21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPoliclinica studenteasca, transformata in centru medical pentru nevoiasi

Policlinica studenteasca, transformata in centru medical pentru nevoiasi

Singura institutie medicala destinata studentilor craioveni, Policlinica studenteasca, de pe strada Cimpia Islaz nr. 54, este pe punctul de a fi inchisa, desi functioneaza in imobilul respectiv din 1950. Cladirea a fost revendicata de Mitropolia Olteniei, care este proprietarul de drept, deoarece i-a fost donata in anul 1930 pentru a fi folosita in scopuri caritabile. Noua Lege a proprietatii da Mitropoliei dreptul de unic proprietar, iar in viitorul apropiat aici va functiona un centru medical pentru saraci.


Imobilul, care timp de ani buni a functionat ca institutie medicala pentru studenti, se pare ca va capata in curind alt statut, acela de Centru medical pentru saracii urbei. Conform purtatorului de cuvint al Mitropoliei Olteniei, Gheorghe Cioiu, acest centru va asigura consultanta medicala gratuita nevoiasilor. Mai mult, reprezentantii Mitropoliei Olteniei, printre care maica Clementina, absolventa a Universitatii de Medicina, dar si alte persoane specializate se vor ocupa atit de pacientii care apartin de circumscriptie, cit si de celelalte persoane nevoiase, care nu au posibiltati materiale si provin din familii cu venituri mici. La polul opus, al nemultumitilor, se afla angajatii policlinicii, cadrele medicale si asistentii, care apartin de Spitalul municipal „Filantropia“, in a carui custodie se afla inca imobilul. Mihaela Dinca, director general al Spitalului municipal „Filantropia“, a spus ca ideal ar fi fost sa se gaseasca o cale de mijloc, amiabila, pentru ca nici cadrele medicale care activeaza in policlinica sa nu fie nevoite sa iasa in strada. „Trebuie sa rezolvam aceasta problema, cel putin pina vom gasi alta locatie. Cu mine acasa nu pot sa iau cadrele medicale din policlinica, pentru ca nu am cum“. Totodata, medicii au afirmat ca aparatura medicala din cele doua cabinete stomatologice, trei cabinete de medicina generala si cel de planificare familiar este extrem de veche, iar dupa demontare este posibil sa nu mai fie recuperata. „Cred ca nu a mai fost demontata de cind ne-a fost adusa. Daca o dezmembram, nu mai recuperam nimic“, a spus unul dintre asistenti. Si tot in categoria nemultumitilor se afla si ocupantii celui de-al doilea corp de cladire, dat in folosinta unor medicii de familie. „Nici noi nu putem parasi imobilul. Avem prinsi in circumscriptia noastra peste 5.000 de oameni, cei mai multi pensionari, cu virste cuprinse intre 70 si 90 de ani, la care se mai adauga si pacientii din alte cartiere. O parte a celor inscrisi la aceasta circa sint netransportabili“, a explicat Mihaela Zidaru, medic primar.


Nu poti multumi pe toata lumea


Desi intentia Mitropoliei de a ridica in Craiova un centru medical pentru saraci este laudabila, totusi exista si sceptici, care nu mai cred in minuni si care spun ca tot ceea ce se propune ar trebui sa se puna in aplicare. „Nici noi nu stim ce sa mai credem. Ne dorim ca de noi, cei sarmani, sa se ocupe cineva gratuit, dar oare mai este posibil acest lucru?“, a spus Maria Tacu, o pensionara de 82 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS