studii, unde pe aceiasi bani sau chiar mai putini li se ofera mult mai multe.


Este la moda doctoratul pe bani


Tot mai multi studenti contesta faptul ca, in baza HG nr. 567/15 iunie 2005 privind studiile doctorale, o idee buna care s-a materializat intr-o lege nu tocmai inspirata, taxele incep de la 35 de milioane de lei pe an pentru invatamintul cu taxa. In Universitatea din Craiova, doctoratul la fara frecventa se plateste, iar numarul locurilor bugetare scade de la un an la altul. Despre putinele persoane care isi mai amintesc de nevoile studentilor, vicepresedintele COS, Andy Dunoiu, are numai cuvinte de lauda.


„Din fericire, alaturi de studentii craioveni mai exista si persoane care le intind o mina de ajutor. Este cazul managerului universitatii, rectorul Ion Vladimirescu, care are permanent rolul de liant intre studenti si mediul academic, in vederea luarii si aplicarii celor mai bune decizii care ne privesc pe noi, studentii“.


Cazarea studentilor in camine – o problema


Cazarea in campusurile universitare este si anul acesta o problema. „Caminele arata la fel cum le-am lasat noi. Nici trei luni de vara nu au fost suficiente pentru ca persoanele care trebuia sa se ocupe de reabilitarea caminelor sa se implice. Toata lumea motiveaza ca nu sint bani!“, a relatat un alt reprezentant al studentilor, Nicolae Babiuc.


Bugetul alocat anul acesta lucrarilor de reabilitare a caminelor nu a depasit 1,3 miliarde de lei pentru toate cele zece existente in Craiova. Totusi, tinerii mai cred intr-o schimbare si se declara optimisti: „Speram ca pina la 1 octombrie sa se rezolve aceste disfunctionalitati. Saptamina aceasta, sefii de camine impreuna cu reprezentantii Serviciului Social din cadrul Universitatii din Craiova vor verifica stadiul lucrarilor in campusuri“, a conchis Nicolae Babiuc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU