14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCreste venitul minim garantat

Creste venitul minim garantat

Indexare in raport cu preturile de consum, conform unui proiect legislativ


Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a elaborat un proiect de modificare si completare a legislatiei privind venitul minim garantat. Proiectul propune ca nivelul venitului minim garantat sa se indexeze anual prin hotarire a guvernului, in raport cu evolutia prognozata a preturilor de consum. Ordonanta de urgenta ar urma sa intre in vigoare incepind cu 1 ianuarie 2006, an in care se estimeaza ca numarul mediu lunar de beneficiari de ajutor social va fi de circa 500.000 de familii si persoane singure.


Cifra este comparabila cu anii 2002-2003, cind, de acest program au beneficiat circa 1.036.000 persoane, adica circa 5 la suta din populatia tarii, segment de populatie aflat in zona saraciei sau a saraciei extreme. De asemenea, se propune ca fondurile necesare pentru plata alocatiilor pentru copiii nou-nascuti sa fie suportate din bugetul de stat, prin bugetul MMSSF, iar fondurile necesare pentru plata ajutorului social pentru sotiile celor care satisfac serviciul militar obligatoriu de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apararii Nationale.


Bani numai daca vrei sa muncesti


Potrivit aceluiasi proiect legislativ, persoanele apte de munca, care nu realizeaza venituri din salarii sau din alte activitati se iau in considerare la stabilirea numarului membrilor de familie pentru determinarea nivelului de venit pe familie numai daca fac dovada faptului ca sint in evidenta agentiei teritoriale pentru ocuparea fortei de munca pentru incadrare in munca si nu au refuzat un loc de munca ori participarea la serviciile pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de aceste agentii.


Salariul minim, cel mai mic din Europa


In ceea ce priveste salariul minim pe economie din ianuarie 2005, România se situeaza, cu 72 euro, pe ultimul loc in topul statelor Uniunii Europene si al celor candidate, dupa cum arata un studiu recent al institutului de statistica al UE, Eurostat. Ea se situeaza astfel si in urma Bulgariei, care a oferit 77 de euro. Realizat pentru lunile ianuarie din 2003, 2004 si 2005, raportul arata ca România s-a plasat pe ultima pozitie si in 2004, cu 69 de euro, dupa ce in 2003 a ocupat penultima pozitie, cu 73 de euro, inaintea Bulgariei, cu 51 de euro. In ianuarie 2005, salariul minim din Ungaria a fost de 232 euro, iar cel polonez de 205 euro. In clasamentul realizat de Eurostat, primul loc este detinut de Luxemburg, care in ianuarie 2005 avea un salariu minim lunar de 1.467 euro. Dintre statele membre ale Uniunii Europene, cea mai mica remuneratie a fost primita in Letonia, 116 euro. Dupa aplicarea paritatii puterii de cumparare, care consta in indepartarea efectului nivelului preturilor, in ianuarie 2005, România ocupa tot ultima pozitie a clasamentului, cu 219 euro, dupa Bulgaria, unde salariul minim era de 232 euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS