14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Craiova pe apa

Dupa ploile abundente cazute ieri in Craiova, mai multe strazi au fost inchise circulatiei. Peste tot intilneai soferi nervosi, masini cu capotele ridicate si auzeai injuraturi la adresa mai-marilor urbei. Interventia autoritatilor in locurile cel mai afectate s-a lasat asteptata.


Curtile si chiar casele de pe strazile Brestei si Izvorului s-au umplut din nou de apa. „Asa este de fiecare data cind ploua. Ne intra apa in curti, casele au inceput sa se distruga, fintinile nu se mai pot folosi. Eu stau aici de 40 de ani. Prin spatele caselor a existat un sant care colecta apa, dar oamenii l-au astupat, au construit magazii si cotete deasupra lui, iar acum suferim cu totii. Mare greseala au facut si cu ridicarea nivelului strazii, care acum este cu mult mai sus decit casele, iar apa se scurge in curti, pentru ca nu mai are unde sa se duca. Ne-am apuca de casa, dar nu are rost pentru ca va veni apa din nou. Acum stam cu hainele in cutii urcate pe dulapuri, toate miros a sfoiag, iar sobele si peretii sint plini de igrasie“, a povestit Iulian Mageanu de pe strada Izvorului, nr. 13. Matei Rada, de 79 de ani, locuieste pe strada Izvorului nr. 25. Acesta a scos apa din curte cu galeata. „Astia (autoritatile – n.r.) doar se cearta si nu fac nimic. Ne-a promis primarul de acum doi ani ca ne face canalizare si o sa scapam de apa, dar nu a facut nimic“, a spus batrinul. Oamenii de pe strada Izvorului incercau sa scoata apa din curti. „Sa vina cei de la primarie sa vada ca stam in apa pina la genunchi. A trecut acum o luna vicele pe aici, dar nici macar nu s-a dat jos din masina“, a spus o femeie care cara un bidon cu apa.


Ieri, in jurul orei 14.00, strada Brestei era acoperita cu apa pe o portiune de aproximativ o suta de metri.


Politistii oprisera circulatia autoturismelor pentru ca acestea faceau valuri care ajungeau in curtile oamenilor. Lucratorii de la Regia de Apa Craiova au venit cu o pompa pentru a desfunda canalul de scurgere care nu mai facea fata debitului. „Noi, cei de pe Brestei, avem mereu probleme cu apa. La o ploaie mai puternica ne trezim cu apa in curti“, a spus o femeie care locuieste pe Brestei nr. 339.


Alte cartiere, aceleasi probleme


In Bariera Vilcii, sub podul de cale ferata apa avea o adincime de aproximativ un metru si jumatate. Un sofer ghinionist a ramas cu masina chiar sub pod, fiind surprins de apa. „A trecut un Matiz in fata mea si am zis ca pot sa trec si eu. Cind eram sub pod, cu apa pina la praguri, mi s-a oprit motorul masinii si am lasat-o acolo. In nici o jumatate de ora, apa ajunsese aproape sa-mi acopere Dacia“, a spus Daniel Curelaru. Lucratorii de la Regia de Apa Craiova incercau, in jurul orei 11.00, sa desfunde cele patru canalizari care, in mod normal, trebuia sa preia apa. Acestia au spus ca nu stiu cit va dura pina vor evacua apa. „Acum astept sa-mi iau masina ca sa o duc la reparat. Trebuie sa-i dau motorul jos si sa o curat. Problema cu canalizarile de aici este veche. Imi amintesc ca si prin 1999 a mai ramas cineva cu masina ca si mine. Era chiar sa se inece“, a mai spus Daniel Curelaru. In zona Podului Electro, soferii s-au vazut nevoiti sa treaca prin apa care ajunsese la circa 50 de centimetri. Pe linga soferii care au trecut prin zona au mai fost afectate si masinile parcate. Dupa oprirea ploii, Marin Stan incerca sa scoata apa din masina care fusese parcata linga gardul uzinei Electroputere cu un furtun. „In zona asta sint mereu probleme cu apa pentru ca sistemul de canalizare nu face fata“, a spus G.S., alt sofer care-si curata masina. Intersectia strazilor Maria Tanase si Brestei s-a transformat si ea intr-un lac care ajungea pina la farurile masinilor. Unii soferi care s-au incumetat sa treaca pe acolo au ramas cu masinile in apa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS