11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZiua Marinei la Bechet

Ziua Marinei la Bechet

Angajatii Biroului Vamal Bechet impreuna cu cei de la Politia Trafic Frontiera (PTF) au colaborat cu autoritatile din Bechet la organizarea festivitatilor dedicate Zilei Marinei, iar portile vamii s-au deschis pentru sutele de oameni care au venit din tot judetul. Gabriel Belea, seful adjunct al Biroului Vamal Bechet, a dat asigurari ca organizatorii Zilei Marinei au beneficiat de tot sprijinul autoritatilor vamale: „Desi foarte multe persoane au vizitat astazi Punctul Vamal Bechet si aici au avut loc numeroase manifestari, totul s-a desfasurat in liniste. Lucratorii vamali si politistii de frontiera au fost adevarati ghizi pentru vizitatori, dar ei si-au pastrat secretul profesiunii lor deoarece aici este locul lor de munca si in acest fel si-au demonstrat inca o data profesionalismul“, a spus Belea. (C.C., C.R.)


In fiecare an, pe 15 august, marinarii isi serbeaza ziua. Anul acesta, la Bechet, sarbatoarea a ajuns la cea de-a zecea editie. Inca de dimineata, sute de oameni s-au strins pe malul Dunarii asteptind inceperea concursurilor. Festivitatile au fost deschise de oficialii judetului, Ion Prioteasa, presedintele consiliului judetean, si subprefectul Ion Groza. Ultimul la cuvint a fost primarul orasului Bechet, Constantin Oclei. Toate concursurile organizate anul acesta au beneficiat de sprijinul primariei si de cel al consiliului local si au avut loc chiar pe puntea BAC-ului care zi de zi face legatura intre Bechet si localitatea bulgareasca Oreahovo.


In port si-au facut aparitia, de la primele ore ale diminetii, vinzatorii ambulanti de mici, bere, inghetata, floricele de porumb, dar si comerciantii de maruntisuri care i-au atras in special pe cei mici si care dau un farmec aparte acestor sarbatori. Inainte de inceperea concursurilor, cei prezenti au savurat chiar pe malul Dunarii, la umbra salciilor, un pahar cu bere rece si o portie de mici. La un moment dat, povestile marinaresti au fost intrerupte de sunetul sirenei portului care anunta inceperea festivitatilor. Oamenii s-au ridicat brusc si au mers la BAC, unde oficialitatile locale impreuna cu cele judetene au deschis festivitatile organizate cu ocazia Zilei Marinei. Dupa traditionalele discursuri, s-a dat startul intrecerilor.


Marele premiu, un purcelus de lapte


La concursuri s-au inscris multi dintre sutele de tineri prezenti la sarbatoare. Prima proba a fost cea de alergare in saci. Ea a avut trei runde a cite cinci competitori, apoi au urmat doua intreceri cu fringhia. Cite cinci tineri s-au asezat de o parte si de cealalta a unei fringhii, iar echipa care a reusit sa-i traga pe ceilalti peste linia de delimitare stabilita de organizatori a iesit invingatoare. La aceste doua concursuri, organizatorii au oferit premii atractive cistigatorilor. Intrercerile care au urmat au fost inedite si au atras mai multi tineri participanti, amuzind publicul de pe margine. Mai intii, in apa Dunarii au fost aruncate cinci rate pe care au incercat sa le prinda 15 tineri. Unii dintre ei au sarit in apa chiar imbracati, dar a meritat efortul, pentru ca fiecare concurent a putut sa pastreze rata prinsa. Ultimul concurs a fost si cel mai greu de cistigat. Cei sase concurenti trebuia sa mearga pe o birna de lemn care iesea in afara vasului si care era unsa cu vaselina, pentru a atinge steguletul agatat la capat. Cistigatorul acestui concurs a primit marele premiu – un purcelus de lapte.


In premiera, o plimbare cu BAC-ul


Festivitatile de anul acesta au adunat oameni din multe localitati ale judetului Dolj. Pentru unii a fost un prilej de etalare a toaletelor, pentru altii ocazia de a-si revedea prietenii si rudele. Bunici cu nepotei de mina, cupluri de indragostiti, oameni de afaceri sau simpli cetateni au umplut de culoare si de viata vama si portul din Bechet. Printre acestia, autoritatile vamale si politistii de frontiera au stat de vorba cu oamenii si au supravegheat cu atentie desfasurarea evenimentului. Oamenii au marturisit ca s-au simtit bine, mai ales ca sarbatoarea a fost completata de o plimbare cu BAC-ul, lucru care pina acum nu a mai avut loc. „Pe vremea lui Ceausescu, sarbatoarea se organiza pe 23 august, dar parca acum e ceva mai frumos ca atunci, e lume multa si distractie“, a spus Fane Cizmaru, mester vestit din Bechet. In schimb, Ion Cioboata nu este de acord cu Cizmaru, zicind ca „anul trecut a fost mai bine, era lume mai multa, BAC-ul era plin de oameni“. Indiferent de parerile unora sau altora, totul a decurs bine, iar plimbarea de o jumatate de ora la bordul navei a fost pe placul tuturor, fiind completata de muzica tarafului „Mugurelul“ din Danet si de sunetele deosebite ale fluierelor lui Stefan Chivu, liderul grupului. „Anul acesta am venit insotiti si de un grup de elevi ai Scolii din Danet care cinta la mandoline“, a spus Stefan Chivu. Petrecerea a continuat pina tirziu in noapte, iar cei prezenti asteapta cu nerabdare urmatoarea sarbatoare a Marinei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS