8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCatastrofa pe Valea Oltului, la Riul Vadului

Catastrofa pe Valea Oltului, la Riul Vadului

Peste 3.000 de tone de stinci prabusite au paralizat traficul feroviar


Dupa calvarul inundatiilor, asupra judetului Vilcea s-a abatut alta nenorocire. Din cauza precipitatiilor din ultima vreme, peste 3.000 de tone de stinci s-au prabusit la intrarea in tunelul de cale ferata de la Riul Vadului. Mai mult de sapte trenuri au ramas blocate in statiile CFR, iar traficul rutier a fost paralizat in zona. Specialistii au hotarit sa dinamiteze stincile pentru a elibera linia de cale ferata. Cu toate acestea, pericolul producerii unei catastrofe este iminent. Acesta este cel mai grav incident feroviar petrecut in ultimii ani in Vilcea. Din fericire, nu s-au inregistrat victime.


 


Stincile s-au prabusit pe DN 7, in zona localitatii Ciineni, la kilometrul 238+350. Primele stinci au inceput sa se rostogoleasca de pe versanti in noaptea de joi spre vineri, in jurul orei 3.00. O angajata CFR era sa fie prinsa sub stincile care se prabuseau in zona tunelului Riul Vadului. Dumitru Belet, angajat CFR, a marturisit ca femeia era vizibil traumatizata de cele intimplate. „Stincile acestea imense s-au proptit la intrarea in punctul de control. Ea nu a mai apucat decit sa anunte prin statie oprirea oricarei curse pe acest traseu. S-a speriat foarte rau, avind in vedere ca putea fi prinsa sub darimaturi“, a precizat Dumitru Belet.


Bolovanii au continuat sa se pravaleasca de pe versanti, rostogolindu-se pina in mijlocul carosabilului. Autoritatile si specialistii ajunsi imediat la fata locului au stabilit ca in total au avut de inlaturat circa 3.000 de tone de piatra. Bolovanii si milul de pe versanti au avariat calea ferata Rimnicu Vilcea- Sibiu, precum si zidul de sprijin al acesteia. Surse din cadrul CFR Rimnicu Vilcea au precizat ca au fost blocate in statii mai mult de sapte trenuri, doua dintre ele fiind accelerate. Calatorii au asteptat ore in sir reluarea circulatiei, insa in zadar, neexistind o ruta ocolitoare. Alte trenuri oprite sint si personalele 2066, 2016 si 2069. Echipajele de la Administratia Nationala a Drumurilor (AND) Vilcea au intervenit cu toate utilajele din dotare pentru a face fata volumului imens de munca.


Zeci de kilograme de explozibil folosit la dinamitare


Specialistii au hotarit sa dinamiteze bucatile de stinca. „Am cerut explozibil de la mai multe puncte de exploatare, urmind sa acceptam cea mai buna oferta. Este necesara aceasta masura, pentru ca blocurile mari de piatra nu pot fi urnite cu nici un echipament. Rocile au o natura cit de cit maleabila si se vor sfarima repede“, a precizat Eugen Manescu, directorul AND, districtul Vilcea.


De asemenea, s-a hotarit si sistarea altor activitati de lucru pe Valea Oltului, toti muncitorii AND fiind angrenati pentru rezolvarea situatiei de la Riul Vadului. La locul incidentului au sosit politisti, specialisti de la AND din afara judetului, reprezentantii Prefecturii Vilcea si mai ales ai CFR. In timp ce se faceau evaluari si interventii, bolovanii au continuat sa se prabuseasca, punind in pericol viata celor aflati in preajma tunelului. Pentru aruncarea in aer a stincilor s-au folosit mai mult de 30 de kilograme de explozibil. Intrucit majoritatea stincilor urma sa fie aruncate in strada, agentii rutieri au blocat circulatia autovehiculelor pe ambele sensuri. De o parte si de alta s-au format cozi interminabile de masini, care au asteptat ore in sir reluarea traficului. Reprezentantii CFR urmeaza sa faca o ampla evluare a pagubelor si sa repare in cel mai scurt timp posibil calea ferata in punctul respectiv. Circulatia feroviara este in continuare in pericol, deoarece alte bucati de stinca stau sa se prabuseasca. Acesta este cel mai grav incident inregistrat in ultimii ani in Vilcea. Din fericire, nu a fost inregistrata nici o victima.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS