15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitalul Poiana Mare... la un pas de desfiintare

Spitalul Poiana Mare… la un pas de desfiintare

• Ministrul justitiei a dezbatut miercuri la Craiova soarta Spitalului de Psihiatrie si Masuri de Siguranta Poiana Mare • Ratia de hrana a bolnavilor de la Spitalul Poiana Mare, mult mai saraca decit a detinutilor din penitenciare • Reprezentantii spitalului nu au avut nici un cuvint de spus privind soarta institutiei pe care o conduc


Directorul executiv al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj, prof. dr. Dan Gabriel Mogos, a oferit ieri informatii privitoare la vizita de miercuri la Craiova a ministrului justitiei, Monica Macovei. Din cele declarate, vizita era extrem de importanta pentru clarificarea situatiei Spitalului de Psihiatrie si Masuri de Siguranta Poiana Mare si pentru stabilirea institutiei careia i se subordoneaza. „Prin hotarire de guvern, Spitalul Poiana Mare este subordonat Ministerului Sanatatii, dar, in urma unui ordin de anul trecut al ministrului, acesta ar fi subordonat si Directiei de Sanatate Publica Dolj. Am solicitat atunci sprijinul prefectului judetului Dolj, Nicolae Giugea, dar si sefului Clinicii de Psihiatrie din Craiova, prof. dr. Tudor Udristoiu, carora le-am cerut sa ma ajute in clarificarea apartenentei acestei institutii. Atunci, reprezentantii judetului au trimis scrisori atit la Ministerul Justitiei, cit si la cel al Sanatatii, pentru a solicita urgent o vizita din partea reprezentantilor acestora. Nu-mi place situatia tulbure din prezent a acestui spital si vreau sa stiu o data pentru totdeauna cine poate fi facut raspunzator de tot ce se intimpla acolo“, a precizat directorul Mogos.


Reprezentantul DSP Dolj a mentionat ca Spitalul Poiana Mare nu functioneaza asa cum ar trebui, ca exista numeroase lipsuri care trebuie rezolvate urgent: „Sint in continuare probleme legate de paza institutiei, de banii virati pentru alocatia de hrana a bolnavilor. Ratia de mincare zilnica a internatilor este de 42.000 de lei pe zi, cu mult mai mica decit a celor din penitenciare, care pe deasupra au televizoare in camera si conditii mult mai bune. In plus, bolnavii internati pe baza articolului nr. 114 Cod Penal, in regim de detentie, infractorii si chiar criminalii bolnavi psihic, conform unui ordin al ministrului dat anul trecut ar trebui transferati la alte clinici din tara. Acest ordin nu a fost respectat decit la inceput, cind, din numarul total de aproximativ 300 de internati, pe baza acestui articol au fost transferati aproximativ 100. Dupa, nu s-au mai facut transferuri, dar nici nu au fost luate masurile necesare pentru internarile in regim de detentie. Astfel, ordinul ministrului este practic in neconcordanta cu situatia reala…“.


Decizia a fost luata la Bucuresti: patru spitale de psihiatrie si cu regim de detentie in tara


Spitale de psihiatrie cu regim de detentie din tara sint la: Stei, Sepaca, Zam, Padureni Grajduri, Gataia, Jebel si Poiana Mare. Conform celor mentionate de Mogos, Ministerul Sanatatii si cel al Justitiei au decis ca in trei dintre aceste spitale sa nu mai fie internati bolnavi in regim de detentie: „La ora actuala, Spitalul Poiana Mare are un numar de 500 de paturi, din care aproximativ 300 sint pentru cei internati pe baza articolului nr. 114. Fosta cazarma militara, spitalul dispune de peste 36 de hectare de teren si de aproximativ 40 de cladiri. O data cu decizia transferarii bolnavilor detinuti in alte centre din tara, automat aceasta va duce la o noua restructurare si organizare. Avind in vedere posibilitatea mutarii bolnavilor in regim de detentie in alte clinici, spitalul risca sa fie inchis. In continuare, toti spun ca Poiana Mare apartine Ministerului Sanatatii, dar de fapt noi, DSP, trebuie sa il controlam, noi sintem cei trasi la raspundere pentru fiecare eveniment neplacut care se intimpla acolo“.


Spitalul de psihiatrie, condus de un economist


Directorul executiv al DSP Dolj este extrem de nemultumit si de directorul Spitalului Poiana Mare, care, sustine el, nu este medic, ci economist si trateaza toate problemele din punct de vedere economic: „De cite ori il tragem la raspundere, se apara aducind ca argument investitiile pe care le-a realizat: termopane, sali amenajate… Dar nu asta este cea mai grava problema! Am discutat cu Monica Macovei si am ajuns la concluzia ca soarta acestui spital va fi decisa in citeva zile. Atunci se va hotari ce doctori trebuie sa incadram, ce staff de conducere va fi ales…“.


Reprezentantii Spitalului Poiana Mare – ultimii care afla de deciziile luate


In timp ce soarta Spitalului de Psihiatrie si Masuri de Siguranta Poiana Mare a fost dezbatuta miercuri la Craiova, reprezentantii acestei institutii nu fusesera nici pina ieri instiintati de vizita ministrului si de discutiile purtate. „Am aflat de la dumneavoastra, nu am fost nici macar anuntati de aceasta vizita. Comitetul director de la Poiana Mare, desi s-a reunit ieri (miercuri – n.r.), nu a fost instiintat de reprezentantii DSP Dolj despre discutiile purtate. Noi ne-am vazut de treaba noastra, am terminat investitiile in modernizarea parterului spitalului… Acum, asteptam sa aflam ce s-a decis“, a precizat economistul Viorel Oprescu, directorul Spitalului Poiana Mare.


Gradul de ocupare a spitalului, conform declaratiilor reprezentantilor institutiei, este de 85-88%, desi, din cele spuse de ei, ar trebui sa fie de 90%. Viorel Oprescu a tinut sa precizeze ca au fost reabilitate si modernizate grupurile sanitare de la fiecare pavilion, au fost amenajate la fiecare etaj cluburi dotate cu televizoare, au fost infiintate oficii alimentare dotate cu cele necesare, toate acestea fiind realizate din fonduri proprii spitalului. „Am investit doua miliarde pentru reparatii capitale, pentru bucatarii si centrala termica si 4,8 miliarde pentru reparatii curente, toti bani din fondul spitalului. In plus, am mai reabilitat grupurile sanitare de la pavilionul I si am inlocuit ferestrele si usile din PVC. Noi dorim ca bolnavii internati in regim de detentie sa ramina in continuare aici. Ar fi nevoie de 500 de milioane de lei in plus ca sa ne descurcam dupa normele ideale“, a declarat directorul Spitalului Poiana Mare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS